11 Ekim 2018 14:55
Son Güncellenme Tarihi: 11 Ekim 2018 13:10

Gözaltındaki gazetecilerden Kibriye Evren tutuklandı

Diyarbakır merkezli 9 ilde gözaltına alınan 23 kişiden 7'si serbest bırakılırken Gazeteci Kibriye Evren ile birlikte 3 kişi tutuklandı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır merkezli 9 kentte yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 23 kişiden 7'si serbest bırakılırken, Gazeteci Kibriye Evren ile birlikte 3 kişi tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 9 Ekim tarihinde sabah saatlerinde gazeteci ve siyasetçilere yönelik düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan 23 kişi adliyeye sevk edildi. Savcılıkta ifadesi alınan Pınar Tekin serbest bırakılırken Gazeteci Kibriye Evren, siyasetçiler Celal Yoldaş, Abbas Çelik, Edanur Bazencir ve Selma Metin tutuklama, Seher Tümer ise adli kontrol şartı talebiyle mahkemeye gönderildi. İfadesi alınan Gazeteci Kibriye Evren ile Celal Yoldaş, Behçet İnan ve Edanur Bazencir, “örgüt üyesi” suçlamasıyla tutuklandı.

Savcılık ve mahkemedeki ifade işlemleri devam ederken Abbas Çelik, Derya Aslan, Emrullah Kaplan, Selma Metin, Seher Tümer ve Selma Metin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (MA)

EVREN: ÇIPLAK ARAMA DAYATILDI

Avukatlarıyla görüşen gazeteci Kibriye Evren, önceki gün evlerine yapılan baskında özel harekat polislerinin kapıyı kırdığını, herkesi yere yatırdığını belirterek, “Bizi yere yatırarak dipçiklerle kafamıza basıldı. Hakaretler edildi. Çıplak arama dayatıldı. Ev darmadağın edildi. Hakaretler eşliğinde emniyete getirildik. Emniyette fiziki işkence olmasa da çok fazla psikolojik işkenceye maruz kaldık." ifadelerini kullandı.

SAĞLIK KONTROLLERİ EMNİYETE YAPILDI

Alınan bilgilere göre, gazeteci ve siyasetçilerin sağlık kontrolleri Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen doktorlar tarafından yapıldı. Kontrollerde, gazeteciler ve siyasetçilerin şikayetlerinin dikkate alınmadığı belirtildi. 

AYDOĞDU KALP KRİZİ GEÇİRDİ, YOĞUN BAKIMDA

Diyarbakır merkezli operasyon kapsamında gözaltına alınan DTK Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu, göğüs ağrısı üzerine kaldırıldığı hastanede kalp krizi geçirmesi sonucu yoğun bakıma alındı. Daha sonra anjiyo ameliyatı geçiren Aydoğdu, yoğun bakım ünitesinde bekletiliyor. 
 
HDP Milletvekili Dr. Selçuk Mızraklı, Aydoğdu’nun anjiyo ameliyatının başarılı bir şekilde geçtiğini belirterek, yeni bir kalp krizi riski nedeniyle Aydoğdu’nun 48 saat müşahede altında tutulması gerektiğini söyledi. (MA)


DİYARBAKIR MERKEZLİ GÖZALTILAR PROTESTO EDİLDİ

Gözaltılar HDP Diyarbakır il binası önünde yapılan açıklamayla protesto edildi. Eyleme HDP milletvekilleri DTK, DBP, TJA üye ve yöneticileri katıldı. Yapılan ortak basın açıklamasını Amed Kent Bileşenleri adına HDP Diyarbakır milletvekili Saliha Aydeniz okudu.

‘BARIŞI VE ÖZGÜRLÜĞÜ BÜYÜTECEĞİZ’

10 Ekim Ankara Katliamı’nın 3. yıl dönümü dolayısıyla sözlerine katliamı kınayarak başlayan Aydeniz, “Korkacağımızı, sineceğimizi sananlar yanıldılar. Daha da çoğaldık. Daha da örgütlendik. Ve daha da güçleneceğiz. Bu ülkenin her bir yurttaşı barış ve eşitlik içinde özgürce yaşamayı hak ediyor. Barışı da özgürlüğü de örgütlü mücadelemizi büyüterek, birlikte kazanacağız” dedi.

‘MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇİREMEYECEKSİNİZ’

Dün yapılan gözaltılara tepki gösteren Aydeniz, yapılan operasyonların demokrasi ve barış talebini engellemeye yönelik olduğunu ifade etti. Aydeniz, “AKP lideri Erdoğan’ın partimizi ve bileşenlerimizi hedef gösteren açıklamalarının ardından operasyonlar arttırılmıştır. Haksız hukuksuz gözaltı, tutuklama ve cezaevlerinizle demokratik talepleri olan ve bunlar için mücadele eden bizleri susturamayacaksınız. Bizleri mücadelemizden asla vazgeçiremeyeceksiniz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)


DTK: DEMOKRATİK SİYASETTEKİ ISRARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ

Diyarbakır merkezli yapılan operasyon kapsamında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanlık Divanlık üyesi 7 kişi de gözaltına alındı. Diclekent’te bulunan DTK binasının kapı ve pencerelerini kıran polisler, bina içerisinde arama yaparak birçok materyale ve bilgisayara el koydu. Gözaltılara dair DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Şah Oruç ve Özgür Paksoy konuştu.

‘KULLANDIKLARI TEK DİL TEHDİT DİLİDİR’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyelere yönelik sarf ettiği kayyım sözlerine atıfta bulunan Öztürk, şunları söyledi: “Erdoğan’ın tehditlerinden sonra bu operasyon yapıldı. Amaç, tamamen iradeyi kırmaktır. 3 yıldır bunun için büyük bir çaba sarf ediyorlar. Ama tüm baskı ve sindirmelere rağmen bu iradeyi kırmayı başaramadılar. Aslında kendi iradeleri kırılmış ve tükenmiş durumdalar. Bunu yaptıkları tehditlerden açıkça görebiliyoruz. Hiçbir söylem geliştiremiyorlar. Kullandıkları tek dil tehdit dilidir. Bunun dışında bir söylem geliştiremiyorlar.”

‘HDP’NİN SEÇİME GİRMESİ ENGELLENEMEYECEK’

2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimlere de dikkat çeken Öztürk, “Bu operasyonlar hiçbir şekilde HDP’nin seçimlere girmesine etki yapamayacak. Diğer seçimlerde de engelleme vardı, ama halkımız iradesini her şeye rağmen sandığa yansıttı. Bu açıdan bir engel teşkil etmeyecek. Aksine onların hesaplarının tam tersi çıkacak” dedi.

‘MÜZAKERE OLMADAN ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL’

Kürt sorunun demokratik siyaset ve müzakere yollarıyla çözülebileceğini dile getiren Öztürk "Kürt sorunu, eninde sonunda müzakere edileceğini biliyoruz. Müzakere olmadan Kürt sorununun çözümü mümkün değil. Demokratik siyasetteki ısrarımızı sonuna kadar sürdüreceğiz” ifadelerine kullandı. (HABER MERKEZİ)


HDK OPERASYONLARI KINADI

Gözaltılara dair yazılı açıklama yapan Halkların Demokratik Kongresi (HDK), gözaltı operasyonlarını kınadı. 

Açıklamada "Sadece son 3 günde demokratik ve meşru temelde mücadele yürüten 330’dan fazla siyasetçi gözaltına alındı. Amaç ve hedefleri açıkça bellidir. Kürt siyasal hareketine, sol-sosyalist parti ve örgütlere, demokratik kurumlara yönelik bu türden uygulamalarla yılgınlık yaratarak ve halklara korku salarak faşizmin kurumsallaşmasını ilerletmektir. Yaşanan işsizlik, açlık ve yoksulluğu görünmez kılmaktır” denildi. HDK “Gözaltına aldığınız tüm arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Yapılan gözaltı operasyonunu kınıyoruz." dedi.

TJA’DAN DA GÖZALTI AÇIKLAMASI

Gözaltına alınan gazeteciler ve siyasetçilerin serbest bırakılmasını isteyen TJA, gözaltılarla kadınların geri adım atmayacağını belirtti. 

GÖZALTILAR MECLİS GÜNDEMİNDE

HDP milletvekili Murat Sarısaç, gazeteci ve siyasetçilere yönelik gözaltıları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. 

Muhalif kesimlere yönelik son birkaç yıldır binleri bulan kişinin tutuklandığını söyleyen Sarısaç, Soylu’ya şu soruları sordu:

■ 6 Ekim – 9 Ekim 2018 tarihlerinde HDP ve DBP  il – ilçe yöneticileri ile basın emekçilerine yönelik gözaltı ve tutuklamalarla ilgili Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?
■ HDP ve DBP  il – ilçe yöneticileri ile basın emekçilerine yönelik gözaltı ve tutuklamaların hukuki gerekçesi nedir?
■ Ekim 2018 itibariyle siyasetçilere ve gazetecilere yönelik gözaltı operasyonlarının birden başlamasının sebebi nedir? Talimatı kim vermiştir?
■ Ekim 2018 itibariyle gözaltı sayılarının illere ve aylara göre dağılımı nedir? Gözaltına alınanlardan kaçı tutuklanmıştır? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

2018 Türkiye’sinde kız çocukları gününü kutlarken...

SONRAKİ HABER

Özgür Gündem ana davasında tahliye yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa