10 Ekim 2018 14:19

Danimarka’da işten atılmaları protesto eden gazeteciler direnişte

Danimarka Radyosu’nda (DR) görev yapan gazeteciler, arkadaşlarının işten atılmasını protesto etmek için işi bıraktı.

Danimarka Radyosu logosu

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Danimarka Radyosu’nda (DR) görev yapan gazeteciler, hükümetin yürürlüğe koymayı planladığı kemer sıkma paketinin geri çekilmesi ve işlerine son verilen arkadaşlarının işlerine geri dönmesi talebiyle iş bıraktı.

HÜKÜMET VE MUHALEFET KEMER SIKMADA ANLAŞTI

Hükümet, muhalefette bulunan yabancı karşıtı ve popülist Halk Partisi’yle anlaşarak devletin radyo ve televizyon kanallarında kemerleri sıkmayı kararlaştırdı. Anlaşma, radyo ve televizyon kurumda 2021 yılına kadar yılda 420 milyon kron “tasarruf” yapmayı öngörüyor. Devlet, kuruma yaptığı ekonomik yardımı yüzde 20 oranında azaltıyor.

Danimarka Radyosu Genel Müdürü Maria Rorbye Ronn, tasarruf önlemlerini değerlendirmek için düzenlediği basın toplantısında  Danimarka Radyosu’nun dijital gelişmeye ayak uydurabilmesi için yayınları azaltmak ve çok sayıda çalışanı işten atmak zorunda kaldıklarını söyledi.

TELEFONLA İŞTEN ATMA TEBLİGATI

Bu sabah saat 09.30’tan itibaren işten atılması kararlaştırılan gazetecilere telefonla işlerine son verildiği iletilmeye başlandı. Tebligatların saat 17.00 kadar yapılacağı belirtilmesine rağmen kaç gazetecinin işten atılacağı henüz belli değil.

DİĞER ÇALIŞANLAR BİRÇOK KENTTE İŞ BIRAKTI

İşten atılmaların tebliğ edilmesiyle birlikte Danimarka Radyosu’nun Sjaelland, Ostjylland ve Syd kentlerindeki şubelerinde çalışan gazeteciler işten atılmaları protesto etmek ve işini kaybeden arkadaşlarıyla dayanışmak için işi bıraktı. Radyo yayınları durdu.

Danimarka Gazeteciler Federasyonu’nun yayın organı Journalisten’e açıklama yapan sendika temsilcisi Henrik Friis Vilmar, “Bir çok kişi kendisini çalışmaya konsantre edemiyor. Yönetim de bazı radyo şubelerinin yayın yapmamasını anlayışla karşıladığını söyledi” dedi.

400 RADYO ÇALIŞANININ İŞİNE SON VERİLECEK

Danimarka medyasında yer alan haberlere göre radyo kanallarının sayısı 8’den 5’e, televizyon kanallarının sayısı da 6’dan 3’e düşürülecek. Radyo ve televizyon kurumunda çalışan 400 civarında emekçinin işine son verilecek.

Spor, eğlence programları, yabancı diziler ve filmerin sayıları azaltılacak. Danimarka Radyosu, daha çok yerel içerikteki olay ve etkinlikler üzerinde yoğunlaşacak. Şirketin kendi yaptığı belgeseller ve çocuklara yönelik programlarda ise tasarrufa gidilmeyecek.

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu Gazeteci İdris Sayılğan için AİHM başvurusu

SONRAKİ HABER

'Çay sezonunda kızıyorum, sonra yapacak bir şey yok'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...