04 Ekim 2018 15:30

Samsun’da Öğretmenler Günü’nünde mücadele çağrısı

Samsun'da Eğitim Sen tarafından 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü öncesi basın açıklaması yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen Samsun Şubesi, Gazi Sahnesi önünde 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan Samsun Eğitim Sen Şube Başkanı İsmail Yavuz, tüm öğretmenlerin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününü kutlayarak “Öğretmenlik mesleği tarihin en eski mesleklerinden biridir öğretmenlik yeni nesillerin yaşama hazırlanması ile beraber insanlığın geleceğini nasıl şekilleneceğini etkileme gücüne sahip bir meslektir. Bu nedenle tarihin değişik dönemlerinde iktidarların ve egemenlerin hedefi haline gelmişlerdir. Dünyadaki diğer meslektaşlarımız gibi 1994 yılından itibaren Biz de 5 Ekim’i Dünya Öğretmenler Günü olarak kutluyoruz” dedi.

Öğretmenlik mesleğinin kimi günlerde yöneticiler tarafından hamasi nutuklar ile göklere çıkarılacak bir meslek olmadığını vurgulayan Yavuz şunları söyledi; “Öğretmenlik bugün iktidar sahipleri tarafından defalarca itibarsızlaştırılmış ve eğitimin tüm sorunlarının nedeni öğretmenlermiş gibi gösterilmeye çalışılmıştır. Günümüz koşullarında öğretmenler düşük ücretlerle iş ve gelecek kaygısı içerisinde yaşamaktadır. Öğretmenler eğitim politikalarının oluşturulmasında siyasi iktidar tarafından tümüyle devre dışı bırakılmaktadır. Eğitim ortamında öğretmenlerimiz şiddete maruz kalmaktadır sözleşmeli ve ücretli olarak istihdam edilen öğretmenlerimiz mesleğinin statüsünden yararlanamamakta, ataması yapılmayan yaklaşık 500 bin öğretmen pek çok iş kolunda güvencesiz, son derece düşük ücretlerle istihdam edilmektedir. Öğretmenler mülakat gibi nesnel olmayan liyakat dışı uygulamalara uğramakta, mesleği itibarsızlaştırılmakta, güven duygusunu yok eden hukuk dışı uygulamalara ve soruşturmalara maruz kalmaktadır”

16 yıllık AKP iktidarında pek çok Milli Eğitim Bakanının mesleği itibarsızlaştırma söylemlerinin öncüsü olduğunu ifade eden Yavuz “OHAL KHK’leri ile binlerce meslektaşımız sorgusuz sualsiz kendilerine savunma hakkı verilmeden, evrensel hukuk kuralları gözetilmeden ihraç edilerek ve başka iş kollarında çalışmaları da engellenerek açlığa mahkum edilmişlerdir. Bu durumun hukukla adaletle açıklanacak hiç bir yanı yoktur. Öğretmenlik mesleğinin tarihinde hiç olmadığı kadar itibarsızlaştırıldığı günümüzde 900 bini aşkın öğretmenimize demokratik ekonomik ve özlük haklarımız ve öğrencilerimizin nitelikli bilimsel eğitim hakkı için birlikte mücadeleye çağırıyor, bu vesileyle 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü bir kez daha kutluyoruz” dedi. (Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hekimler ‘Sağlıkta Şiddet’ yasası için iş bırakıp yürüyecek

SONRAKİ HABER

Param biriktikçe azalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...