10 Ekim 2018 13:12

DİSK'ten Türk-İş'e 'krize karşı mücadele' ziyareti

DİSK ekonomik kriz sürecini ve işçilerin sorunlarını görüşmek üzere Türk-İş'i ziyaret etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK yönetimi, Türkiye'nin girdiği kriz süreci ve işçilerin sorunlarını görüşmek için Türk-İş'i ziyaret etti. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk-İş ve DİSK başkanları, asgari ücret, işsizlik fonu, taşeron işçilik ve işten atmalar gibi konularda hemfikir olduklarını söylediler. Ancak krize karşı birlikte mücadele için ne gibi adımlar atılacağı konusunda bir yanıt verilmedi.

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, ekonomik sıkıntıların olduğu koşullarda işçileri krize karşı koruyacak politikaların geliştirilmesi gerektiğini belirterek, “DİSK Başkanlar Kurulu toplantısı sonucunda paylaştığımız krize karşı emeğin savunmasına ilişkin önerilerimizi Türk-İş ile değerlendirdik” dedi.

2018 yılında enflasyon yüzde 24'e çıkarken asgari ücrete yüzde 14 zam yapıldığını belirten Çerkezoğlu, sadece asgari ücret açısından bakıldığında bile enflasyon karşısında ücretlerin gerilediğini söyledi.

'İŞSİZLİK FONU'NU KULLANMAKTAN VAZGEÇMELERİ LAZIM'

Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, DİSK'in temsil ettiği işçilerin de Türk-İş temsil ettiği işçiler de sorunlarının aynı olduğunu söyledi. Asgari ücret pazarlığının 2 bin TL üzerinden başlaması gerektiğini belirten Atalay, 6 milyona yakın insanın asgari ücretle geçindiğini söyledi. 2001 krizinde o dönemin DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin “İşimi istiyorum” sloganı olduğunu hatırlatan Atakay, “Dün de aklıma geldi. Tabi işimi istiyorum erken bu sıkıntıyı beraber paylaşalım. Türkiye'deki bütün işverenler mi battı? Lokantalar, oteller, tatil yerleri hep dolu” dedi. Patronların İşisizlik Fonu'ndaki paraları kullandığını, krizi fırsata çevirdiğini belirten Atalay, “İşverenlerin bu parayı kullanmaktan vazgeçmeleri lazım. O para adı üstünde işssizlerin kullanacağı para” dedi.

SORUNLARIN NE OLDUĞU KONUSUNDA HEMFİKİRLER

Ardından Çerkezoğlu ve Atalay, gazetecilerin sorularını yanıtladı. DİSK ve Türk-İş'in krizin faturasını işçilerin ödememesi için birlikte hareket etmeleri konusunda görüşmede nasıl bir sonucun ortaya çıktığı sorusuna Çerkezoğlu yanıt verdi.

İki işçi konfederasyonu olarak hemfikir oldukları sorunları sıralayan Çerkezoğlu, “Birincisi, asgari ücretin enflasyon ve kriz karşısında revize edilmesi, 2019 asgari ücretin de yeni bir rakam üzerinden belirlenmesi. Aynı zamanda krizi fırsata çevirenlerin işçileri işten atmasına ve işsizlik fonunun amacı dışında kullanımına son verilmesi. Fonun kriz koşullarında işçileri koruyacak şekilde kullanılması konusunda düzenlemeler yapılması. İşsizlerin fondan yararlanma koşullarının esnetilmesi, işsizlik ödemelerinin miktarının arttırılması” dedi.

Yine taşeron işçilerin yaşadığı sorunların olduğunu belirten Çerkezoğlu, belediyelerdeki taşeron işçilerin kadroya alınmadığını ve belediye şirketlerin çalıştığını söyledi. Kamuya geçen işçilerin alacakları zammın 2020'ye kadar yüzde 4+4'e sabitlendiğini kaydeden Çerkezoğlu, “Bu gerçek hayatla bağdaşır bir şey değil. Ümit ediyorum bundan sonraki süreçte krizin faturasının işçi ve emekçilere kesilmesini engelleyecek bir takım politikaların geliştirilmesi için ortak adımlar atacağız” dedi.

'FEDAKARLIĞI İMKANI OLAN YAPSIN'

Bir gazetecinin önümüzdeki süreçte toplanacağı belirtilen üçlü danışma kurulunda işçilerden kriz için fedakarlık istenirse sendikaların ne yapacağı sorusuna yanıt veren Türk İş Başkanı Atalay şöyle konuştu: “Canımızı mı alacaklar daha ne yapacaklar? 1600 TL'ye ne fedakarlığı? İmkanı olanlar yapsın diyeceğiz. Hükümet 'işçileri enflasyona ezdirmeyeceğiz' diyor. Yüzde 4+4 verilen zam, hükümetin açıkladığı enflasyon ise yüzde 24. 2020'ye kadar yüksek hakemin belirlediği bu ücretle işçiler hayatını devam ettiremezler. Sorunlarımız aynı bu nedenle farklı bir şey düşündüğümüzü zannetmiyorum” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Sezon başında 13 lira olan fındık fiyatı 10 liraya düştü

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanı 'Sağlıkta kısıntı yok' derken TTB 'Belgeler ortada' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa