06 Ekim 2018 17:44

Hambach Ormanı için 50 bin kişi toplandı 

Alman enerji tekeli RWE’nin linyit kömürü ocaklarını genişletmek için yok etmek istediği Hambach Ormanı için 50 bin kişi bir araya geldi. 

Fotoğraf: Semra Çelik/EVRENSEL

Paylaş

Ormanda toplananlar, RWE’nin tahribatının sona ermesini istedi. Greenpeace, Almanya Çevre ve Doğuma Örgütü (BUND) tarafından düzenlenen eylem festival havasında gerçekleşti. Organizatörler eylemin kömür bölgesinde düzenlenen en büyük eylem olduğunu bildirdiler. 

Haftalar önce duyurulan eylem önceki gün polis tarafından yasaklanmış ancak BUND’un itirazı üzerine Aachen İdari Mahkemesi yasağı kaldırmıştı. Eylemin yapılacağı yer olan Buir tren istasyonu trafiğe kapatıldı, eyleme katılmak isteyenler başka bir tren istasyonundan otobüslerle eylem yerine getirildiler. 

Yapılan eylem, Münster’deki Yüksek İdari Mahkeme’nin RWE’nin ağaç kesimiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı alması nedeniyle oldukça coşkulu geçti. Konserler, bilgilendirme standları, çocuklar için programlarla dolu olan etkinlikte Gezi Direnişi’nde Taksim Meydanı’nda piyanosuyla çaldığı şarkılarla dayanışmasını gösteren piyanist Davide Martello da konser verdi. 

Çevre koruyucularının 2012’den beri ormanı işgal ederek ağaç kesimini engelleme çabalarına rağmen ormanın yüzde 90’ı yok edildi. Polis, ormanda ağaçlar üzerindeki barınakların tümünü boşalttı. Doğa tahribatına karşı mücadelenin sembolü haline gelen Hambach Ormanı direnişinde eylem yasağının iptali ve RWE’nin ağaç kesiminin durdurulması ile geçici de olsa başarı elde edildi. Ancak RWE, ne pahasına olursa olsun linyit kömürü ocağını genişletmekte kararlı. Bu konuda belirleyici olan Federal Kömür Komisyonu’nun alacağı karar. Almanya‘da çevreye zararlı fosil yakıtlardan uzaklaşma politikası yürürlükte ancak komisyonun Saksonya-Anhalt, Saksonya, Brandenburg ve Kuzey Ren-Vestfalya'daki kömür ocaklarının kapatılmasıyla işsiz kalacaklara nasıl istihdam olanağı sunulabileceğine dair yıl sonuna kadar bir plan sunması gerekiyor. (Münster/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da bazı yollar yarın (7 Ekim) maç nedeniyle kapalı olacak

SONRAKİ HABER

Bayrampaşa'da fabrika yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...