09 Ekim 2018 04:16

Gazeteci ve siyasetçilerin olduğu 90 kişi gözaltına alındı

Diyarbakır merkezli 9 ilde aralarında gazeteci ve siyasetçilerin de bulunduğu 90 kişi evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Diyarbakır merkezli 9 ilde aralarında gazeteci ve siyasetçilerin de bulunduğu 90 kişi evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Diyarbakır merkezli 9 ilde aralarında gazeteciler Abdurrahman Gök, Kibriye Evren ve Semiha Alankuş ile HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Çamçı’nın da bulunduğu 90 kişi gözaltına alındı. Abdurrahman Gök, Diyarbakır Newroz’unda üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un vuruluş anını fotoğraflaması ile kamuoyunda tanınmıştı.

Diyarbakır merkezli 9 ilde şafak vakti gazeteci ve siyasetçilerin evlerine baskın düzenlendi. Diyarbakır’da zırhlı araçlar eşliğinde onlarca eve baskın yapan polis, birçok evin kapısını kırarak içeri girdi. Polis baskınlarında, gazeteci Abdurrahman Gök ve Kibriye Evren ile HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Çamçı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

ABDURRAHMAN GÖK, YÜZÜKOYUN YERE YATIRILDI

Gazeteci Gök’ün evine uzun namlulu silahlarla baskın düzenleyen polis, Gök ve ev arkadaşını yüzükoyun yere yatırdıktan sonra evde uzun süre arama yaptı. Gök’ün evindeki eşyaları dağıtan polis, Gök’e ait bazı kitap, dergi ve gazeteci ekipmanlarına el koydu.

İstanbul’da da aynı operasyon kapsamında gazeteci Semiha Alankuş da evinden gözaltına alındı. Alankuş’un Diyarbakır’a getirileceği belirtildi.

Öte yandan HDP Diyarbakır il binası önünde zırhlı ve TOMA araçları duruyor.

DTK’YE BASKIN YAPILDI

Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) de aynı operasyon kapsamında sabah saatlerinde baskın yapıldı. Kapı ve pencereleri kırılan binada bulunan tüm bilgisayar ve kitaplara el konuldu.

Gözaltına alınanların Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’ne götürüldüğü kaydedildi. Gözaltıların gerekçesi ise öğrenilemedi.

YENİ YAŞAM İRTİBAT BÜROSUNA DA BASKIN

Yeni Yaşam Gazetesi İrtibat Bürosu da basıldı. Sabah erken saatlerinde kimsenin olmadığı büronun kapısını kıran polisler, içerde arama yaparak bilgisayar ve hard disklere el koydu. Yeni Yaşam Gazetesi dağıtımcıları Hayat Özmez ve Savaş Aslan'ın evleri de basılarak gözaltına alındı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: 90 GÖZALTI

Operasyonlara ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. İçişleri Bakanlığı, 9 ilde düzenlenen operasyonda 90 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklama şöyle: “PKK/KCK terör örgütünün deşifresine ve faaliyetlerinin engellenmesine yönelik yapılan çalışmalar kapsamında; 09.10.2018 günü saat 01:00’de başlayan operasyonlarda; Diyarbakır ilinde 80 şahıs, İstanbul ilinde 3 şahıs, Van ilinde 2 şahıs, Şırnak ilinde 1 şahıs, Şanlıurfa ilinde 1 şahıs, Batman ilinde 1 şahıs, Mersin ilinde 1 şahıs, Mardin ilinde 1 şahıs, olmak üzere 9 ilde toplam 90 şahıs gözaltına alınmı?tır. ?üphelilerin ikametlerinde çok sayıda yasaklı kitap, örgütsel döküman, dijital materyal ele geçirilmiş olup, operasyonlar devam etmektedir.”

151 KİŞİYE GÖZALTI KARARI

Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada şöyle denildi: “KCK/TM sözcüleri ve terör örgütünün sözde liderinin talimatları doğrultusunda örgüt adına faaliyet gösterdikleri anlaşılan, şehir yapılanmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında 151 şüpheliden 90 şüpheli gözaltına alınmış 183 farklı adreste gerçekleştirilen aramalarda, çok sayıda örgütsel doküman ve dijital materyaller ele geçirilmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülmekte olan soruşturma devam etmekte olup, soruşturmanın safahatı ile ilgili ayrıca bilgi verilecektir.”

GÖZALTINA ALINANLARDAN İSİMLERİ NETLEŞENLER

Esra Solin Dal (Gazeteci), Kibriye Evren (Gazeteci), Semiha Alankuş (Gazeteci), Abdurrahman Gök (Gazeteci), Şerif Camcı (HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı), Vedat Dağ (HDP Basın Danışmanı), Nevriye Çur (DBP PM üyesi), Neslihan Karacadağ, Figen Ekti (TJA üyesi), Hüseyin Kaya, Elif Harran (TJA üyesi), Aygül Alagündüz, Dilnaz (soyadı öğrenilemedi), Ahmet Aslan, Leyla Tekdağ, Figen Aras (TJA üyesi), Emrullah Kalkan (DBP Yöneticisi), Pınar Sırnaç Kalkan, Eylem Ceylan (HDP PM üyesi), Mehmet Nur Özdemir (DTK Divan Üyesi), Seher Tümer (DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı), Vahit Doğrul (DTK çalışanı), Hasan Hüseyin Ebe (Eş Başkanlık Divan üyesi), Nuri Özdemir (Eş Başkanlık Divan üyesi), Hüseyin Kaya (Eş Başkanlık Divan üyesi), Hilmi Aydoğdu (Eş Başkanlık Divan üyesi), Adnan Akgül (Eş Başkanlık Divan üyesi), Ruken Kılıç (Eş Başkanlık Divan üyesi).

‘AKP HDP’DEN RÖVANŞ ALIYOR’

Yaşanan gözaltıları HDP Diyarbakır Milletvekili Selçuk Mızraklı Evrensel’e değerlendirdi:  Cumhurbaşkanının Kızılcahamam’da yaptığı açıklama bunu çok iyi gösteriyor. Diyor ki ‘biz o kadar o bölgede iş yapmamıza rağmen  niye oy alamıyoruz.’ Yani bir gerçeği görmezseniz, yok sayarak hayatı devam ettirmeye çalışırsanız, bu bölgeden oy alamazsınız. Bu bölgede çok ciddi özgürlük, demokrasi, adalet ve barış arayışı vardır. Bu barış arayışına merhem olmayan hiçbir anlayış. Bu bölgede siyaseten yükseliş gösteremez. HDP’nin bütün bu ağır baskı koşullarında bu seçimlerden yine bölgenin yegane iradesi olan bir parti olarak çıkmasının AKP’de çok derin yaralar açtığı net olarak gözleniyor. Adeta bunun rövanşını alırcasına bu gün partimizin çok sayıda üyesi, çalışanı gözaltına alındı.”

Mızraklı Erdoğan’ın kayyım açıklamasına dair de şunları söyledi:  “Bu tamamen demokrasiye demokratik değerlere aykırı bir açıklamadır. Böyle bir açıklamayı siz ne hukuk nizamı içinde ne de başka şekilde ifade edebilirsiniz. Bunun tekbir amacı vardır. Yani seçimi kaybedeceklerine esasen şimdiden inanmışlar. Seçimi kaybedeceklerini bildikleri için de halkı adeta kayyım tehdidiyle, biz hizaya getirmeyi düşünüyorlar. Bu halk iradesi kesin ve çok nettir. Aksine bu tutum bu tür açıklamalar, HDP’nin toplumsallığını daha da güçlendirecektir.

BATMAN’DA 5 KİŞİ TUTUKLANDI

Batman’da gözaltına alınan 5 kişi sevk edildiği adliyede “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

 Batman’da 6 Ekim günü sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan ve aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Nizamettin Toğuç’un da olduğu 8 kişiden 5’i dün akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi. Savcılıkta ifadeleri alınan Diyar Adıbelli, Kazım Barışçıoğlu, Hayrettin Baran, Bedri Ot ve Nevzat Bozyiğit, tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye gönderildi. Basın açıklamalarına katılmakla suçlanan 5 kişi, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.  

Gözaltında bulunan HDP Batman İl Eş Başkanı Nizamettin Toğuç ve İbrahim Çetinkaya adlı yurttaş, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

‘HDP KRİMİNALİZE EDİLMEK İSTENİYOR’

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, son günlerde yaşanan gözaltılara dair MA’ya konuştu. Ekim ayına girdiklerinden bu yana İktidarın gerginlik politikasını yeniden tırmandırdığını dile getiren İpekyüz, “Her olay HDP’ye bağlanarak partimiz kriminalize edilmek isteniyor. Böyle bir politika yürütmekteki amaçları ise 6 milyon oy almış bir parti olmamız nedeni ile her türlü baskıya maruz kalıyoruz.” diye konuştu. Gözaltılar ile baskı rejiminin sürdürülmeye çalışıldığına dikkat çeken İpekyüz, “Bu yolla siyasal bir caydırma politikası sürdürmekteler” diye belirtti. Yaşananlara rağmen kitlenin HDP’ye destek verdiğini vurgulayan İpekyüz, “HDP bugüne kadar geri adım atmadı. Bu saatten sonra da atmaz çünkü HDP’nin arkasında halk var. Kitlenin tüm baskılara rağmen direnmesi ise iktidarı ürkütmekte ve bu da baskının dozunu artırmaktadır” ifadelerinde bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Oyuncu Levent Üzümcü saldırıya uğradı

SONRAKİ HABER

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu: Siyaseti bırakıyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...