08 Ekim 2018 07:31
Son Güncellenme Tarihi: 08 Ekim 2018 10:47

Esad: Mutabakat geçici, İdlib bize dönecek

Esad, Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib mutabakatını 'geçici bir önlem' olarak niteledi, 'İdlib, Suriye devletine dönecek' dedi.

Fotoğraf: Cem Genco/AA

Paylaş

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib mutabakatını “geçici bir önlem” olarak tanımladı ve silahlı muhaliflerin elinde kalan en önemli bölge olan İdlib’in Şam yönetimine geçeceğini söyledi.

Suriye devlet haber ajansı SANA, Beşar Esad’ın Baas Partisi’nin merkez yürütme komitesi toplantısında, “Mutabakat, devletin kan gölünü durdurmak da dahil olmak üzere cephede pek çok kazanım elde etmesini sağlayan geçici bir önlem” dediğini aktardı.Esad toplantıdaki konuşmasını, “İdlib ve teröristlerin kontrolü altında olan diğer Suriye toprakları da Suriye devletine dönecek” şeklinde sürdürdü.

VERİLEN SÜRE 15 EKİM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 17 Eylül’de Suriye’nin İdlib kentinde hükümet ile cihatçı muhalif örgütlerin elindeki kesimler arasında silahtan arındırılmış bir bölge kurulmasına karar vermişti.

BBC’nin haberine göre, Suriye’deki cihatçı gruplar, ağır silahlarını İdlib’deki silahtan arındırılmış bölgeden çekmeyi günler içinde tamamlamayı beklediklerini ileri sürüyor.

Mutabakata göre, 15 Ekim tarihine kadar İdlib’de silahlı cihatçı örgütler ile Suriye ordusu arasındaki temas hattında 15-20 kilometre genişliğinde silahtan arındırılmış bir bölge kurulacak. 10 Ekim tarihine kadar tüm silahlı cihatçı örgütlerin ellerindeki füze sistemleri, top ve tank gibi ağır silahları bölgeden çekmeleri planlanıyor. Türk ve Rus ordusuna bağlı birliklerin, silahtan arındırılmış bölgede devriye gezmeleri de üzerinde anlaşmaya varılan bir diğer noktaydı. Bu anlaşmanın ardından İdlib’e bir süredir beklenen askeri operasyonun şu aşamada yapılmasından vazgeçildiği açıklanmıştı.

AA: GERİ ÇEKİLME TAMAMLANDI

İdlib’deki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre de, cihatçılar dün cephe hattını oluşturan alanda ağır silahları çekme işlemine hız verdi. Türkiye yönetimi destekli cihatçıların oluşturduğu Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı grupların yanı sıra diğer silahlı grupların da, Suriye yönetimi ile cephe hattı durumundaki alanlardan havan, top, Grad rampaları ve orta menzilli isabet edebilme imkanına sahip füze rampalarının büyük bir bölümünü çektiği açıklandı. AA bugün silahsızlanma hattında ağır silahların çekilmesi sürecinin tamamlandığını belirtti.
 

Diğer taraftan Türk Silahlı Kuvvetleri, Soçi mutakabatı kapsamında başlatacağı devriyeler için ağır silahlardan arındırılan bölgeye çeşitli silah ve zırhlı araçlar sevketti.

RUSYA: SINIRLAR BELİRLENDİ

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Türkiye ile Rusya’nın İdlib’de oluşturulması üzerinde anlaşılan “silahsızlaştırılmış bölge”nin sınırlarını belirlediğini söyledi.

Sputnik’e konuşan Verşinin “Silahsızlaştırılmış bölgenin sınırları belirlendi. Türkiye ile Rusya orduları arasında çok iyi temaslar, işbirliği ve bağlantı sağlandı. İki ordunun temsilcileri mutabakatın ardından birçok kez bir araya geldi” dedi. (DIŞ HABERLER)

https://www.evrensel.net/yazi/82416/menbic-firatin-dogusu-ve-sorunun-kaynagi

ÖNCEKİ HABER

Pompeo, Kuzey Kore lideri Kim ile görüştü

SONRAKİ HABER

Sur'da yüz binlerce aile evini terk etmek zorunda kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...