10 Ekim 2018 05:52

TGS Genel Başkanı Durmuş: Gazeteciler serbest bırakılmalı

TGS, Diyarbakır'da KCK adı altında gözaltına alınan 8 gazetecinin serbest bırakılmasını istedi.

Fotoğraf: Bilal Güldem

Paylaş

Siyasi iktidarın politikalarına uygun haber yapmamanın suç olmayacağını vurgulayan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Gökhan Durmuş, gözaltındaki gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Diyarbakır merkezli yürütülen soruşma kapsamında dün gazeteciler Abdurrahman Gök, Semiha Alankuş, Lezgin Akdeniz, Kibriye Evren, Esra Solin Dal ve Cihan Ölmez ile Yeni Yaşam Gazetesi dağıtımcıları Hayat Özmez ve Savaş Aslan gözaltına alındı. Polis gazetecilerin evlerinin kapılarını kırarak, aramalar yaptı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

KÜRT GAZETECİLERE YÖNELİK YENİ BİR BASKI

8 gazetecinin gözaltına alındığı operasyonun gerekçesine değinen Durmuş, “KCK basın yapılanması adıyla yapılmış bir operasyon. ‘KCK basın yapılanması’ 2011 yılında da gündeme gelmişti. O dönem de Kürt gazetecilere yönelik bir operasyonla, ‘KCK basın yapılanması’ dendi ve meslektaşlarımız aylarca, yıllarca tutuklu kaldı. Hala o dava sonuçlanmış değil, duruşmaları devam ediyor. Yapılan operasyonunda ‘KCK basın yapılanması’ isminin verilerek yapılması yeninden Kürt gazeteciler üzerinde yükselen bir baskı mı başlayacak kaygısı uyandırdı. Tabi ki kesinlikle doğru bulduğumuz bir durum söz konusu değil” şeklinde konuştu.

‘HEPSİ DE SAVCILIĞA GİDECEK GAZETECİLER’

Gazetecilerin evlerinin basılarak gözaltına alınmasıyla toplum nezdinde bir algı oluşturulmak istendiğini vurgulayan Durmuş, şunları söyledi: “Türkiye’de gazetecilik yapan bütün gazeteciler açısından şunu çok net söyleyebiliriz; haklarında bir soruşturma varsa davet edildikleri zaman gitmeyecek gazeteci yoktur. O yüzden böyle bir operasyonun yapılması, toplum gözünde onların gazeteci olmadığı algısını oluşturmak gayreti ve çabasıdır."

‘GAZETECİLER SÜREKLİ İKTİDARIN HEDEFİNDE’

Türkiye’de şu anda 143 gazetecinin tutuklu olduğunu hatırlatan Durmuş, “Bütün iddianamelere baktığımızda delil olarak gösterilen şeylerin hepsi habercilik faaliyeti. Genel olarak toplumun üzerinde bir baskı var, ama gazeteciler üzerinde özel bir baskı var. Çünkü toplumu bilgilendirecek olan, topluma doğruları aktaracak olan gazeteciler. O yüzden gazeteciler iktidarın sürekli hedefinde. Bu dönemki iktidarla da sınırlı değil. Türkiye’nin tarihi böyle bir tarih" dedi.

‘GAZETECİLER ACİLEN SERBEST BIRAKILMALI’

Durmuş, “Bir an önce meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Gazetecilerin işi halkı doğru bilgilendirmektir, olup biteni doğru yazmaktır. Bunun dışında yönetenlerin politikalarına uygun haber yapmamak bir gazeteci açısından suç değildir. Bunun adını da toplumda meşru hale getirmek için önüne arkasına terörist lafını takarak gazetecilerin özgürlüğü kısıtlanmamalıdır. Bu yüzden bütün gazetecilerin acilen serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

KYK yurdunda yemekten zehirlenen öğrenciler hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

10 Ekim Ankara Katliamı'nın 3. yıl dönümünde her yerde mücadele sözü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...