04 Ekim 2018 08:58

Eylül ayında 157 işçi iş cinayetinde can verdi

İSİG Meclisi: 2018 yılının ilk dokuz ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı 1450

Fotoğraf: guvenlicalisma.org

Paylaş

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre eylül ayında 157 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Böylece 2018 yılının ilk dokuz ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı 1450 oldu.

İSİG Meclisinin paylaştığı raporda şu veriler yer aldı:

■ Ocak’ta 144, şubatta 128, martta 130, nisanda 189, mayısta 169, haziranda 151, temmuzda 201, ağustosta 181 ve eylülde 157 işçi yaşamını yitirdi.

■ 157 emekçinin 143’ü ücretli (işçi ve memur), 16’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

■ Ölenlerin 10’u kadın işçi, 147’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, madencilik, ticaret, metal ve sağlık iş kollarında gerçekleşti.

■ 4’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 8 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, kimya, metal ve inşaat iş kollarında gerçekleşti.

■ 9 mülteci işçi yaşamını yitirdi. Mülteci işçilerin 6’sı Afganistanlı, 1’i İranlı, 1’i Rusyalı ve 1’i Suriyeli.

■ Ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, madencilik, ticaret/büro, metal, belediye/genel işler ve enerji iş kollarında gerçekleşti.

‘İŞÇİLER SERBEST BIRAKILSIN’

İSİG Meclisi raporunda 3. havalimanı inşaatında çalışma koşullarına isyan eden ve tutuklanan işçilere de yer verdi. İnşaat işçilerinin 15 maddede ifade ettikleri taleplerinin meşru ve haklı olduğu belirtilen raporda, “İSİG Meclisi olarak güvencesizliğin, kuralsızlığın ve baskıların işçilerin sağlıkları ve hayatlarıyla oynadığını biliyor ve tüm bu çalışma rejimine karşı işçilerin yanında olup taleplerini seslendireceğimizi bir kez daha paylaşıyoruz. Türkiye’de en temel hakları talep etmenin bile ‘suç’ teşkil ettiği bir süreçte başta sendikalar olmak üzere bütün emek cephesini işçilerin taleplerini sahiplenmeye ve sürecin takipçisi olmaya çağırıyoruz. 3. havalimanı işçileri serbest bırakılsın” denildi.

 

ÖNCEKİ HABER

‘Sivas katliamcısını kim koruyor?’

SONRAKİ HABER

Sertel’den Cengiz İnşaat’a ballı satış iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...