04 Ekim 2018 13:48
Son Güncellenme Tarihi: 05 Ekim 2018 11:22

3. havalimanında 6 işçi daha tutuklandı, sendika başkanı gözaltında

Kölelik koşullarına isyan eden 3. havalimanı inşaatı işçilerinden 6’sı daha tutuklandı. Dev Yapı İş Başkanı Özgür Karabulut da gözaltında.

Fotoğraf: Havalimanı işçileri

Paylaş

Eylem yapan 3. havalimanı inşaatı işçilerinden 6'sı daha tutuklandı. Gözaltına alınan Dev Yapı İş Başkanı Özgür Karabulut da tutuklanma talebiyle adliyeye sevk edildi.  İnşaat sektöründe örgütlü sendikaların yöneticileri, gözaltı ve tutuklamalarla işçilere ve sendikalara gözdağı verilmek istendiğini belirterek “Gözaltılarla, tutuklamalarla vereceğimiz mücadeleden geri adım attıramazlar” dedi. 

İŞÇİLER GÖZALTINA ALINIP, TUTUKLANMIŞTI 

İşçiler 14 Eylül’de kötü çalışma koşullarına isyan etmiş, tahtakurularının temizlenmesi, ücretlerinin zamanında yatırılması, yemek ve barınma koşullarının iyileştirilmesi gibi taleplerinin yer aldığı 15 maddelik bir listeyi yetkililere iletmişti. Ancak işçilerin bu taleplerine gözaltılar ve tutuklamalarla cevap verildi. İşçilerin kaldığı koğuşları basan jandarma yüzlerce işçiyi gözaltına alındı. Gözaltına alınan işçilerden 24’ü tutuklanırken 4’ü ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. Günler sonra değişmeyen çalışma koşullar sonrası 4 işçi daha ıslıklı protesto yaptıkları için tutuklandı.

8 İŞÇİ GÖZALTINA ALINDI, 6'SI TUTUKLANDI

4 Eylül günü gece saatlerinde ise havalimanı inşaatında çalışan 8 işçi daha gözaltına alındı. İnşaat-İş’in aktardığına göre İGA patronları ve polis, gözaltı işlemini kamera kayıtlarından tespit ederek yaptı. Evrensel'e bilgi veren işçilerin avukatları gözaltına alınan 8 işçiden 6’sının tutuklandığını, 2’sinin ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldığını söyledi.

SENDİKA BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI

Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut İstanbul'daki DİSK Genel Merkezi önünde jandarmalar tarafından saat 19.00 civarında gözaltına alındı. Karabulut'un Maslak Jandarma Karakolu'nda götürüldüğü öğrenildi. 

KARABULUT'A TUTUKLAMA TALEBİ

Eylemler sırasında işçilerin bulunduğu kamp alanında yaptığı konuşma nedeniyle gözaltına alındığı belirtilen DİSK’e bağlı Dev-Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, 5 Eylül günü tutuklama talebiyle Gaziosmanpaşa Adliyesine getirildi.

'TÜM İŞÇİLER VE SENDİKACILAR DERHAL SERBEST BIRAKILSIN'

Tutuklama ve gözaltılara tepki gösteren Dev-Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir şöyle konuştu: “Patronların karşısında duran, alın terinin karşılığı isteyen herkes terörist herkes hain oluyor. Bu yönetim anlayışını reddediyoruz, kınıyoruz. Yüzlerce şantiyede iş bırakma eylemleri var. Yüzlerce işçi parasını alamıyor, evine çocuğuna bakamadığı için intihar etmeye kalkıyor, kendini yakıyor. Bunu görmemek mümkün mü? Bunu görmemek için kör, sağır ve  vicdansız olmak gerekir. Asıl hain, asıl terörist bu vicdani, insani taleplerin karşısında duranlardır. Buradan bir kez sesleniyoruz; bir an önce bu hukuksuzluğa son versinler, tutuklu ve gözaltında olan tüm işçi ve sendikacılar derhal serbest bırakılsın.” 

'TÜM KAMUYOYUNU SAHİPLENMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

3. havalimanı işçilerinin yalnızca insanca yaşam koşulları istediğini belirten İnşaat-İş Örgütlenme Sekreteri Kadir Kurt da, “Talepleri göz önünde bulundurulursa aslında tek bir talebi var; insanca çalışma koşulları istiyorlar. İstedikleri kadar işçiyi, sendikacıyı gözaltına alsınlar, tutuklasınlar inşaat işçisinin bu tarz haksızlıklara boyun eğmesi mümkün değildir. 4 tane İnşaat-İş yöneticisi ilk gözaltılar sonrası tutuklandı. Şimdi Dev-Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut gözaltına alındı. İşçinin yanında duran, durmaktan vazgeçmeyen, işçileri hakları için protesto etmeye yönelten bir sendikal çizgi yargılanıyor. Bizler tutuklananlarla dayanışmayı nasıl bir sorumluluk olarak görüyorsak, tüm kamuoyunu da dayanışmaya çağırıyoruz” diye konuştu. 

'GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENİYOR'

Tutuklanma dalgasının İGA ve siyasi iktidar tarafından devam ettirildiğini ifade eden İYİSEN Genel Başkanı Ali Öztutan şunları söyledi: “İşçilerin talepleri görmezden geliniyor. Halen eyleme katılan işçilerin tespit edilip tutuklanmasıyla karşı karşıyayız. Dev-Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut arkadaşımızı gözaltına alındı. Yani burada işçilerin taleplerini gözetmeyen, bir baskıyla, tutuklamalarla işçilere gözdağı verilmek isteniyor. Gözdağı yalnızca tutuklamalarla verilmiyor.  Dün İGA firması jandarmaya verilmek üzere havalimanında çalışan 36 bin işçinin vesikalık fotoğrafını istedi. Bütün işçilere zorunlu mesai dayatılıyor. Bizim şuanda tutuklu arkadaşlarımızla ve çalışan işçilerle dayanışmamız sürüyor. Baskı ortamıyla vereceğimiz mücadelede bize geri adım attıramazlar.” 

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu tutuklanan 3. Havalimanı işçilerinin serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı.(İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Makedonya'nın Shkupi takımının başına Ümit Karan geçti

SONRAKİ HABER

Yeni e ‘Yeni Türkiye’nin Tarih Miti’ni masaya yatırdı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...