03 Ekim 2018 11:18

‘Yasaklanan bildirileri Meclis'te okuyacağız’

CHP’li Tanrıkulu: 'Kayıp yakınlarının meydanlarda okunmasına izin verilmeyen bildirilerini Meclis’te her hafta okuyacağız'

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eylemleri, “kamu güvenliği” gerekçesiyle İstanbul, Diyarbakır ve Batman’da yasaklandı. İçişleri Bakanlığının talimatıyla valiler tarafından alınan kararlarla kayıp yakınlarının açık alanlarda eylem yapmasına izin verilmiyor. Her üç ilde de eylemlerin yapıldığı mekanlar, cumartesi günleri zırhlı araçlarla ablukaya alınıyor ve yurttaşların girişine kapatılıyor. 

‘YASAKLANMASI GEREKEN POLİSİN ŞİDDETİDİR’

Mezopotamya Ajansı’na konuşan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kayıp yakınlarının eylemlerinin yasaklanması ve yasağın keyfi bir şekilde sürdürülmesine tepki gösterdi.

Yasağın tamamen hukuka ayrı olduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, yasağın ısrarla devam ediyor olmasının, Türkiye’de demokrasiden otokrasiye geçişin resmi olduğunu söyledi. Cumartesi Annelerinin meydanlarda okunmasına izin verilmeyen kayıp bildirilerinin 1 Ekim’den sonra her hafta mecliste okuyacaklarını vurgulayan Tanrıkulu, bütün duyarlı vekilleri buna destek olmaya çağırdı. Eylemin herhangi bir yasağı, soruşturması ve bir davası olmadığını vurgulayan Tanrıkulu, yasaklanması gerekenin polisin kullandığı şiddet ve şiddet araçları olduğuna işaret etti.

‘DEVLET CUMARTESİ ANNELERİNDEN KORKTU’

Devletin, Cumartesi Annelerinin meydanlardaki haykırışının toplumda yaratmış olduğu duyarlılık hissinden korktuğunu belirten Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında Cumartesi Anneleriyle yaptığı görüşmeyi hatırlattı. Tanrıkulu, anneleri dinleyen onların taleplerini kendi grubunda anlatan, talimat veren ve milletvekillilerine gözyaşı döktüren Erdoğan’dan; sokakta bu annelere gaz sıkılarak gözyaşı döktüren bir Erdoğan’a dönüştüğünü söyledi.

Yasağın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğunu, benzer konularda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye'yi onlarca davadan mahkum ettiğini hatırlatan Tanrıkulu, anneler şahsında yaşanan bu yasaklama kararının toplum vicdanında mahkum olduğunu söyledi. Tanrıkulu, yasaklama kararının AİHM’den geri döneceğini kaydetti. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

İhlal var, şikayet var, dilekçe yok!

SONRAKİ HABER

‘İşsizin parası düşük faizle kamu bankalarına aktarıldı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...