05 Ekim 2018 10:10

İhraç edilen öğretmenin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü

KHK ile İhraç edilen öğretmenlerden Fatma Akkın: Öğrencilerden ayrı olmak bitmeyen bir acı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Melike CEYHAN

Türkiye, Dünya Öğretmenler Günü’ne ihraç edilen binlerce öğretmen ile girdi. İhraç edilen öğretmenlerden Fatma Akkın, “Şimdiye kadar aldığım en güzel hediyeler öğrencilerimin öğretmenler günü ve diğer günlerde hazırladıkları şeyler oldu. Bütün bunlardan mahrum kalmak bitmeyen bir acı” dedi. 

Dünya Öğretmenler Günü, birçok ülkede farklı eylem ve etkinliklerle kutlanıyor. Türkiye’nin öğretmenler karnesi ise giderek kararan bir tablo olarak karşımıza çıkıyor. Darbe girişimi sonrasında KHK’lerle on binlerce öğretmen ihraç edilirken binlercesi de sürgün edildi. İhraç edilen öğretmenler sosyal güvenlik haklarından mahrum edilerek kamu hizmetinde ve kamu hizmeti sayılacak görevlerde istihdam olanağı elinden alındı. 

KHK’lerle ihraç edilen binlerce öğretmenden biri de Fatma Akkın. 7 yıllık öğretmen Akkın, 7 Şubat 2017’de çıkarılan KHK ile ihraç edildi. Akkın, işten çıkarılmasının ardından yaşadıklarını anlattı. 

‘SÖYLEDİĞİM HER SÖZÜN ARKASINDAYIM’

Parasız, bilimsel ve demokratik bir eğitimden yana olduğuna dikkat çeken Akkın, “Savunduğumuz bir yaşam felsefesi vardı. Ve okullarımızda da bunun mücadelesini verdik. Bizi ‘terörist’ diye attılar. Bu ülkede savaşı değil, barışı savunduk. Biz barışı savunurken herkes savaş çığırtkanlığı yaptı. Bunu yapmadığım için kendimle gurur duyuyorum. Yaptığım, söylediğim her sözün arkasındayım” diye konuştu.

Mesleğini çok sevdiğini kaydeden Akkın, “İhraç edildikten sonra okula gittiğimde sınıfa giremedim. Bir hafta sonra gidip vedalaşabildim. Sınıftan ayrılmak çok zor oldu benim için. Hala çok özlüyorum” dedi.

‘ÇALIŞMA HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINDI’

Çalışma haklarının elinden alındığının altını çizen Akkın, kamudan uzaklaştırılmakla kalmayıp, kendi mesleklerini yapabilmenin önüne engeller konulduğunu ifade etti. Akkın, “Özel okullarda da çalışamadık. KHK’yle ihraç edildiğimiz sigortada göründüğü için kendi üzerlerinde baskı olabileceği korkusuyla kimse bizi işe almadı. İktidarın yaptığı, sıradan bir işten atma saldırısı değildi. Bizim yaşadığımız sivil idamdı. Sivil ölüme terk edildik. Muhalif kimliğimizi böyle cezalandırmaya çalıştı” ifadelerini kullandı. İşten çıkarıldıktan sonra oturma eylemleri yaptıklarını hatırlatan Akkın, kalan zamanlarda ise garsonluk ve anketörlük yaptığını söyledi.

‘TÜM YASAL YOLLARI KAPATTILAR’

Tüm yasal yolların kendilerine kapandığına vurgu yapan Akkın, sözlerini şöyle sürdürdü: “İdare Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurduk. Onlar komisyonu gösterdiler. Komisyon hala incelemeye devam ediyor. Ne kadar süreceği belli değil. Biz de insanlara haksız, hukuksuz yere ihraç edildiğimizi anlatmak için alanlara çıktık. Haftanın üç günü oturma eylemlerine başladık. İmza toplayıp valiliğe gönderdik. Halkımızın bizim yanımızda olduğunu, haksız yere işten atıldığımızı göstermeye çalıştık. Bir buçuk sene sonra eylemlerimiz yasaklandı. Gözaltına alındık. Ama mücadelemiz bitmedi. Farklı türlerle devam ettirmeye çalışıyoruz.”

‘YENİDEN ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLAYACAĞIZ’

Yıllarca emek verdikleri mesleklerinin bir gece sorgusuz sualsiz iktidar tarafından elinden alındığına dikkat çeken Akkın, “Bu, tarifi olmayan bir zulüm. Yeri doldurulamayacak bir şey. Geçtiğimiz öğretmenler günlerinde öğrenciler kendi elleriyle küçük resimler, bebekler hazırlayıp getirirlerdi. Benim şimdiye kadar aldığım en güzel hediyeler hep öğrencilerimin öğretmenler günü ve diğer günlerde hazırladıkları oldu. Bütün bunlardan mahrum kalmak, bitmeyen bir acı. Bir gün mutlaka mesleğimize geri döneceğiz. Ve o sınıflara geri döneceğiz. Öğrencilerim yeniden ‘öğretmenim öğretmenler günün kutlu olsun’ diyecekler. Böyle temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Akkın, “Binlerce öğretmenin işten atıldığı, yaşadıkları bu travmaya dayanamayıp yaşamlarına son verdiği bir ülkede öğretmenler gününü kutlamak ne kadar gerçekçi olur? Bu kime yarar? Burada kocaman bir travma var. Herkes bunu görmeli” dedi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Önce ifade özgürlüğünü kullananlarla başlamak gerek’

SONRAKİ HABER

Açlık sınırı 15 yılda 4.5 kat arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...