04 Ekim 2018 12:01

Suriyeli Kürtler: Şam ile müzakere kapısı açık

Suriye Demokratik Meclisi Eş Başkanı Emine Umer, Suriye yönetimi ile müzakere kanallarının açık olduğunu belirtti.

Qasioun Haber Ajansı/Wikimedia Commons(CC BY 3.0)

Paylaş

Suriye Demokratik Meclisi (SDM) Eş Başkanı Emine Umer, Şam yönetimi ile sürdürdükleri görüşmelere ilişkin konuştu. “Görüşmeler durduruldu” açıklamasının doğru olmadığını söyleyen Umer, “müzakere kanallarının açık olduğunu” kaydetti.

Mezopotamya Haber Ajansı’nın haberine göre, Umer, süreci bitirmediklerini, iki tarafın da birçok konuyu tartıştığını dile getirdi.

Suriye krizinin çözülmesi için bu tür yolların zorlanması gerektiğinin altını çizen Umer, müzakereleri sonlandırmak gibi bir gündemlerinin olmadığını da söyledi.

‘ŞAM YÖNETİMİ ŞEFFAF OLMALI’

Şam yönetimini şeffaf olmaya davet eden Umer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok farklı süreçlerden geçiyoruz. Halklarımızın birbiri ile yaşamaya ihtiyacı var. Bu konuda herkesin sorumluluk alması gerekiyor. Bunun siyasi yollarının her zaman açık tutulması elzemdir. İki tarafın da müzakerede karar kılması önemlidir. Ancak rejim eskisi gibi davranarak soruna çözüm üretemez. Yaşananlara daha farklı bakmalı ve öyle ele almalıdır. Ancak öyle nihai bir sonuca gidebiliriz.”

‘HENÜZ ANLAŞMA YOK’

Umer, diyalog yollarının tamamen kapatıldığıyla ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Diyalog yollarını kapatmadık. İki tarafın da istemesi halinde masaya oturabiliyoruz. Ancak halen bir şeyler üzerinde anlaşmadık. Birçok konu aramızda tartışma konusudur” dedi.

Önceki gün Sputnik’e konuşan SDM Yöneticisi Gelo İso, Suriye Hükümet yetkilileriyle arasında yapılan görüşmelerin durduğunu söyleyerek, “Daha önce 3 görüşme gerçekleştirilmişti. Onun dışında herhangi bir görüşme gerçekleştirilmedi. Suriye Hükümeti görüşmelerden kaçıyor” demişti.

KUZEY SURİYE’DE 9 KOMİTE KURULDU

SURİYE’de YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG)’nin siyasi kanadı olan Suriye Demokratik Meclisi’ne (SDM) bağlı Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi, 9 komitenin kuruluşunu ilan etti. Sputnik’e konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Meclisi Eş Başkanı Ferit Eti ise, “Bizim hükümet ilanı yaptığımız iddiaları doğru değil. Sadece IŞİD’den alınan yerlerin yönetimi için komitelerin ilanını yaptık. Yerel Yönetimler, Ekonomi ve Tarım, Maliye, Kültür-Sanat, Sağlık ve Ekoloji, Toplumsal Çalışmalar ve Kadın komitelerinin kuruluşu ilan edildi” ifadelerini kullandı.  

‘ORTAK YÖNETİM’

Eti şu bilgileri verdi: “Bizim yöneteceğimiz bölgeler 7 bölgeden oluşuyor. Bunlar Afrin (Şehba Bölgesi), Kobani, Kamışlo, Menbiç, Rakka, Deyrizor ve Tebka’dan oluşacak. Eskiden bu yerler ayrı yönetiliyordu. Kobani, Kamışlo ve Afrin bölgesi Demokratik Özerklik tarafından yönetiliyordu. IŞİD’den alınan yerler ise sivil meclisler tarafından yönetiliyordu. Artık bütün yerler ortak bir yönetim tarafından yönetilecek. Toplantıda komitelerin eş başkanları da belirlendi. Belirlenen eş başkanlar, meclis üyeleri önünde yemin ederek resmen görevlerine başladı”

ESAD’DAN ARAP ÜLKELERİYLE UZLAŞI AÇIKLAMASI

Öte yandan Körfez ülkesi Kuveyt’in eş Şahid gazetesine konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Arap devletleriyle temel bir anlayışa vardıklarını ileri sürdü.

Suriye’de iç çatışmaların başladığı 2011’den beri ilk kez Körfez medyasına röportaj veren Esad, ülke ismi vermedi. Arap ve Batılı ülkelerden temsilcilerin Suriye’yi ziyaret etmeye başladığını, diplomatik misyonların yeniden açılması için görüşme yaptıklarını söyledi. Suriye’de savaşın yakında tamamen biteceğini ve ülkenin Arap alemindeki öncü rolünü yeniden üstleneceğini iddia etti. Suriye Devlet Başkanı, Kuveyt’i överek Kuvet liderliğinin ‘sorun çözücü’ tavır aldığını söyledi.

2011’de 22 üyeli Arap Birliği, Suriye’nin üyeliğini askıya almıştı, birçok devlet muhalif grupları desteklemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Hayat pahalılığını, enflasyonu kollukla durduramazsınız’

SONRAKİ HABER

'TTK’ye yılbaşından önce 1500 işçi alınsın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...