06 Ekim 2018 12:11

Eylül ayında 45 kadın öldürüldü (2018)

Eylül ayında 6 kadın, işsiz kaldığını ya da alacağını olduğunu bahane eden erkekler tarafından öldürüldü.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun, Eylül ayı raporunda erkekler tarafından 45 kadının öldürüldüğü belirtildi. Raporda, çocuk istismarı ve cinsel şiddetin de devam ettiğine dikkat çekildi.

Raporda, kadın cinayeti haberlerinin şikayete bağlı olmaksızın direkt kamuya yansıdığı ancak cinsel şiddet ve çocuk istismarında net sayının belirlenmesinin zorlaştığı belitilerek şu ifadelere yer verildi  “İstanbul Sözleşmesi kapsamında devletin ilgili mercilerinin tespit etmesi ve buna göre şiddetle mücadele yöntemlerini belirlemesi gerekirken; söz konusu makamlar bunu yapmıyor. Bizler, basına yansıyan ve doğrudan bize gelen başvurular halini derleyerek bir sayıya ulaşıp, raporumuzu hazırlıyoruz. Ancak çocuk istismarı ve cinsel şiddet verileri açıkladığımız ve basına yansıyan haberlerden çok daha fazla. Buna göre; 2018 yılının eylül ayında 45 kadın öldürüldü, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti.”  

‘KRİZ ŞİDDETİN BAHANESİ OLAMAZ’

Ekonomik kriz bahane edilerek kadınların saldırıya uğramaya devam ettiğine işaret edilen raporda, üst üste gelen zamların, artan işsizliğin ve borçlar sonucu ekonomik krizin kadın cinayetlerinin  bahanesi olarak gündeme gelmesinin kabul edilemez olduğuna vurgu yapılarak şöyle denildi: “Her karmaşık dönemde erkekler, eşiti olarak görmediği kadınlara saldırıyor. Erkekler aynı durumda olan hemcinslerine karşı hukuk yollarına başvururken, ‘alacağım vardı’ diyerek kadınları öldürüyor. Bu ay içerisinde erkekler, işsiz kaldığı ve geçim sıkıntısı çektiği için ya da alacağı olduğunu bahane ederek 6 kadın cinayeti işledi. Hiçbir durum kadın cinayetinin bahanesi olamadığı gibi; erkek şiddetin bahanesi de ekonomik kriz olamaz. Geçim sıkıntısının bedelini kadınlar canlarıyla ödeyemez.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hindistan'da domuz gribi 90 can aldı

SONRAKİ HABER

Kadın cinayetinde mahkeme ‘müebbet’te direndi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...