15 Eylül 2012 10:01

Çocukların geleceğini kurtarmak için buluştular

Türkiye’nin dört bir yanından başlatılan “4+ 4+ 4 dayatmasına hayır” yürüyüşü, Ankara’da yapılan kitlesel mitingle son buldu. Eğitim Sen’in çağrısıyla her ilden yoğun bir katılımın gözlendiği mitinge katılan veliler ve çocuklar, “AKP’nin eğitim modelini durduracağız, çocuk iş&c

Çocukların geleceğini kurtarmak için buluştular
Paylaş


“4+ 4+ 4 eğitim sistemini durduracağız” sloganıyla yapılan eylem için dört ayrı koldan gelen Eğitim Sen’liler, Hipodrum’dan Ankara Garı’na geldi. Buradan başlayan yürüyüş, “Gerici, ırkçı, paralı eğitime hayır”, “4+ 4+ 4’e hayır”, “Geleceğimize sahip çıkıyoruz” dövizleri ve “4+4+4’e hayır” pankartları ile Sıhhiye Meydanı’na doğru devam etti.

Mitinge katılan sendika ve parti temsilcileri arasında, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Merkez Konsey Başkanı Özdemir Aktan, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de vardı.

VAN: DEPREM ÖLDÜRÜR, MEB SÜRÜNDÜRÜR

İstanbul ve Diyarbakır’ın yoğun olarak katıldığı yürüyüşte Vanlıların taşıdığı pankart dikkat çekti. Yaşanan depremin yaralarını saramayan Vanlılar, “Deprem öldürür MEB süründürür”, pankartıyla alana girdi. Bölgeden, Hakkari, Mardin, Muş ve birçok il de mitingdeydi. Anadilde eğitim talepleri ise sadece bölge illerinden değil, diğer illerden atılan sloganlara da yansıdı. Diyarbakırlı eğitimciler, Roboski’de katledilen çocukların isimlerini de taşıdı.  

AKP’nin Suriye’de savaşı kışkırtan ve savaş hazırlığına girişen politikasına karşı kitlesel bir şekilde “Savaşa hayır” diyen Hataylılar, Ankara’ya gelerek “4+4+4’e hayır” dedi. Hataylılar, “Suriye’de Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformu” olarak, alana “Suriye halkları yalnız değildir” sloganıyla girdi.

TARAFTARLAR, 4+4+4’E KARŞI

Endüstriyel Futbola Karşı (EFK) platform oluşturan Beşiktaş, Fenerbahçe, Gençlerbirliği, Galatasaray taraftarları birlikte yürüdü. Taraftarlar “Tribünde de sokakta da 4+4+4’e karşıyız” pankartı taşıdı. Ankara’da çok sayıda siyasi parti, sendika ve odalardan oluşan emek ve demokrasi güçleri de mitinge katılarak destek verdi. KESK, DİSK, TMMOB, TTB, Halkların Demokratik Kongresi, Emek Partisi, BDP, SDP ile birçok parti, sendika ve demokratik kitle örgütü alandaydı. KESK üyeleri, tutuklu olan KESK’lilerin fotoğraflarını taşıdı. KESK’in alana girişinde, “KESK’li tutsaklar onurumuzdur” sloganları atıldı.

Halkevleri, ise “4+4+4 karanlığına teslim olmayacağız diyerek Dikimevi’nde bir araya geldi. Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi üyeleri yaptıkları yürüyüşün ardından mitinge katıldı.

ÇOCUKLAR: 4+4+4’Ü BİZİM İÇİN DURDURUN

Mitinge veliler ve çocuklar da katıldı. Çocuklar, “4+4+4’ü bizim için durdurun” pankartı ile yürüdü. Veliler ise İstanbul ve Ankara’da oluşturdukları platformlar ile 4+4+4 ile okullarının imam hatiplere dönüştürülmesine izin vermeyeceklerini sloganlar ve dövizler ile dile getirdi. Grev yaptıkları için işten atılan Hava-İş üyesi Türk Hava Yolları işçileri de “Grev haktır yasaklanamaz” dedi. Dikkat çeken görüntülerden bir diğeri ise Ankara Sokak Sanat Grubu’nun elinde taşıdığı MEB’in meşaleli logosunun meşale aleviyle çocukların yanışını gösteren resimler oldu.

ÜNSAL YILDIZ: ÇOCUKLARIN GELECEĞİNE SAHİP ÇIKIN

Alanda toplanan on binlerce eğitim emekçisine, velilere, öğrencilere seslenen Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, eğitim sisteminde yapılan 4+4+4 dayatmasına teslim olmayacaklarını, çocukların geleceğinin karartılmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi. Yıldız, AKP hükümetinin uyguladığı her politika ile etnik ve mezhepsel ayrışmaları derinleştirdiğine dikkat çekti. 12 Eylül darbesine de değinen Yıldız, “Dün Kenan Evren’e selam duranlar, bugün aynı politikayı sürdüren Tayyip Erdoğan’ın gözünün içine bakıyor” dedi. Yıldız, okulların açılacağı 17 Eylül Pazartesi gününden itibaren Türkiye’nin her yerinde 4+4+4 dayatmasına karşı yürütülecek mücadelenin güçlenmesi gerektiğini dile getirdi. Yıldız, tüm emekçilere, çocukların geleceğine sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise, kesintili hale getirilen eğitimin her kademesinde çocukların ve ailelerin sermayenin kucağına teslim edildiğini belirterek, “AKP hükümeti giderek yoksullaştırdığı ve neredeyse insanca yaşam hakkından bile yoksun bıraktığı ailelere yüklü bedeller ödetmektedir” dedi.  Özgen, “Burası bir son değil, daha da güçlenecek olan mücadelemizin başladığı yerdir. Bugün burada bu inancı taşıyan, alanlarda seslerini tek bir çığlığa dönüştüren arkadaşlarımızla bir aradayız. Bugüne kadar bizlere dayatılan her türlü baskı ve zorbalık karşısında yılmadık, yılmayacağız. Buradan sonra da omuz omuza, aynı kararlılık ve inancımızla bu sistemi durdurana kadar mücadele edeceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


‘HER ÇOCUĞUN VEBALİ AKP’NİN BOYNUNA’

İki yıl önce okuldaki ilk gününde üzerine lavabonun düşmesiyle can veren Efe Boz’un annesi mitinge bir mektup gönderdi. “Uyarı görevini yerine getirmek için” bu mektubu gönderdiğini belirten Nurdan Boz, “Efe’yi okula ilk gönderdiğim gün kaybettim. MEB, sadece ‘Efe yaramazdı’, ‘Efe melek oldu, diğer tarafta sizi bekliyor’ dedi. Ben 6 yaşındaki çocuğumu onlara emanet etmiştim” dedi. 24 ayda 15 çocuğun okullarda öldüğünü belirten Boz, “Şimdi sizler hangi yüzle 5, 5.5 yaşındaki çocukları okula göndermemizi istiyorsunuz?​” diye sordu.  Boz, “Okullarda fiziksel yetersizlikten dolayı yaralanan ve yaralanacak olan; sakatlanan ve sakatlanacak olan; hayatını kaybeden ve hayatını kaybedecek olan her çocuğun vebali AKP’nin boynunadır” diye konuştu.-


(Haber-fotoğraf: Selmane Ertekin, Hilal Yağız, Gökhan Uysal, Birkan Bulut, Tamer Arda Erşin)

ÖNCEKİ HABER

Yumurtaya yüzde 100 zam

SONRAKİ HABER

Türk ailelere çağrı: AKP'nin oyununu bozalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...