03 Ekim 2018 13:08

Uluslararası Af Örgütü'nden Zeynep Sekanvand açıklaması

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörlüğü, İran'da idam edilen Zeynep Sekanvand'e ilişkin açıklama yaptı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İranlı Kürt Zeynep Sekanvand’a verilen ölüm cezası, dün sabah erken saatlerde İran’ın Batı Azerbaycan eyaletindeki Urmiye cezaevinde uygulandı.

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther, idama tepki gösterdi. Zeynep’le birlikte idam edilenlerin beşinci çocuk suçlunun idam edildiğini belirten Luthern, “Uluslararası toplum acilen harekete geçmediği sürece bunun son olmayacağından endişeleniyoruz.”

Zeynep Sekanvand’ın idam edilmesine ilişkin Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Zeynep, eşinin cinayetinden sonra erkek polis memurları tarafından işkence altında soruşturmaya uğradığını ve soruşturma sırasında herhangi bir avukatın bulunmadığını söyledi. Avukata erişimine ilk kez davanın karar duruşmasında izin verildi. Zeynep, bu duruşmada, daha önce yaptığı ‘itirafları’ baskı altında yaptığını söyleyerek geri çekti. Buna rağmen hakim, soruşturmayı derinleştirmek yerine Zeynep’i ölüm cezasına mahkum etti. Öyle görünüyor ki İran yetkilileri, suçun işlendiği sırada çocuk olan kişiler hakkında verilen ölüm cezalarını en kısa sürede uygulanacak şekilde planlıyor. Bu uygulama, uluslararası insan hakları hukukunun ihlalidir. Zeynep ile birlikte bu yıl beşinci kez bir çocuk suçlunun ölüm cezası uygulandı. Uluslararası toplum acilen harekete geçmediği sürece bunun son olmayacağından endişeleniyoruz.”

15 YAŞINDA ZORLA EVLENDİRİLMEK İSTENDİ

Yoksul ve muhafazakar bir aileye mensup olan Zeynep Sekanvand, 15 yaşındayken kendisinden dört yaş büyük olan Hüseyin Sarmadi ile evlenmek için evden kaçmıştı. Zeynep, Hüseyin Sarmadi ile evlenmeyi daha bir hayat yaşamak için tek fırsat olarak gördüğünü söylemişti. Ancak evlenmelerinden kısa bir süre sonra eşinin kendisini sözlü ve fiziksel olarak istismar ettiğini ve devamlı olarak dövdüğünü belirtmişti.

Zeynep, eşinden defalarca boşanmak istedi ancak eşi boşanmayı reddetti. Uğradığı istismarı birçok kez polise bildirmesine rağmen polis Zeynep’in şikayetlerine yönelik hiçbir işlem yapmadı. Zeynep ailesine geri dönmeyi de denedi, fakat ailesi evden kaçtığı için Zeynep’i evlatlıktan reddetti.

POLİS İŞKENCE YAPTI

Şubat 2012’de gözaltına alınan Zeynep, 20 gün boyunca erkek polis memurlarının vücudunun her yerini darp ederek kendisine işkence ettiğini söyledi. Fiziksel ve sözel olarak taciz eden ve boşanma isteğini reddeden eşini bıçakladığını “itiraf” etti. Sadece karar duruşmasında devletin görevlendirdiği bir avukata erişimi sağlandı ve bu duruşmada hakime, kendisine birkaç kez tecavüz eden eşinin erkek kardeşinin cinayeti işlediğini söyleyerek “itirafını” geri çekti. Zeynep, eşinin erkek kardeşinin, cinayetin sorumluluğu üstlendiği takdirde kendisini affedeceğini söylediğini ifade etti. (İslam hukukuna göre öldürülen bir kişinin yakınlarının katili affetme ve maddi tazminat kabul etme yetkisi var.)

MAHKEME UYGULAMALARI UYGULAMADI

Mahkeme Zeynep Sekanvand’ın duruşmadaki ifadelerini soruşturmadı ve Zeynep’in avukatının yanında olmadığı sırada gerçekleştirdiği “itiraflarına” dayanarak ölüm cezası verdi. Suçun işlendiği sırada Zeynep 18 yaşın altında olmasına rağmen mahkeme, İran’ın 2013 tarihli İslami Ceza Kanunu’nda bulunan ve çocuklara verilen cezaları düzenleyen hükümleri uygulamadı. Söz konusu hükümler, çocuk suçlunun suçun niteliği veya sonuçlarını anlamadığı ya da suçun işlendiği sırada “zihinsel gelişimi ve olgunluğu” ile ilgili şüpheler mevcut olduğunda ölüm cezası yerine başka bir ceza vermeyi hakimin takdirine bırakıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP’den Hacı Lokman Birlik için soru önergesi

SONRAKİ HABER

Bölge’de 3 yılda 332 kez sokağa çıkma yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...