Madenci yakınları davanın uzatılmasına tepkili

Zonguldak'ta 5 yıl önce TTK'ye ait kömür ocağında 8 madencinin öldüğü kazayla ilgili görülen davanın uzatılmasına aileler tepki gösterdi.

03 Ekim 2018 10:37
Paylaş

Zonguldak'ta 5 yıl önce Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait kömür ocağında 8 madencinin öldüğü kazayla ilgili görülen davada, 15 Mayıs tarihinde mahkemeye gönderilen ve kazanın kaçınılmazlığından söz edilemeyeceği yönündeki bilirkişi raporuna ek görüş istenmesine aileler tepki gösterdi. Eşi maden ocağında ölen Remziye Kadıoğlu, "Raporda kazanın ihmalinden bahsediliyor sonra yine bir rapor isteniyor. Artık davanın sonlanmasını ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum" dedi.

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne ait maden ocağında 7 Ocak 2013'te yerin 630 metre altında ani metan gazı püskürmesi sonucu meydana gelen kazada, taşeron firmada çalışan 8 maden işçisi öldü. Kazanın olduğu dönemde TTK Kozlu Müessese Müdürü olan ve şu anda TTK Genel Müdürü olan Kazım Eroğlu, TTK Kozlu Müessese Müdür Yardımcısı Nurettin Yılmaz, taşeron firma Star İnşaat Genel Müdürü Şafak Sırrı Demirel, şirket ortağı İlal Köksal'ın da aralarında bulunduğu 10 sanık hakkında, "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

SANIK AVUKATLARI BİLİRKİŞİ HEYETİNİ BEĞENMEDİ

Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davanın 15'inci duruşması bugün görüldü. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıkların avukatları ve ölen maden işçilerinin yakınları katıldı. Mahkeme heyeti, ODTÜ bilirkişi heyetinin asıl işveren ve taşeronun gerekli önlemleri almadığına, denetim ve kontrollerde özen gösterilmediğine işaret edilerek, kazanın 'kaçınılmazlığından' söz edilemeyeceğini vurguladığı raporunun aslının mahkemeye ulaştığını tutanağa geçti. Sanık olan TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu'nun avukatı Mehmet Bekar, bilirkişi raporunu kabul etmediklerini söyleyerek "Bilirkişi heyeti içerisinde kaya uzmanı yoktur. Dolayısıyla bilirkişiler tam olarak ehil olmadıkları gibi kaçınılmazlıktan bahsedip tali kusur verilmesi de çelişkilidir" dedi. Sanık avukatlarından Meral Çolak da heyet içinde gazlı ocaklar ve kaya mekaniği konusunda uzman bir kişi olmadığından raporun yeterli olmadığını ifade etti. Ölen maden işçilerinin yakınlarının avukatı Murat Kemal Gündüz ise raporda alınabilecek tedbirlerle önlenebilecek olaylara ilişkin kaçınılmazlıktan söz edilemeyeceğini ve raporda kusur durumlarının açıkça belirtildiğini söyledi.

EK RAPOR TALEP EDİLDİ, DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, ODTÜ'den gelen rapora karşılık daha önceden mahkemeye gönderdikleri raporda kaçınılmazlık faktörüne değinmeyen Bülent Ecevit Üniversitesi bilirkişi heyetinden bu konuda görüş alınmak üzere ek rapor talep edilmesine karar verdi. Ayrıca dönemin TTK genel müdürü ile yönetim kurulu üyeleri hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından soruşturma izni verilmemesi kararı, kazada ölen Muharrem Yapıcı'nın 3 kardeşinin avukatları aracılığıyla başvuruda bulunduğu Anayasa Mahkemesi tarafından kaldırılmıştı. Mahkeme heyeti, Anayasa Mahkemesi kararının ardından adı geçen yöneticiler hakkında soruşturma açılıp açılmadığı yönünde ve açıldıysa soruşturma evrakının incelenmek üzere talep edilmesi için Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

AİLELER DAVANIN SONUÇLANMASINI İSTİYOR

Ölen işçilerden Köksal Kadıoğlu'nun eşi Remziye Kadıoğlu, artık mahkemenin sonuçlanmasını istediklerini söyledi. Her duruşmaya gittiklerini ancak her defasında yeni bir rapor talep edildiğini söyleyen Remziye Kadıoğlu şunları söyledi: Adalete güveniyoruz ama artık davanın sonuçlanmasını istiyoruz, sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz. Raporda kazanın ihmalinden bahsediliyor. Sonra yine bir rapor isteniyor. Sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum. Çocuğumun psikolojisi bozuldu, bana 'Mahkemeye gitme, nasıl olsa ertelenecek' diyor. Dışarıdan acı kolay geliyor ama yaşayan bilir. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Yem fabrikasında iş cinayeti: 1 ölü, 1 yaralı

SONRAKİ HABER

ODTÜ'de işçiler TİS haklarını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...