08 Ekim 2018 12:33

İsveç tartışıyor: Nobel tacizcisine ceza #Metoo kampanyasının etkisi

Nobel tacizcisi olarak bilinen Jean-Claude Arnault'a 2 yıl hapis cezası, yürütülen mücadelenin sonucu olarak yorumlandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te 18 kadının cinsel saldırı ve tacizle suçladığı tanınmış fotoğraf sanatçısı Jean-Claude Arnault’un 2 yıl hapis cezasına çarptırılmasını değerlendiren uzmanlar, cezanın, kadınların uğradıkları cinsel tacizleri ve tacizcileri teşhir ettikleri sosyal medya kampanyası  “#Metoo/BenDe”nin etkisi olduğu değerlendirmesini yaptı.

CEZAYI MÜCADELE VERDİRDİ

İsveç Akademisi’nin eski üyesi Katarina Frostensson’un eşi olan Jean-Claude Arnault’un yargılandığı iki cinsel saldırı suçundan birinden suçlu bulunarak 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, kadın mücadelesinin bir zaferi olarak değerlendirildi.

İsveç’te günlük yayımlanan ETC gazetesine açıklamalarda bulunan Krimonolog Nina Rung, mahkumiyet kararının adalet için verilen mücadelenin sonucu olduğunu ve bu açıdan önemli olduğunu söyledi.

“Ceza doğrudan #Metoo etkisi” diyen Rung, teknik bir kanıt olmamasına ve doğrudan olaya şahit olanların tanıklıkları bulunmamasına karşın İlk Mahkeme’nin Arnault’u tecavüz suçundan mahkum ettiğine dikkat çekti.

Gazeteci-Yazar Katarina Wennstam da, birbirleriyle ilişkisi olmayan 7 tanığın aynı ifadeleri vermesinin mahkumiyet kararı verilmesinde etkili olduğunu belirttikten sonra şunları kaydetti:

“Tıpa tıp diğer bütün tecavüz vakalarında olduğu gibi olaya tanıklık yapan kimse yok. Ama davalının terapiste anlattığı ve kayıtlara geçen oldukça destekleyici kanıt var. Arnault’a yönelik suçlamalar İsveç Akademisi’de büyük bir çatışmaya yol açtı. Mahkeme kararı tehlikeli bir adamın davranışlarını ele almayı kesin olarak reddeden Akademi’nin tutumunu hatırlatıyor.”

AKADEMİ, CEZA İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMADI

Öte yandan İsveç Akademisi, mahkumiyet kararının verilmesinden sonra herhangi bir açıklama yapmadı. Arnault’un Avukatı Bengt Hurtig, daha önceleri mahkumiyet kararı verilmesi durummunda kararı temyiz edeceklerini açıklamıştı.

Skandaldan sonra çalışmalardan çekilen Akademi’nin eski Daimi Sekreteri Sara Danius ile üyeler Kjell Espmark ve Peter Englund, Akademi’nin çalışmalarına yeniden katılmışlardı.

ÖNCEKİ HABER

‘Yazar Temel Demirer serbest bırakılsın’  çağrısı

SONRAKİ HABER

IPCC raporu: Küresel ısınmayı 1,5°C’de tutmanın önemi büyük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...