08 Ekim 2018 13:19

Çorum'da kriz paneli: Faturayı emekçiler değil krizi çıkaranlar ödesin

Çorum'da düzenlenen panele Evrensel yazarı Bülent Falakaoğlu, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar katıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ülkemizde yaşanan ekonomik krizin emekçiler üzerindeki etkisi, Çorum Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen ‘Ekonomik Kriz ve Emekçiler’ konulu panelde masaya yatırıldı.

Çorum Devlet Tiyatrosu Salonu’nda gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Evrensel Gazetesi Yazarı Bülent Falakaoğlu ve KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar katıldı.

BES Şube Başkanı Ertuğrul Alper’in açış konuşmasını yaptığı, moderatörlüğünü ise Muharrem Özünel’in üstlendiği panelde ilk sözü Bülent Falakoğlu aldı. Falakaoğlu, ülkemizin bu noktaya bugün gelmediğini, yıllardır uygulana gelen ekonomik politikaların sonucu geldiğini, gelinen noktada tarım, sanayi, üretim seviyesinin giderek düştüğünü dile getirdi. Yaşanan krizin sorumlusunun emekçiler olmadığını anlatan Falakoğlu, konuşmasını özetle şöyle sürdürdü: “Bugün artık yandaşlar da batıyor. Sıcak para akışı kesilince, onlara gidenler de azalmaya başlayınca, yaşanan krizin faturasını emekçilere kesmek için her yolu denemeye başladılar. Ücretlerin erimesinden, sağlık hizmetlerinde kısıtlamalara kadar her türlü yolu deneyeceklerdir. İşte bu noktada ülkenin emekçileri olarak, muhalefeti olarak bize düşen örgütlenmek, örgütlerimize sahip çıkmak düşüyor. Bu arada önemli bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum. Muhalefet partileri, emek örgütleri, daha doğrusu bu ülkenin yüzde 99’unu oluşturanlar, artık ifşadan vazgeçmeliyiz. Bu gidişattan kurtulmanın çözüm yollarını aramak, yani yeniden inşa etmenin çabası içerisinde olmalıyız. Kısacası, emek örgütlerimiz, muhalefet partilerimiz yeniden inşa etmenin mücadelesini vermek zorundayız.”

AYNI GEMİDEYİZ EDEBİYATI YAPIYORLAR

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaşanan krizi emekçilerin çıkarmadığını, faturasını da emekçilerin ödemeyeceğini belirtti. Aralarında DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin olduğu demokrasi bileşenleri olarak “Ücretlerin artırılması, işten atmaların yasaklanması, vergi adaletinin sağlanması ve temel tüketim mallarına zam yapılmaması”nın yer aldığı  4 temel taleplerini kamuoyu ile paylaştıklarını söyleyen Çerkezoğlu, devam etti: “Yıllarca aldıkları sıcak parayı betona gömdüler. Bu kriz ülkeyi yönetenlerin yanlış politikalarının bir sonucudur. Bundan dolayı faturanın biz emekçilere kesilmesini istemiyor ve asla kabul etmiyoruz.” Türkiye’nin 1990’lı yıllarda IMF tarafından uygulanan ekonomik politikalarla yönetildiğine dikkat çeken Çerkezoğlu, “Bugün ülkenin 467 milyar dolar borcu var. Bunun üçte ikisi özel sektöründür. Yıllardır elde ettikleri kârı paylaşmayanlar, bugün külfeti paylaşmalıyız diyorlar. Aynı gemideyiz edebiyatı yapıyorlar” dedi. Çerkezoğlu son olarak şunları söyledi: “Demokrasi ve adalet işçinin ekmeğidir bilinciyle, ekonomik krizin faturasını ödememek için verdiğimiz mücadele aynı zamanda bir adalet ve demokrasi mücadelesi olarak örgütlenecektir.”

KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar da krizinin faturasını emekçiler olarak kabul etmediklerini, önümüzdeki süreçte emek ve demokrasi güçlerini daha zor görevlerin beklediğini dile getirdi.

Panele Çorum Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin temsilcilerinden Çağdaş Avukatlar Derneği Başkanı Avukat Ahmet Özdel, Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Gül, Tüm Bel Sen Şube Başkanı Nevzat Veldet, DİSK Emekli Sen Şube Başkanı Ömer Sözüdoğru, Halkevleri temsilcileri, CHP İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi, EMEP İl Başkanı Cafer Gökmen, HDP İl Başkanı Ümit Küçükbayatlı ve çok sayıda yurttaş katıldı. (Çorum/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Surlu çocuklar için iyi yaşam koşulları yaratabilirsek atlatabilirler

SONRAKİ HABER

CHP'den ittifak açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...