05 Ekim 2018 09:58

‘Önce ifade özgürlüğünü kullananlarla başlamak gerek’

MHP’nin af teklifi değerlendiren HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, teklifin toplum vicdanını yaralayacak nitelikte olduğuna dikkat çekti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

AKP tarafından değerlendirilmeye alınan ve önümüzdeki günlerde Mecliste karar verilmesi beklenen MHP’nin af teklifi, tartışılmaya devam ediyor. Af tasarısıyla kadın cinayetleri ve cinsel saldırı suçlarının tamamının kapsam dışı bırakılmadığını dile getiren HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Mahkeme bir kadın cinayeti davasının ‘kazara’ işlendiğine hükmetmişse bu kişi de aftan yararlanacak. Yaralama, basit yaralama, tehdit, şantaj gibi suçlardan ceza alan erkekler de aftan yararlanabiliyor” dedi.

‘TOPLUM VİCDANINI YARALAYACAK TASARI’

Kerestecioğlu, cezaevlerinin büyük bir kısmının düşüncelerinden dolayı tutuklanan insanlarla dolu olduğunu söyleyerek, “Türkiye’de demokratikleşme ve barış süreci eğer gerçekleşirse o zaman toplumsal ortaklaşmayla kişilere karşı işlenmiş suçlar da dahi indirimler söz konusu olabilir. Göçmen kaçakçılığı, gasp, dolandırıcılık, sahtecilik, rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma bütün bunları kapsıyor getirilen öneri. Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirmesinden sorumlular, Ermenek sanıkları, Aladağ yangınında hayatını yitirenlerden sorumlu olanları kapsayacak” dedi.

Tasarıyla kadın cinayetleri ve cinsel saldırı suçlarının tamamının kapsam dışı bırakılmadığını belirten Kerestecioğlu, “Kasten insan öldürme ve cinsel saldırı dışındaki taksirle ve bilinçli taksirle insan öldürme gibi suçlar da aftan yararlanılabilecek. Kadın cinayetleri davalarında bilinçli taksirle öldürme ya da taksirle öldürmeden de ceza verildiğini biliyoruz. O yüzden bunlar da tamamen kapsam dışında kalıyorlar diye bir şey yok” şeklinde konuştu.

‘DAHA ISLAH EDİCİ ADIMLAR ATMAK GEREKİR’

Türkiye’de yargının en dibe vurduğu bir dönemin yaşandığının altını çizen Kerestecioğlu, bu yüzden sadece politik tutuklular değil, adli hükümlülerin yargılanmasında da hataların olduğunu belirtti.

MHP’nin sunduğu teklif yerine, daha ıslah edici adımların atılması ve toplumsal bir uzlaşının sağlanması gerektiğine vurgu yapan Kerestecioğlu, şu değerlendirmede bulundu: “Yargılamaları yeniden elden geçirecek ikinci bir aşamayı kurmak gerekir. Yargının bağımsız olması ve cezaevlerinin ferahlatılması gerekir. Fakat bu ferahlamayı öncelikle tweet atanları, düşünce açıklayanları, ifade özgürlüğünü kullananları, toplantı gösteri hakkını kullananları bırakarak başlamak gerekir. Daha basit suçlarla başlamak gerekir. Denetimli serbestlikle, ev hapsiyle, hamile kadınlar, çocuğuyla birlikte cezaevinde kalan kadınlar, hasta tutsaklar gibi insanlara öncelik vererek, onları bırakarak başlayabilir. Ondan sonrasında yeniden yargılama ve daha demokratikleşmeye giden bir süreçte zaten Türkiye yolunu bulacaktır. Mesele buna niyet etmek.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ÖGİ: Eylül ayında 5 gazeteciye 21 yıl hapis verildi

SONRAKİ HABER

İhraç edilen öğretmenin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...