08 Ekim 2018 09:36

Patrona vergi affı, emekçiye artan oranlı ve dolaylı vergiler

Birleşik Kamu-İş ve Tüketici Hakları Derneği, kriz süreciyle birlikte daha da yoksullaşan emekçilerin sırtından vergi yükünün alınmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüketici Hakları Derneği ve Birleşik Kamu İş Konfederasyonu emekçilerden kesilen vergilere ilişkin ortak bir açıklama yaptı. Konfederasyon genel merkezinde yapılan açıklamada konşan Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, artan oranlı vergi dilimiyle ücretlerin eridiğine dikkat çekti.

Yapılan açıklamada sanayicilere yapılan vergi aflarının yerine emekçilerin artan oranlı vergi diliminin sabitlenmesi ve temel tüketim mal ve hizmetlerinden dolaylı vergilerin kaldırılması talep edildi.

'OCAK'TA YÜZDE 30 ZAM BİLE YETMEYEBİLİR'

Yıllık enflasyonun yıllık yüzde 24'e çıktığını belirten Balık, enflasyonun son 16 yılın rekorunu kırdığını ifade etti. Böyle giderse Ocak ayında memur ve emekliye yapılacak zam yüzde 30 olsa bile yetmeyebileceğini belirten Balık, elektrik ve doğalgaz zamları başta olmak son zamlarla birlikte enflasyon ve yoksulluğun artmaya devam edeceğini söyledi.

Balık, “Zamların ardı ardına devam ettiği bugünlerde tüm ücretli kesimler gibi kamu emekçilerinin de geliri her geçen gün daha fazla erimektedir. Artan hayat pahalılığı ve kamuda yaşanan dönüşüm kamu emekçilerinin daha fazla yoksullaşmasını ve güvencesizleşmesini beraberinde getirmektedir” dedi.

Balık, zamların geri çekilerek maaşların insanca yaşam seviyesinde getirilmesi, ücret artışlarının gerçek enflasyon oranında yapılması ve gelir vergisi dilimlerinin yüzde 15'e sabitlenmesi istedi.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 20'Sİ AÇLIK SINIRI ALTINDA YAŞIYOR

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar ise Türkiye'nin dolaylı vergilerin en yüksek olduğu 3 ülkeden biri olduğunu söyledi. Aynı durumun gelir adaletsizliğinde de söz konusu olduğunu belirten Çakar, “Derneğimizin yapmış olduğu araştırmaya göre Türkiye'de nüfusun yüzde 20 dolayındaki kesimi, yani 16 milyon dolayındaki tüketici açlık sınırının altında yaşamaktadır. Nüfusun yüzde 60'dan fazla kesimi, yani 48 milyondan fazla tüketici ise yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Tüketici Hakları Derneği olarak bunu kanıtlamaya hazırız” dedi.

'KDV VE ÖİV KALDIRILSIN'

Zorunlu ve yaşamsal tüketim kalemleri olan gıda ve şehir şebeke suyundan yüzde 8 KDV, doğlgaz ve elektrikten yüzde 18 KDV, iletişim hizmetlerinden yüzde 18 KDV ve özel iletişim vergisi (ÖİV) alındığını kaydeden Çakar, “Her seçim öncesinde sermaye kesimine vergi afları getirilerek de tüketicilerin sırtındaki haksız ve dolaylı vergi yükü artırılmaktadır. En zorunlu ve en yaşamsal  mal ve hzimetlerden haksız olarak alınan KDV ve ÖİV gibi tüketici vergisinin kaldırılmasını istiyoruz. Yoksuldan değil, vergisini kaçıran ödemeyen sermayedardan vergi alınsın” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Bulgaristan'da yolsuzlukları araştıran kadın gazeteci öldürüldü

SONRAKİ HABER

Tutuklu gazetecinin haberi ‘sakıncalı’ sayıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...