Petkim'de yaşanan iş cinayetinde yaralanan 2 işçi taburcu oldu

Petkim’de 1 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinde yaralanan ve tedavi altına alınan 2 işçi taburcu edildi.

12 Ekim 2018 11:40
Son Güncellenme Tarihi: 11 Ekim 2018 12:00
Paylaş

İzmir Aliağa'da faaliyet gösteren Petkim'de, bakım sırasında üzerlerine elektrik panosu devrilmesi sonucu 43 yaşındaki Nihat Abaylı isimli işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinde yaralanan diğer 2 işçi hastanedeki tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Petkim'de, meydana gelen iş cinayetinde, vinç kamyon ile taşınmak istenen elektrik panosu üzerlerine düşen işçilerden Nihat Abaylı, Bülent Gönül ve Hünkar Gönül yaralandı. Yaralı 3 işçi, ambulanslarla Aliağa Devlet Hastanesine kaldırıldı. Tedaviye alınan işçilerden başına aldığı darbe nedeniyle durumu ağır olan Abaylı, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Diğer 2 işçi ise tedavilerinin ardından taburcu edildi.

PETKİM, YÜKLENİCİ FİRMAYI İŞARET ETTİ

DHA'da yer alan habere göre, Petkim'den yapılan açıklamada olayın, şirketlerinin planlı bakım duruşu (Turnaround) dışında yaklaşık bir yıldır devam eden, anahtar teslim olarak ihale edilen "Enerji santrali elektrik dağıtım sisteminin iyileştirilmesi yatırımına ilişkin işler" kapsamında işi üstlenen firma ile alt taşeronunun yürüttüğü işlerin yapımı sırasında meydana geldiği belirtilerek "Yüklenici firma, kendi sorumluluğunda bulunan çalışma sahası ile ilgili olarak uyulması gereken iş sağlığı güvenliği ve teknik emniyet tedbirlerini almakla yükümlüdür. Yaşanan iş kazası konusunda şirketimizce de gerekli incelemeler hassasiyetle yapılmaktadır" denildi.

SIEMENS 'TAŞERON' VURGUSU YAPTI

Yüklenici firma Siemens Türkiye tarafından yapılan açıklamada da Petkim'de "Enerji santrali elektrik dağıtım sistemi iyileştirme yatırımının projelendirilmesi, ekipman temini ve montajı" işinde bir taşeron mühendislik şirketinden hizmet alındığına dikkat çekilip "Taşeron mühendislik şirketi çalışanlarının dün orta gerilim panolarını monte etmek üzere yerine koyarken yaşadığı elim kazada bir çalışan maalesef yaşamını yitirmiştir. Kazada yaralanan iki çalışan ise taburcu olmuştur. İlgili birimlerimiz kaza gerçekleştiği andan itibaren sağlık ve emniyet görevlileriyle irtibata geçmiştir. Kazanın nedenine ilişkin araştırma adli makamlar tarafından devam etmektedir" ifadelerine ver verildi.

Öte yandan, Petkim'deki iş kazasında yaşamını yitiren Nihat Abaylı'nın İzmir Adil Tıp Kurumu'ndaki otopsisinin sürdüğü bildirildi.

SENDİKA UYARMIŞTI

Petkim’de gerçekleştirilecek bakım duruşu öncesi patronun taşeron işçi çalıştırma talebine karşı Petrol-İş Sendikası yaptığı açıklama ile uyarılarda bulunmuştu. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay taşeron çalışmanın iş güvenliği ve işçi sağlığını tehlikeye atan bir durum olduğunu belirttiği açıklamasında: “Petkim genelinde lokal olarak yaşadığımız sıkıntılar var. Bunlarla ilgili görüşmeler devam ediyor. Çözemediğimiz sorunlardan birisi planlı duruş dönemiyle ilgili. Biz bu süreçte her şeyden daha çok işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına dikkat ederiz. Tüm Petkim çalışanları olarak geçirdiğimiz Bakım Duruş’larında üzerimize düşen görevi yerine getirdik. Burası Petro-Kimya tesisi ve biz bu tesisin işçileri olarak bu sürecin ne anlama geldiğini, hangi koşullarda yapıldığını en iyi bilenleriz. 1 Ekim’de başlayacak olan PLANLI BAKIM DURUŞU’nda tüm birimlerde çalışan arkadaşlarımızın maksimum sayıda değerlendirilmesi gerekiyor. 30 yıldır bu böyle olmuştur. Yine böyle olmasını istiyoruz.  Bu işin çalışanları bizlersek bakım planları bizim üzerimizden yapılmalı. İşverene bunu ilettik. Şimdi Petkim işvereni bu süreci dışarıdan personel alarak çözmek istiyor. Bizim yeterli olmadığımız yerde yan sanayiden destek alabilirsiniz ancak bizler bu sürecin önceliğinde yer almadan farklı bir yöntem izlenmesine izin vermeyeceğiz.”demişti. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

'Arda Turan şoförünü haksız yere işten çıkardı' iddiası

SONRAKİ HABER

Venom filmi gerçek olabilir mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa