03 Ekim 2018 16:22

İbrahim Kalın: Adımları her an atarız

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı açıklama yapan İbrahim Kalın "Rusya ile İdlib mutabakatı konusunda büyük oranda mutabakat sağlandı" dedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi.

'BÜYÜK BİR ORANDA BİR MUTABAKAT SAĞLANMIŞ DURUMDA'

Toplantı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İdlib mutabakatı konusunda çatışmazlık ortamının sağlandığını ifade ederek, "Kimsenin Türkiye'ye gelmesi söz konusu değil. Mutabakat çerçevesinde belirlenen sınırların gerisine çekiliyorlar. Dolayısıyla bir çatışmazlık ortamının hali yaşanıyor şu anda. Bu sağlanmış oldu. Bunu korumaya biz kararlıyız. O çerçevede bildiğiniz gibi bizim orada 12 tane askeri gözlem noktamız var. Sınırlar tam olarak nerede, bu konuda arkadaşlarımızın görüşmeleri devam ediyor Ruslarla. Çok büyük bir oranda bir mutabakat sağlanmış durumda. O grupların nereye çekileceği biraz operasyonel detay. Özellikle MİT bu konuyu sahada çalışıyor. Amacımız orada ne rejim tarafından İdlib'e bir saldırının yapılması, ne de İdlib'ten rejim ya da Rus hedeflerine dönük bir saldırının yaşanmaması. Şu ana kadar bu hedef büyük orada tutturulmuş durumda" dedi.

'MÜNBİÇ YOL HARİTASININ BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR'

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kalın, "Münbiç'teki son durum nedir? Yavaş mı ilerliyor süreç? Hızlandırılmasına yönelik bir talep söz konusu mu? Ortak devriyeler ne zaman başlayacak?" şeklindeki soruya "Bizim her düzeyde Amerikalı mevkidaşlarımıza söylediğimiz, artık bu oyalama taktiklerinin bir kenara bırakılması ve Münbiç yol haritasının planlandığı şekilde hayata geçirilmesi. Şimdi normalde bu eğiticilerin eğitilmesi, ondan sonra sahadakilerin eğitilmesi, ondan sonra ortak devriye süreçlerinin aslında çok önceden tamamlanmış olması gerekiyordu." ifadesini kullandı. 

'SUUDİ ARABİSTANLI GAZETECİ BAŞKONSOLOSLUKTA'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suudi Arabistanlı muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda olduğunu açıkladı. Kalın, “Bizdeki bilgilere göre bu Suud vatandaşı olan kişi hâlâ Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosloğu’nda” dedi.

Kalın'ın konuşmasından öne çıkan diğer başlıklar şunlar: 
■ "(Erdoğan'ın Almanya ziyareti) Bu ziyaretle yeni bir sayfanın açılmış olacağını ümit ediyoruz, iki tarafta da bu niyetin olduğunu görüyoruz.Tabi buna rağmen Alman basınında son birkaç gündür çıkan olumsuz haberleri, çarpıtmaları, dezenformasyonları gördüğümüz zaman buna da insan üzülüyor, zira biz orada bizzat yaşadık, görüşmelerde neler konuşulduğunu, o ziyaretin amacının ne olduğunu, sonuçlarının ne olduğunu hepimiz gördük ama belli ki tevarüs edilmiş bir takım husumetler, birikmiş ön yargılar ve peşin hükümler kolay kolay ortadan kalkmıyor."

■ "Üçüncü havalimanıyla ilgili çalışmaların yüzde 97 oranında tamamlandığını ifade edebiliriz ve planlandığı ve kamuoyuna duyurulduğu şekilde de 29 Ekim günü inşallah üçüncü havalimanına intikal olacak ve orada artık yeni havalimanından ulusal ve uluslararası uçuşlar başlamış olacak. Dolayısıyla oradaki takvimde herhangi bir değişiklik söz konusu değil, bunun özellikle altını çizmek istiyorum."

■ "(Dörtlü zirve) Bu ayın içinde umarım ya da kasım ayı başında bu toplantıyı yapacağız, Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Türkiye'de. Tabii ki gündem Suriye ağırlıklı, İdlib mutabakatı, göç meselesi olacak ama diğer konuları da çalışacağız. Amacımız bu dörtlü zirveden hem Suriye halkına hem de bölgeye katkı sağlayacak bir takım somut çıktıların elde edimesi"

 

ÖNCEKİ HABER

Avni Mutlu ve Hüseyin Çapkın'ın cezaları onandı

SONRAKİ HABER

NATO Genel Sekreteri: NATO'nun kapısı Gürcistan’a açık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...