06 Ekim 2018 13:22

Denizli'de asbest tehlikesi: Belediye asbest tespiti yapmamış

Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin, Denizli'nin göbeğindeki iki eski binanın yıkımında asbest önlemi almadığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Denizli’de 1970’li yıllarda yapılan iki eski bina, Özel İdare İşhanı binası ve PAÜ Hastane binasının yıkımında asbest konusunda önlem alınmadığı ortaya çıktı. CİMER’e yapılan başvuruya cevap veren Denizli Büyükşehir Belediyesi, 'Asbest Söküm Raporu ve Asbest Söküm Envanteri’nin belediye tarafından henüz talep edilmediğini belirtti. Özellikle eski binaların yapımında kullanılan asbest, gerekli tedbirler alınmadığında akciğer kanseri başta olmak üzere toplum sağlığı açısından tehlike oluşturuyor. 

Tüm bu tehlikelere rağmen asbestle ilgili Denizli Büyükşehir Belediyesi, önlem almıyor. Bir iş güvenliği uzmanın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’e yaptığı bilgi edinme başvurusuna verilen cevap Denizli’de şimdiye kadar yapılan kentsel dönüşüm kapsamındaki bina yıkımlarının hiçbirinde asbest tespiti yapılmadığını ve gerekli teknik önlemlerin alınmadığını da gösterdi.

Binaların kentin tam merkezinde okul, alışveriş merkezleri, hastane ve cami gibi toplu yaşam alanlarında yer almasından dolayı halk sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturuyor. CİMER’e yapılan başvuruda: “ ‘Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik’ kapsamında; hizmetlerin verilmesine ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır? Özel İdare İşhanı binası yıkım öncesi ve sırasında; yıkım alanında ve çevresinde risk varlığını tespit etmek için havada ve katı numunede asbest lif yoğunluğu ölçümü yapılmış mıdır? Asbest Söküm Uzmanı görevlendirilmiş midir? Asbest söküm planı hazırlanmış mıdır?​” sorularına Denizli Büyükşehir Belediyesi cevap verdi.

UZMAN VE RAPOR YOK

Belediyeden verilen cevapta “asbest tespitiyle ilgili çalışmaların form ile raporlanmakta olduğu” belirtilerek asbest söküm uzmanının görevlendirilmediği, asbest envanter raporu ve asbest varlığı tespiti halinde ayrıca asbest söküm raporunun hazırlanmadığı belirtildi. Ayrıca belediyenin cevabında: “Yıkım ruhsatı öncesi; kişi ve/veya firmalardan asbest içeren tehlikeli maddelerin, yıkım öncesi kontrollü bir şekilde uzaklaştırılması ve bertaraf edilmesi amacıyla çalışmaların yapılmasının Büyükşehir Belediye Meclis Kararı alınması hususu, ilgili birimimiz tarafından değerlendirilmektedir” denilerek şimdiye kadar böyle bir çalışmanın yapılmadığı kabul edildi.

PEKİ ASBESTLİ BİNALAR NASIL YIKILMALI?

Yıkılan binalarda asbest tespit edilirse, bu binaların yıkımı sırasında ‘Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliği’ne göre öncelikle iş planı hazırlanması gerekiyor. Plan söküm yapılacak yerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildiriliyor. Bu bildirimde, sökümü yapılacak asbestin türü ve miktarı, yapılacak işler ve işlemler, çalışan sayısı, işe başlama tarihi ve işin tahmini süresi, asbest söküm uzmanı belgesi, asbest söküm çalışanı belgesi bulundurulması gerekiyor. Ayrıca, asbest sökümünün yapılacağı işyerinde yapılan risk değerlendirmesi doğrultusunda, çalışanlara ve çevreye yönelik tehlikelere karşı önlem alınması gerekiyor. Asbest sökümü, yıkımı, tamir, bakım ve uzaklaştırma işlemleri sona erdiğinde, işyerinde asbest tozuna maruz kalma riskinin olmadığını belirten ölçüm raporu alınıyor. Bu raporda, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce ya da TÜRKAK tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlardan alınabiliyor.(Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kolej inşaatında istinat duvarı çöktü: 1 işçi öldü, 2 işçi yaralı

SONRAKİ HABER

İnternetten taksitle gelen silahlar ölüme doymuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...