08 Ekim 2018 13:44

Finlandiya’da grevleri sınırlama tehdidi

Finlandiyada işsizler için yapılan grev patronları rahatsız etti. Sanayi ve Ticaret Odası, grevlerin sınırlandırılmasını istedi.

Fotoğraf: Jukka Rapo/PAM

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya Hükümeti’nin iş güvencesini zayıflatma girişimine emekçilerin greve giderek yanıt vermeleri, Finlandiya tekellerinin temsilcilerini rahatsız etti. Sanayi ve Ticaret Odası (EK), hükümetten grevlerin sınırlandırılması için “acilen yasalarda değişiklik yapması”nı talep etti.

İŞSİZLER İÇİN DAYANIŞMA GREVİ YAPILMIŞTI

Son bir yıldır Finlandiya’da sağcı koalisyon hükümetinin işsiz ve emekçiler aleyhine yaptığı ve yapmak istediği yasal düzenlemeler çalışanların direnişiyle karşılaştı.

Bu yılın şubat ayında emekçiler, hükümetin işsizlerin haklarını kısıtlamasını protesto etmek için 24 saatlik greve gitti. Başkent Helsinki başta olmak üzere bir çok yerleşim biriminde meydanlara çıkan on binler, hükümetin getirdiği düzenlemeleri protesto etti.

PATRON ZARAR GÖRMÜŞ!

Emekçinin grevinin ardından patronların örgütü “Företagna”, hükümetin aldığı bir karardan dolayı kendi üyelerinin zarar gördüğünü öne sürerek grev hakkının sınırlandırılmasını talep etti.

3 Ekim günü de emekçiler, hükümetin 20’den az emekçinin çalıştığı işyerlerinde patronlara kıdemine bakılmaksızın istediği işçiyi işten atma hakkı tanıyan yasa tasarısını protesto etmek için greve gitti.

TASARI ÇEKİLMEZSE YENİDEN GREV

Sendikalar, hükümetin tasarıyı parlamentodan geçirmekte ısrar etmesi durumunda yeniden greve gideceklerini açıklarken 50 milyon avro gelir kaybına uğradığını öne süren işverenler, zararlarının hükümet tarafından karşılanmasını istedi.

Finlandiya Sanayi ve Ticaret Odası (EK), yaptığı yazılı açıklamada “Zararlı sonuçlarından masum şirketlerin etkilenmemesi için” grev hakkını düzenlenen yasaların gözden geçirilerek siyasi grev hakkının acilen sınırlandırılmasını istedi.

EK Genel Başkanı Jyri Hakamies “Siyasi görüş belirtmelerin iş saatleri dışında ve kısa süreli” olmasını istedi.

Finlandiya’da “iş piyasası sistemi”nin güven üzerinde kurulduğunu söyleyen Hakamies, “Toplu sözleşmeler iş barışını garanti etmeli, ama siyasi grevler sıkça barışı bozuyor. Masum şirketler ve çalışanlarının siyasi grevlerin faturasını ödemesi akılcı değil. İşverenler sendikaların yürürlükteki sözleşmelere saygı göstereceğine inanmalı. Son yıllarda sendikalar çatışma yöntemi olarak siyasi grevlere başvurdu. Bu nedenle grev hakkı sınırlandırılmalı” dedi.

EK, Avrupa’nın bazı ülkelerinde siyasi grevlerin tamamiyle yasak olmasını örnek olarak gösterdi.

SENDİKALAR MÜCADELEDE KARARLI

Finlandiya Sendikaları Merkez Örgütü (FFC) ve üye federasyonlar, 3 Ekim günü gerçekleştirilen grevi değerlendirmek için hafta sonu başkent Helsinki’de bir toplantı yaptı.

FFC Başkanı Jarkko Eloranta, toplantıyı açış konuşmasında “Belki herkes ne olduğunu anlayamıyor. Söz konusu olan dayanışmadır. Birimize verilen zarar hepimize verilmiştir” diyerek işverenlerin çalışanların grev hakkını sınrlama girişimlerine tepki gösterdi.

Hükümetin iş güvencesini zayıflatan yasa tasarısını geri çekmesini talep eden Eloranto’nun siyasi greve katılanları kutlaması alkışlarla karşılık buldu.  Cuma günü Denizciler Birliği, hükümetin yasa tasarısını geri çekmemesi durumunda gerekli adımları atacağını açıkladı.

Nakliyat İşçileri Federasyonu (AKT)  da, 8 Ekim Pazartesi sabahından itibaren liman ve hava limanlarında fazla mesai yapılmayacağını ve hizmetlerde aksamalar olacağını duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye çelik ithalatına kota getiriyor

SONRAKİ HABER

Dersim’deki valilik protokolü İçişleri Bakanı’na soruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...