04 Ekim 2018 08:39

Amazon'un satın aldığı Whole Foods'un çalışanları sendikalaşıyor

Amazon tarafından satın alınan Whole Foods'un çalışanları, çalışma koşullarının kötüleştiğini belirterek sendikalaşma çalışmalarına başladı.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

İşçilerine ağır iş yükü ve uzun mesai saatleri dayatan Amazon tarafından satın alınan Whole Foods şirketinde çalışanlar, satın alma sonrası şartlarının kötüleştiğini belirterek sendikalaşmaya hazırlanıyor. Amazon'un çalışanlarını robota dönüştürmeye çalıştığını söyleyen Whole Foods işçileri, birkaç yıl önce durumlarının çok daha iyi olduğunu belirtiyor.

YAPILAN FAZLADAN İŞLERİN ÜCRETİ ÖDENMİYOR

Dünya Halleri'nden Semih Sönmez'in haberine göre bir çalışan, Amazon’un yaptığı değişikliklere hazırlanmak için vakitlerinin olmadığını ve değişiklikler gerçekleştiğinde çalışanlardan maksimum performans beklendiğini söylüyor. Çalışanların yaptıkları fazladan iş için herhangi bir ücret almadığını belirten çalışan özellikle Amazon Prime kullanıcılarına sunulan indirimle birlikte iş yüklerinin çok arttığından şikayet ediyor.

AMAZON, SENDİKAYLA MÜCAEDLE İÇİN YÖNETİCİLERİ EĞİTİYOR

ABD çapındaki birçok Whole Foods çalışanı birlikte hareket ederek Amazon’un politikalarına karşı hamlelerde bulunmak istiyor. 6 Eylül’de bir grup çalışan, ülke genelindeki diğer Whole Foods şubelerine giderek çalışmalar hakkında bilgi vermeye başladı. Amazon’un ise sendikalarla mücadele için yöneticilerini eğittiği belirtiliyor.

Whole Foods geçmişte de çalışanlarının sendikalaşmasını engellemek için çabalarda bulunmuş, Ulusal İş İlişkileri Kurulu, Whole Foods’un çabalarını toplu sözleşme haklarına ve emek yasalarına aykırı bulmuştu.

ŞİRKETİN ZENGİNLİĞİ ÇALIŞANLARA YANSIMIYOR

Çalışanlar, Amazon gibi 1 trilyon Dolar’ın üzerinde değere sahip bir şirkette çalıştıkları halde, şubelerinin yeterli bütçe alamadığını söylüyor. Bütçe yetersizliği çalışanların maaşlarının yanı sıra mağazaların fiziksel durumunu da etkiliyor. Bir çalışan, bir süre önce değişmesi gereken buzdolaplarının yeterli bütçe olmadığı için değişmediğini söylüyor. Bir diğer çalışan ise tatil döneminde, mağazada işler oldukça yavaşken verilen bütçe ile eylül ayında okullar açılınca verilen bütçe arasında sadece 300 dolar fark olduğunu ancak eylül ayında günlük satışların 100 bin dolara çıkmasının beklendiğini söylüyor. İşler hızlanınca çalışanların imkansız vardiyalarda çalışması gerektiğini ifade eden çalışan, verilen bütçenin gerekli iş gücünü karşılamak için yeterli olmadığını ifade ediyor.

 

'ÇALIŞANLARIN EK İŞE İHTİYACI VARSA VERGİ İNDİRİMİNİN NE MANASI VAR?'

Amazon'un kârından küçük bir pay alma "ayrıcalığı" da yakın zamanda kaldırıldı. İşçiler, patron Jeff Bezos 150 milyar dolar kazanırken çalışanlarının maaştan maaşa bir şeyler satın alabilmesinin yanlış olduğunu söylüyor.

Bazı özel görevlilerin işten çıkarıldığını ve onların görevlerinin diğer çalışanlara yüklendiğini söyleyen işçiler, “Dünyanın en pahalı adamı için çalışıyoruz ama mağazalarımız işe yeni çalışan alacak güce sahip değil” diyor.

Şirketlerin vergi indirimleri aldığını söyleyen çalışanlar, “Toplum olarak gelişmiyorsak, çalışanların birden fazla işe ihtiyacı varsa bu indirimlerin ne manası var?​” diye soruyor.

Aşırı iş yükü sebebiyle müşterilerle ilgilenecek fırsat bulamadıklarını söyleyen çalışanlar “Birine yardımcı olmak için durmak bile artık yük gibi geliyor. Bu böyle olmamalı” diyor.

Whole Foods konu hakkında henüz bir yorumda bulunmadı.

AMAZON'UN DOSYASI KABARIK: YORGUNLUKTAN BAYILAN İŞÇİLER, SÖMÜRÜ PRANGALARI…

Öte yandan Amazon, geçtiğimiz dönemde de sık sık işçi haklarını ihlal etmesiyle gündeme gelmişti. Sunday Mirror çalışanı gazeteci Alan Selby, şirketin İngiltere Essex’teki deposunda 5 hafta işçi olarak çalışmış ve gözlemlerini aktarmıştı. Selby, bazı işçilerin haftada 55 saat çalıştırıldığını, zorunlu mesaiye kaldığını ve tuvalet molalarının sınırlı olduğunu belirtmişti. Her 30 saniyede bir paketleme yapmak zorunda olan işçileri ayakta uyurken fotoğraflayan Selby, çalışanların zorlu koşullara dayanamadığını, düşüp bayılanlar olduğunu aktarmıştı.

Sömürüde sınır tanımyan Amazon, çalışanların el hareketlerini izleyecek bir tür bileklik için de iki patent almıştı. Şirket, bilekliği takan çalışanın tüm hareketleri izlemeyi ve planlı iş dışında bir hareket yaptığında bilekliğe “titreşim” göndermeyi planlıyordu. Elektronik kelepçeye benzetilen bileklik, büyük tartışmaları beraberinde getirmiş, Amazon ise bileklik sayesinde önemli “zaman tasarrufu” sağlanacağını savunmuştu.

Geçtiğimiz dönemde işçi haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Senatör Bernie Sanders tarafından eleştirilen Amazon, gelen tepkiler üzerine çalışanlarının saatlik asgari ücretini 15 dolara çıkarma kararı almıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bir bebeğin aylık bez maliyeti 380 lira!

SONRAKİ HABER

Münih’te 40 bin kişi Polis Yasası’na karşı yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...