06 Ekim 2018 11:46
Son Güncellenme Tarihi: 06 Ekim 2018 13:08

CHP’li Murat Emir: Sözleşmenin iptal bedelini kim ödeyecek?

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, McKinsey’le yapılan sözleşmenin iptali halinde doğacak tazminatı sordu.

Fotoğraf: CHP basın bülteni

Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, hükümetle ABD’li danışmanlık şirketi McKinsey arasındaki sözleşmenin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla sonlandırılacak olmasını Meclis gündemine taşıdı.

Emir, “McKinsey’le yapılan sözleşmenin iptal bedelini kim ödeyecek” diye sordu.

Hükümet, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında Maliyet ve Dönüşüm Ofisi’nin kurulacağını açıklamıştı. Bakanlık temsilcilerinin de yer alacağı ofis için ABD’li uluslararası yönetim şirketi McKinsey’den danışmanlık hizmeti alınacağı belirtilmişti. Muhalefet, şirketle iş yapılmasına karşı çıkmıştı.

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin istişare toplantısında konuya değinerek, “Bütün bakan arkadaşlarıma ‘Bunlardan fikri danışmanlık hizmeti de almayacaksınız’ dedim. Hiç gerek yok, biz bize yeteriz” demişti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Emir, McKinsey firmasıyla yapılan sözleşmenin tek taraflı iptali sonucunda çıkacak tazminatın, kim tarafından ödeneceğini sordu.

CHP’li Emir, sözleşme iptali ardından sözleşmeden cayma bedelinin kim tarafından ödeneceğinin belirsiz olduğunu, ödenecek bu bedelin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a rücu edilmesini önerdi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir önergesinde aşağıdaki soruları sordu.

- Hazine ve Maliye Bakanlığı McKinsey firması ile yaptığı sözleşme feshedilecek midir?

- McKinsey firması ile yapılan sözleşmenin tutarı nedir? Sözleşmede tek taraflı fesih halinde, fesih işlemini gerçekleştiren tarafın ceza ödeyeceğine dair bir hüküm var mıdır? Var ise bu cezanın tutarı nedir?

- Sözleşme feshinden doğan ceza, kusurlu sözleşmeyi imzalayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a mı rücu edecektir? Yoksa ceza yine giderek yoksullaşan halkımıza mı ödettirilecektir?

- Cumhurbaşkanının söz konusu firma ile sözleşme yapılacağından haberi var mıydı? Haberi yoksa Berat Albayrak bu anlaşmaya tek başına mı karar vermiştir? Durum böyle ise Cumhurbaşkanı aldatılmış mıdır?

- McKinsey firmasıyla sözleşme feshinin, söz konusu firmanın başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere kamunun ölçüsüz harcamalarına yaptığı itiraz üzerine gerçekleştiği iddiaları doğru mudur?

SAADET LİDERİ 300 MİLYON LİRA DEMİŞTİ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu geçtiğimiz günlerde Meclis’e verdiği soru önergesinde danışmanlık hizmeti karşılığında McKinsey firmasına 250-300 milyon liralık ödeme yapılacağını iddia etmişti. (HABER MERKEZİ)


CHP'Lİ AĞBABA: KAMUOYU TEPKİSİYLE ABD'Lİ FİRMA İLE SÖZLEŞME BİTTİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya'da partisinin il başkanlığı binasında basın toplantısı düzenledi. CHP İl Başkanı Enver Kiraz ile partililerin katıldığı toplantıda konuşan Ağbaba, ekonomiye ilişkin konuşarak şöyle dedi:

“Her cümlesi bir 'manipülasyon' diyor, 'ülkemizde tekrar kriz falan yok' diyor, 'manipülasyondur' diyor. Allah aşkına manipülasyon dolar neredesin sen? Domates neden iki kat arttı, doğalgaz elektriğe neden yüzde 40 zam geldi? Enflasyon yüzde 25, 'dış güçlerin' oyunu diyor. Her zamanki gibi 'yerlilik millilik' vurgusu yapıyor. 'Dış güçler, dış güçler' diyor. Kamuoyunun yoğun tepkisi üzerine bugün Amerikan danışman firması sözleşmeyi bitiriyor. 'Bizim onlardan alacak aklımız yok' diyor. Önce devletin bütün kurumlarını, bütün devleti bir tane şirkete bağlıyor. Kamuoyunun yoğun tepkileri üzerine bundan vazgeçtiğini söylüyor. 'Bizim alacak aklımız yok' diyor. Herkes biliyor ki; dünya alem biliyor ki; bu anlaşmayı yapan Tayyip Erdoğan'dır. Bu anlaşmayı damat yapmamıştır. Bu anlaşmayı yapan odur. Kamuoyunun yoğun tepkileri üzerine ABD ile anlaşmayı bitirmiştir. Bitirmiş midir, onu da bilmiyoruz. Kamuoyunun gözünü boyamak için yerlilik, millilik edebiyatı yaparak bu anlaşmayı bitirdiğini söylüyor ve Cumhuriyet Halk Partisi'ni suçluyor. Ne dedi? Bu kriz başladığından beri 'bu bir kriz değildir manipülasyondur' diyor. Bakanı 'Bu psikolojik bir krizdir, real bir kriz değildir' bir milletvekili de 'kriz yok' dedi. Kardeşi bir gün sonra 'konkordato' ilan etti. Bir başkası 'böyle bir şey yok' dedi. Damat uyandı 'vallahi varmış' dedi. 'Enflasyon yüzde 25 oldu' dedi. 'Bu dış güçlerin ekonomimize saldırısıdır bir savaş ilanıdır' dedi. 'ABD'li danışmanla başlamıştır' dedi. Uçakta gelirken Amerika'da kafasına bir taş değdi ve 'bu krizin ABD'de bir danışman firması ile ilgisi yoktur' dedi. 'ABD'li danışman ile ilgisi yoktur' dedi.”

‘KRİZİN SEBEBİ KABİLE DEVLETİ’

Ekonominin bozulmasının nedeninin tek adam yönetimi olduğunu öne süren Ağbaba, “Ekonominin bozulmasının sebebi Türkiye'yi kabine ile değil, kabile ile yönetmektendir. Bakın damadı ne, ekonomi bakanı. Yakınlarının tamamı eş, dost, akraba cumhuriyeti gibi, muz cumhuriyeti gibi. Rektöründen bakan yardımcısına, bakanından, müsteşarına, büyükelçisine kadar bir muz cumhuriyeti gibi. Akraba devletine, kabile devletine çevrildi" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Türkiye’nin krizini anlamak’ sempozyumu: Daha zor günler geliyor

SONRAKİ HABER

Krizin psikolojik hali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...