15 Eylül 2012 09:03

Cumartesi Anneleri 12 Eylül kayıplarını hatırlattı

Kaybedilen yakınlarının akıbetinin öğrenilmesi ve faillerden hesap sorulması için Galatasaray Meydanı’ndaki adalet arayışlarını 390 haftadır sürdüren Cumartesi Anneleri’nin elleri bu hafta 12 Eylül darbecilerinin yakalarındaydı. Anneler, “12 Eylül işkencehanelerinde kaybedilen evlatlarımızın akıbetleri açıklanmadan, fa

Cumartesi Anneleri 12 Eylül kayıplarını hatırlattı
Paylaş

Adalet arayışlarını sürdürmeye devam eden Cumartesi Anneleri bu hafta 12 Eylül 1980 darbesinde kaybedilen yakınlarının akıbetini sordu. “Failler belli, kayıplar nerede?​” pankartının arkasında, katledilen ve kaybedilenlerin fotoğrafları ve kırmızı karanfiller taşındı.

Bu haftaki oturma eyleminde ilk sözü 21 Kasım 1980’de, İstanbul’daki evinden gözaltına alınan ve bir daha haber alınamayan Hayrettin Eren’in annesi Elmas Eren aldı. Eren, "32 yıldır yavrumun nerde olduğunu bilmiyorum” dedi.

Eren’in ardından Nurettin Yedigöl’ün kardeşi Muzaffer Yedigöl konuştu. “Kardeşim devrimciydi. İşkencelere rağmen konuşmadı. O, annemin gözyaşlarında 31 yıldır yaşamaktadır” diyen Yedigöl, iktidara seslenerek “Oturmayın belli olmayan mezarlarımızın üstünde, kalkın artık!” dedi.

'BAŞBAKAN BİZİ YAVAŞ YAVAŞ ÖLDÜRDÜ'

Cemil Kırbayır’ın kardeşi Fatma Kırbayır ise, annesi Berfo Ana’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü ancak bir yıl geçmesine rağmen bir sonuç alamadıklarını hatırlattı. “Başbakan bizi bir yıldır yavaş yavaş öldürdü” dedi. Berfo Ana’nın vasiyetini  hatırlatan Kırbayır, “Berfo Ana çocuğumun mezarı olmadan beni gömmeyin diyor” dedi.

Maksut Tepeli’nin eşi Şehriban Tepeli de, “Onlar 3 maymunu oynamaya devam etmekte ama biz de aramaya devam etmekteyiz” dedi.

Darbe döneminde idam edildikten sonra ailesine teslim edilmeyen Veysel Güney’in arkadaşı İsmail Yücel “12 Eylül’ün gerçek yargılanması buradaki insanların talepleri alınarak yapılır” dedi. Veysel Güney'in annesi Zeynep Güney’in eyleme gönderdiği notta ise “Beni 32 yıldır yavrumdan ayrı koydular, ben onun adını gözüme, mezarını yüreğime kazdım” yazıyordu.

ZİHNİYETİ YAŞATANLARDAN DA...

Bu haftaki açıklamayı yapan Cumartesi İnsanı sanatçı Nur Sürer, “Bugün referandum kampanyasını ‘12 Eylül’le hesaplaşma’ söylemi üzerine kuran, Meclis grubunda gözyaşları eşliğinde yaptığı konuşma ile topluma 12 Eylül’le hesaplaşma vaadinde bulunan Başbakan’a; darbecilerini yargılayarak ömür boyu hapse mahkum eden Yunanistan’ı, Arjantin’i hatırlatmak için buluştuk” dedi.

Sürer, Cumartesi Anneleri olarak yalnız 12 Eylül’den değil, 32 yıldır ülkeyi, 12 Eylül hukuku, kurumları ve zihniyetiyle yönetenlerden de davacı olduklarını vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Roboskî ve Pozantı haberleri ödüllendirildi

SONRAKİ HABER

İzmir’de kiralar coştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa