08 Ekim 2018 12:52

Surlu çocuklar için iyi yaşam koşulları yaratabilirsek atlatabilirler

Prof Göregenli, Sur'da çatışmalı ortamdaki çocukların durumunu değerlendirdi: Çocuklar için iyi yaşam koşulları yaratmalıyız

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyabakır'ın Sur ilçesinde yaptıkları alan araştırmasının sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Melek Göregenli, “Çocuklar halen kötü koşullarda yaşıyorlar. Her türlü şiddetin tanığı oldular. Onlar için daha iyi yaşam koşulları yaratmalıyız” dedi.

Diyarbakır Barosu avukatları ve psikologlar tarafından tarihi Sur ilçesinde çatışmaların devam ettiği ve sonrasında çocukların uğramış olduğu hak ihlallere yönelik hazırlanan ön rapor dün kamuoyu ile paylaşıldı. Bu proje kapsamında 550 aile ile yüz yüze görüşme gerçekleştirildi. Alan araştırmasını yöneten Prof. Dr. Melek Göregenli, MA’dan Lezgin Akdeniz’e konuşarak, çalışmanın amacını “Çocukların Sur’daki yaşam koşulları, şimdiki yaşam koşulları değerlendirilip genel olarak fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak Sur’da yaşanan çatışmalı sürecin çocukların hayatında yarattığı etkilerin anlaşılmasını ortaya koymaktı” şeklinde özetledi. 

‘PSİKOLOJİK ETKİ HALEN CANLI’

Çatışmalı sürecin çocukların psikolojisi üzerinde bıraktığı etkinin canlı olduğunu kaydeden Göregenli, “Sur’daki çatışmalı süreç sonrasında ortaya çıkan sağlık, eğitim, barınma yaşam çevresindeki yoksunluklar ve hak ihlalleri halen devam ediyor. Surluların çok ciddi desteğe ihtiyacı var. Çocuklar üzerinde bıraktığı etkiler halen çok canlı. Çocukların büyük bir bölümü sık sık bu olayları düşünüyor ve ani gürültülerden rahatsız oluyorlar, psikolojik sonuçlar diyebileceğimiz pek çok şey halen taze” dedi.

‘SURLULARIN KOŞULLARI KÖTÜ’

Sur sakinlerinin ekonomik şartlarının kötü olduğunu belirten Göregenli, “Çatışmalı süreç sonrasında yerinden edilen ailelerin, örneğin çocukların okula devam edebilmeleri için ikametleri değiştirilmiş aileler, kira yardımı alamamaları ya da bu yardımların düzensiz olması nedeniyle, zaten oldukça yoksul olan ailelerin yaşam koşulları daha da zorlaşmış ve bu durum çocukların daha da olumsuz etkilenmelerine, eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşamamalarına, temel yaşam giderlerinin karşılanamamasına neden oluyor” dedi.

‘ŞARTLAR SONUÇLARIN ATLATILMASINI ZORLAŞTIRIYOR’

Sur sakinlerinin şu anda yaşadıkları yaşam çevrelerinde çocuklar için güvenli ortamlarının olmadığına dikkat çeken Göregenli, “Sur’da kendi evleri olan pek çok ailenin şimdi kirada oturması söz konusudur. Aşina oldukları sokak ve arkadaş gruplarından uzak kalmaları, ebeveynlerinin ifadeleriyle, çocukların evle okul arasında tekdüze bir yaşam sürmesine yol açmış, bu durum da Sur’da yaşanan olumsuz deneyimlerin sonuçlarının atlatılmasını zorlaştırıyor” dedi. 

‘HAYATLA BAŞA ÇIKMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Bu sürecin yükünü üstlenenlerin kadınlar olduğunu ifade eden Göregenli, “Kendi imkanlarıyla çatışmaların sonuçlarıyla başa çıkmak zorunda olan kadınlar, çeşitli politik etiketlenmeler nedeniyle, örneğin yerel yönetim hizmetlerinden ve genel olarak kamusal hizmetlerden yeterince yararlandırılmayacakları düşüncesini sıklıkla dile getirdiler. Kayyımların atanmasından önce, yerel yönetimlerin kadınlara yönelik destekleyici hizmetlerinin de artık olmadığı, olan hizmetlerden haberdar olma imkanlarının ve bunlara ulaşma şanslarının da düşük olduğu düşüncesi genel olarak hakimdir” dedi.

Sur için yapılması gereken çok şeyin olduğunu söyleyen Göregenli, “Bu çocuklar çok kötü koşullara tanık oldular ve halen kötü koşulların içinde yaşıyorlar. Çatışmanın, her türlü şiddetin tanığı oldular. Hayatları karardı diye düşünmem. Eğer onlar için daha iyi yaşam koşulları yaratabilirsek bütün bunları atlatabilirler, atlatmaları gerekir” dedi.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Hasta tutuklu Vefa Kartal’ın durumu ağırlaştı, ölümcül sürece girdi’

SONRAKİ HABER

Çorum'da kriz paneli: Faturayı emekçiler değil krizi çıkaranlar ödesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...