04 Ekim 2018 18:59

Avusturya'da on binler hükümetin ırkçı politikalarını protesto etti

Avusturya’nın başkenti Viyana’da on binlerce kişi hükümetin ırkçı politikalarına karşı Başbakanlık önünde miting düzenledi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaklaşık 20 bin işçi ve emekçi, Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Özgürlük Partisi (FPÖ) koalisyon hükümetinin ırkçı politikalarına karşı kitlesel bir miting düzenledi.

Başbakanlık önünde toplanan yaklaşık 20 bin kişi, ‘Şimdi birlikteyiz’, ‘Nazilere hayır’, ‘ÖVP-FPÖ hükümetine hayır’, ‘Kickl istifa’ yazılı pankartlar açtı.

Ülkede 2000 yılında kurulan ilk ÖVP ve FPÖ hükümetine karşı her ayın perşembe günü gerçekleştirilen gösterilerin devamı olarak düzenlenen protestoda, hükümetin mülteci karşıtı politikalarına tepki gösterildi.

Gösteride konuşan sanatçı Stefanie Sourial, bir sanatçı olarak yaşadığı günlük ırkçı saldırılardan örnekler vererek hükümetin ülkede artan ırkçılık ve nefret söyleminin sorumlusu olduğunu dile getirdi.

Sourial, farklı kimlik ve kültürden insanların Avusturya’da her geçen gün artan ırkçılıkla karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek ülkedeki sağduyulu insanların ırkçılardan fazla olduğunu, bu nedenle birlik içinde hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Sokaklarda nefret ve şiddetin gözle görülür şekilde arttığını belirten Sourial, “Bu hükümet insanları sınıflandırıyor ve değersizleştiriyor. Irkçılık meşrulaştırılıyor, farklılıklar yok ediliyor” dedi.

Omas Gegen Rechts adlı sivil toplum örgütünün sözcüsü Monika Salzer de hükümetle ülkede faşizmin yükselişe geçtiğini ifade ederek “Nazi dönemlerine şahit olmuş biri olarak gençlerin geleceği ve hayalleri için hükümete karşı yürütülen mücadeleye destek veriyorum” diye konuştu.

Özellikle Başbakan Sebastian Kurz’u eleştiren Salzer, Kurz’un tecrübesiz ve ülkedeki gelişmeler karşısında etkisiz olduğunu belirterek ırkçı bakanların antidemokratik uygulamalara göz yumduğunu kaydetti.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin konuşma yaptığı mitingde, yerel sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde protesto sona erdi. (Viyana/AA)

ÖNCEKİ HABER

Endonezya'daki depremde ölü sayısı bin 558'e çıktı

SONRAKİ HABER

Ronaldo tecavüz soruşturması sonrası milli takım kadrosundan çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...