05 Ekim 2018 11:49

Suudi gazeteci için çağrı ve eylem

4 gündür kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı için pek çok insan hakları savunucusu ve basın örgütü açıklama yaptı.

Fotoğraf: Şebnem Coşkun/AA

Paylaş

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna salı günü girdikten sonra kendisinden haber alınamayan muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın serbest bırakılması talebi ile Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde eylem yapıldı. Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği de yaptıkları yazılı bir açıklamayla Kaşıkçı'nın akıbetini sordu. ABD'li gazeteciler, sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

'KAŞIKÇI'NIN DIŞARI ÇIKTIĞINA DAİR GÖRÜNTÜYÜ PAYLAŞIN'

İstanbul Levent'teki Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde Cemal Kaşıkçı için düzenlenen eylemde açıklamayı yapan Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, "Konsolosluktan şunu talep ediyoruz: Lütfen Cemal Kaşıkçı'nın dışarı çıktığına dair görüntüyü bizimle paylaşın. Zorla tutulduğunu düşünüyoruz veya içeride misafir ediyorlardır. Misafirlerini salıvermelerini istiyoruz." dedi.

Kışlakçı " Dünyanın her yerinden gazeteci ve yazarların iştirak edeceği bu dayanışma eylemimiz, başta İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu olmak üzere Batı'daki Suudi Arabistan büyükelçiliklerinin yanı sıra dünyanın birçok yerinde tertiplenecektir."

MAZLUMDER Genel Başkanı Ramazan Beyhan da "Bütün dünyadaki hükümetlere söylemek istiyorum; muhaliflerini sindirerek susturmak yerine eleştiriye açık olmaları gerekir. Burada bir insanlık ayıbı yaşanıyor." diye konuştu.

Basın Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Eşmen, Mısır Basın Mensupları Derneği Başkanı Hamza Zawba ve Nobel ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Karman da eylemde yer aldı.

ABD’DEN SUUDİ GAZETECİ İÇİN TEPKİ

Kaşıkçı'nın durumuna ilişkin ABD'li gazeteciler, sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

Kaşıkçı'nın Washington Post gazetesinde yazdığı köşenin editörü Karen Attiah, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bir yıldan uzun süre önce, Washington Post için ilk yazısını yazması amacıyla Cemal Kaşıkçı'ya ulaştığını belirterek, “Onun editörü olmak ilham vericiydi. Ama bugün nerede olduğunu bilmiyoruz. Cemal Kaşıkçı'nın endişe verici sessizliği.” ifadelerini kullandı.

MSNBC'deki “All In With Chris Hayes” programının sunucusu Chris Hayes de Twitter'dan “Suudiler, Washington Post için yazan bir muhalifi kaçırmış gibi görünüyorlar.” değerlendirmesini yaparak, Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman'a “aşk mektupları yazan uzman lejyonlarından bir şey duyamıyorum.” ifadeleriyle konuya tepkisini ifade etti.

New York Times gazetesinin Beyrut Büro Şefi Ben Hubbord ise “Kaşıkçı'nın nerede olduğu hakkında hala bir kelime yok. Eğer gözaltına alındıysa bu, Suudi Arabistan için kötü görünüyor.” paylaşımında bulunarak, son 30 yıldır Suudi Arabistan'da çalışan neredeyse her gazeteci, diplomat ve memurun, muhalif gazeteciyi tanıdığını vurguladı.

Washington Post'un köşe yazarlarından Jason Rezaien, “Cemal Kaşıkçı kayboldu” etiketiyle paylaştığı mesajda, Kaşıkçı'dan salı günü Suudi Arabistan konsolosluğuna girdikten saatler sonra hala haber alınamadığına dikkati çekti.

Diğer yandan muhalif gazeteci Kaşıkçı'nın Washington Post'taki köşesi boş bırakıldı. (AA)

CUMARTESİ ANNELERİ: CEMAL KAŞIKÇI NEREDE?

Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon da gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bizler evlatları güvenlik güçlerinin elindeyken, devletin resmi binalarında gözaltında tutulurken yetkililerden benzer cevapları alan aileler ve hak savunucuları olarak, Cemal Kaşıkçı’nın akıbetinin açığa çıkartılması için Suudi ve Türk devletine gerekli tüm girişimlerde bulunmaları çağrısında bulunuyoruz. Bugünkü Suudi yönetimine muhalif kimliğiyle bilinen ve bu nedenle ülkesini terk etmek zorunda kalan Washington Post Gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı’nın akıbetinin takipçisi olacağımızı duyuruyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Cemal Kaşıkçı'nın salı günü en son görüştüğü kişi olan nişanlısı H.A, gazetecilere yaptığı açıklamada, başkonsolosluk binası önüne kadar birlikte gittiklerini anlatarak, Kaşıkçı'nın içeri girdikten sonra dışarı çıkmadığını iddia etmişti. Söz konusu iddiayı yalanlayan Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu, Kaşıkçı’nın, “konsolosluğa geldiği ancak sonra ayrıldığı” açıklamasını yapmıştı. Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Velid bin Abdulkerim El-Hireyci, kayıp olduğu belirtilen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın durumuna ilişkin dün Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı. Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran’ın görüştüğü Büyükelçi Hireyci’ye, Suudi gazetecinin durumuna ilişkin bilgi sorulmuştu. (MEDYA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP'li 12, CHP'li 3 milletvekili hakkında fezleke hazırlandı

SONRAKİ HABER

'Belçika seçimlerinde AKP müdahalesi' tartışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...