04 Ekim 2018 12:08

‘On binlerce seçmenin oyu kayıtlara yansımadı’

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası: 24 Haziran seçimlerinde on binlerce seçmenin oyu kayıtlara yansımadı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO), tartışmalı 24 Haziran 2018 seçim sonuçlarındaki veri yanlışlarını belgeleriyle raporladı. “Çok ciddi veri tutarsızlıkları ve belirgin hatalar saptanmıştır” ifadelerine yer verilen raporda, veri girişlerinde büyük hatalar olduğu ve on binlerce seçmenin oyunun kayıtlara yansımadığı kaydedildi.

BMO, geliştirdiği yazılımla YSK’nin Sandık Sonuçları Paylaşım Sisteminde (SSPS) yayımladığı tüm veriler sandık sandık inceleyerek, sonuçlarını 24 Haziran 2018 Seçim Sonuçları Veri Analizi’ başlığı ile raporlaştırdı.

‘CİDDİ TUTARSIZLIKLAR VE BELİRGİN HATALAR SAPTANDI’

Raporda elde edilen bulgular şöyle sıralandı:

- Sandık sonuç tutanaklarındaki oy sayıları SEÇSİS’e girilirken veriler bir aday / partiden diğerine kaydırılarak bilgisayara girilmiştir.

- Sandıkların “sandık sonuç tutanakları” ile ‘sayım döküm cetvelleri’ndeki oy sayıları birebir aynı olmak zorundadır; buna karşın bazı tutanak ve cetvellerdeki oy sayıları birbirlerinden farklıdır.

- Aynı seçim bölgesi içerisinde farklı sandıklara ait olmalarına karşın içerikleri birebir aynı olan sandık sonuç tutanaklarına rastlanmıştır.

- Sandık Kurullarınca hatalı olarak düzenlenen tutanaklar SEÇSİS’e girilirken toplamların tutarlı olması için oy sayılarının ‘veri girişi yapanların inisiyatifinde’ düzeltildiği / değiştirildiği anlaşılmaktadır.

- Bazı sandıklarda, siyasi parti gözlemcilerine verilen sandık sonuç tutanakları ile SEÇSİS’e girilen tutanaklar arasında önemli farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir.

‘250 HATALI SANDIK’

Sıralanan tutarsızlıkların yaklaşık 70 bin seçmene karşılık gelen 250 sandıkta saptandığına dikkat çekilen raporda, “Yaklaşık 14 bin yurttaşın oyu, tercih ettiği siyasi parti ya da adaya yansımamış görünüyor. Çalışma, yeterince bilgi toplandığı düşüncesiyle 250 hatalı sandık ile sonuçlandırılmış ve saptanan hataların örnekleri belgeleriyle rapora yansıtılmıştır” denildi.

SEÇİM SONUÇLARI NE KADAR KESİN?

Raporda son olarak şu ifadelere yer verildi:

“24 Haziran 2018 Seçim Sonuçları Veri Analizi raporunda belgeleriyle birlikte ortaya konan veri tutarsızlıklarının ve uygulama hatalarının başta YSK ve siyasi partiler olmak üzere tüm ilgili kuruluşlarca dikkatle değerlendirilmesi, gelecekteki seçimlerin güvenilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. Bilindiği üzere seçmenlerin büyük çoğunluğunda, verdikleri oyların sonuçlara yansımadığı düşüncesiyle sandığa gitmeme eğilimi ağır basmaktadır. Yasal yükümlülüğü ‘adil ve güvenli seçim yapmak’ ve ‘seçim sonuçlarını denetlemek’ olmasına karşın bu güvensizliğe yol açan tüm tarafları, görevlerinin gereğini yerine getirmeye ve yalnızca bizim değil tüm seçmenlerin sorularını yanıtlayacak kapsamlı ve doyurucu açıklamalar yapmaya çağırarak kamuoyuna duyururuz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Derste cihat propagandasına tepki

SONRAKİ HABER

Putin, emeklilik yaşını yükseltti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...