05 Ekim 2018 12:03

CHP'li vekilden Manisa Zeytin Birliği için kanun teklifi

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu sofralık zeytine prim verilmesi amacıyla meclise sunduğu kanun teklifine destek istedi.

Fotoğraf: CHP Basın

Paylaş

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, zeytin üreticisinin iflasın eşiğinde olduğunu belirtti. Zeytin üreticilerini ziyaret eden Bakırlıoğlu, Zeytinliova'da üreticilerin, komisyoncuların ve tarım işçilerinin sorunlarını dinledi. Manisa Zeytin Birliği'nin kurulması için harekete geçen Bakıroğlu, sofralık zeytine prim verilmesi amacıyla meclise sunduğu kanun teklifine zeytin üretimi yapan tüm illerden milletvekillerinin desteğini istedi.

60 LİRALIK İLAÇ 95 LİRAYA ÇIKTI

Kendisinin de çiftçi ve zeytin üreticisi olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar'ın Zeytinliova'da çiftçilerin sıkıntılarını dinledi. Çiftçilerin zeytinin kilosunu 2,5 liraya malettiklerini ve  2,5 liraya alıcı bulmakta zorlandıklarını belirten Bakırlıoğlu, “Kaliteli zeytin için son iki üç ayda 6-7 ilaçlama yaptık. İlk ilaçlamada ilacın litresini 60 liraya aldık, son ilaçlamada ilacın fiyatı 95 lira oldu”dedi.

'ZEYTİN FİYATI 5 YIL ÖNCESİNİ ARATIYOR'

Bakıroğlu, artan maliyetler karşısında çiftçilerin sofralık zeytine pirim desteği verilmesini istediğini söyledi. İşçiliğin zeytin maliyetinde önemli yer tuttuğunu söyleyen Bakıroğlu, “Mazot, gübre, ilaç, budama giderleri her yıl katlanarak artıyor. Buna karşın zeytin fiyatı 5 yıl öncesini aratıyor.

Bu durumda zeytincimizin hasattan sonra borçlarını ödeyebilme, ailesinin geçimini sağlayabilme ve bahçesini gelecek yıla hazırlayacak bakımını yapabilme şansı yoktur”diye konuştu.

Sofralık zeytine prim için milletvekillerinden destek beklediklerini söyleyen Bakıroğlu, meclis başkanlığına sunduğu kanun teklifinde, zeytine kilogram başına 1 lira, zeytinyağına ise 3 lira prim verilmesini istediğini söyledi.

MANİSA ZEYTİN BİRLİĞİ ÜRETİCİ İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Zeytin üreticisi için hayati önem taşıyan Manisa Zeytin Birliği'ni kurmanın şart olduğunu dile getiren Bakıroğlu, “Marmara’dan Ege bölgesine, Ege Bölgesinden Akdeniz bölgesine kadar zeytin üretimi yapılan tüm illerin Milletvekillerinin siyasi düşüncelerini bir kenara bırakarak bu kanun teklifimize destek vermelerini bekliyoruz” dedi. Bu konuda devletin, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının da öncülük etmesi gerektiğini belirten Bakıroğlu, son gelişmelerin üreticilerin  örgütlenmesinin şart olduğunu gösterdiğini ifade etti. Bakıroğlu, “Türkiye olarak dünya piyasalarında markalı, ambalajlı olarak yer alabilmemiz için öncelikle ülke imajı ve tanınan marka yaratmamız gerekir”dedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Fazıl Say’dan Anadolulu bir flüt konçertosu

SONRAKİ HABER

‘Yol Kenarı’ en iyi film seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...