07 Ekim 2018 12:25

Hakkari'de sokakta öldürülen 4 kişinin davası görülecek

Hakkari'de 2 yıl önce zırhlı araç tarafından ateş edilmesi sonucu yaşamını yitiren 4 kişinin karar duruşması öncesi aileler adalet talep etti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Hakkari Yüksekova’da 2 yıl önce kaldırımda yürürken Kobra tipi zırhlı aracın ateşleme mekanizmasının hareketlenmesi sonucu 4 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi de yaralandı. Sanığın olayın ilk yıl dönümünde salınmasından sonra ikinci yıl dönümünde görülecek karar duruşması öncesi aileler, adalet talep etti.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yer alan Cengiz Topel Caddesi’nde, 8 Ekim 2016 günü seyreden Kobra tipi zırhlı aracın ateşleme mekanizmasının hareketlenmesi sonucu o esnada kaldırımda bulunan 15 yaşındaki Serhat Buldan ile birlikte Rahmi Safhalı, Necdet İşözü ve Aydın Tümen vücutlarına isabet eden kurşunlarla yaşamını yitirdi. Şemsettin Kaya ve Mehmet Ali Kaya da yaralandı. 

Yaşanan bu ölüm ve yaralanmalara rağmen, üzerinden iki yıl geçen olaya dair açılan davada adalet yerini bulmuş değil.

MA'nın haberine göre olayla ilgili hakkında ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açılması beklenen polis memuru İ.M. hakkında sadece “Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçunda iddianame hazırlanıp, 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Davanın karar duruşması, “güvenlik” gerekçesiyle nakledildiği Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 11 Ekim’de görülecek.

SANIK İKİNCİ DURUŞMADA SALINDI

Davanın Diyarbakır’a nakli ile yapılan ikinci duruşmada tutuklu sanık polis İ.M., 10 dakika süren duruşma ile mahkeme heyeti tarafından tahliye edildi. Bu zamana kadar görülen 7 duruşmada, toplanan tüm deliller sanığın aleyhine olsa da, mahkemenin verdiği kararlar aksi yönde oldu.

Sanığın aracın kule sistemindeki silahın “arızalı” olduğu yönündeki savunmasının aksine bilirkişi tarafından hazırlanan raporda, kulede herhangi bir arıza olmadığını saptandı. Yine olay anına ilişkin zırhlı aracın kule kamera görüntülerinde de, zırhlı araçtaki silahın “atışa hazır” vaziyette yüzlerce sivilin bulunduğu şehir merkezinde devriye gezdiği ortaya çıkmıştı. Söz konusu bu görüntülerde yoldan geçen sivillere birkaç saniye aralıklarla iki defa seri şekilde ateş edildiği net bir şekilde saptandı.

MÜTALAADA ÖDÜL GİBİ CEZA TALEBİ!

Yargılama sürecinde sanık polis İ.M.,hakkında disiplin soruşturması yürüten İstanbul Valiliği İl Polis Disiplin Kurulu Başkanlığı’na gönderdiği savunmada, “Üzerime atılı suç memuriyetin şerefini ve onurunu zedeleyecek suçlardan olan yüz kızartıcı bir suç değildir. Ben polis teşkilatına ve devletime laf getirecek bir şey yapmadım” demişti.

20 Temmuz’da görülen son duruşmada mütalaasını sunan savcı, İ.M. için ödül gibi bir ceza talebinde bulundu ve sadece “bilinçli taksirle insan öldürmek” suçundan hapis cezası istedi. 11 Ekim’de görülecek dava duruşması öncesi, öldürülenlerin yakınları  adalet taleplerini yineledi. 

Öldürülen Serhat Buldan’ın babası Hasan Buldan “15 yaşındaki oğlumun kanlar içindeki görüntüsü hala gözlerimin önünde gitmiyor. Arada geçen iki yılda değişen bir şey olmadı. Halen ilçenin sokakları zırhlı araçlar ile dolu. Bölgede onlarca insan zırhlı araçlardan dolayı yaşamını yitirdi.”  diyerek  iki yıldır devam eden yargılama sürecinin de kendileri için tam bir işkenceye dönüştüğünü ifade etti.



Baba Buldan, “Olayın birinci yıldönümünde tutuklu yargılanan polis serbest bırakıldı. 11 Ekim’de yani ikinci yıldönümünde de karar duruşması var. 4 kişiyi öldüren birinin 4 kez ağırlaştırmış müebbet alması gerekiyor, lakin savcılık ve mahkemenin tutumu aksi yönde. O gün görülecek 8’inci duruşma çok önemli. Kamuoyunun desteğine ihtiyacımız var” diyerek duyarlı STK temsilcileri, milletvekilleri ve insan hakları savunucularını duruşmaya davet etti.

‘AİLELER FERYADINA SES VERİLSİN’



Nişanlı olan oğlunun işyerinin önünde çalışırken vurulduğunu anlatan Necdet İşözü’nün babası Sabri İşözü de, “Yargı bu suçluları cezasız bırakmak istiyor. Buna izin verilmemesi gerekiyor” dedi. Bu nedenle herkesi duruşma günü mahkemeye önüne beklediklerini söyleyen baba İşgözü, yine zırhlı araçlar sonucu yaşamını yitiren diğer kişilerin ailelerine de dayanışma ve birlikte mücadele çağrısında bulundu.



Henüz 20 günlük evli iken öldürülen Adem Tümen’in ağabeyi Ayaz Tümen ise, şunları söyledi: “Annem her gün mezarlığa gidip geliyor. Şu anda bir kız çocuğu var, o da yetim kaldı. Sadece bizim değil, bütün aileler darmadağın oldu. Bize bu yapılanların hesabı mahkeme önünde sorulacak diye bekledik ancak bir yıl geçmeden tutuklu yargılanan polis serbest bırakıldı. Bu nedenle ailelerin feryadına herkesin ses vermesi gerekiyor.” (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Şişecam ek zamdan işçiye tek kuruş vermedi

SONRAKİ HABER

Mardin'de Eti Bakır'ın çalışmaları köylüleri tedirgin ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...