02 Ekim 2018 20:35

Devlet Tiyatroları, sezonu Necip Fazıl'ın ‘Reis Bey’ oyunuyla açtı

Devlet Tiyatroları, yeni sezonu Necip Fazıl Kısakürek'in 'Reis Bey' oyunuyla açtı.

Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan/AA

Paylaş

Devlet Tiyatroları (DT), yeni sezonu Necip Fazıl Kısakürek’in “Reis Bey” adlı eseriyle açtı.

AA’nın haberine göre Ankara Küçük Tiyatro'da izleyici karşısına çıkan, Özer Tunca'nın yönettiği oyunu, aralarında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt’un da bulunduğu bürokratlar da izledi.

DT tarafından ilk kez sahnelenen "Reis Bey" oyununun ardından konuşan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Kurt, Türkiye genelinde 32 prömiyerle perdelerini açtıklarını belirterek, "Türk tiyatrosunun kendi yazar, oyuncu ve dramaturglarıyla gelişeceğine inanıyoruz. Bu yüzden bu sezon repertuvarımızın yüzde 75'ini yerli oyunlara oluşturacak” ifadelerini kullandı.

Mustafa Kurt, DT’nin yeni sezonda 100 yeni ve 60 geçen yıldan devam eden oyunla izleyicinin karşısına çıkacağını belirtti. Kurt, “Türkiye'nin dışındaki tüm soydaş halkları ve Balkanları kapsayan bir repertuvar hazırladık” dedi.

"Reis Bey" oyununun oyuncuları arasında, Osman Nuri Ercan, Çetin Azer Aras, Zafer Güllü, Selma Bayraktargil ve Şemsettin Zırhlı gibi isimler yer aldı.

FATİH POLAT: NAZIM HİKMET VE NECİP FAZIL'A TARİHİN MERCEĞİNDEN BAKMAK

Temmuz 2018'de çıkarılan 703 sayılı KHK’ye göre 5441 sayılı Devlet Tiyatrosu Kanunu’nun “Devlet Tiyatroları bir Genel Müdür tarafından yönetilir” maddesi kaldırılmıştı. Kanunda yer alan “Tiyatronun iç ve yönetim işleri bir tüzükle belirtilir” ifadesi, “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir” olarak değiştirilmişti. Yine “Devlet Tiyatroları genel müdürüne en yüksek sanatkar memur ücretine ilave olarak Bakanlar Kurulunca tayin edilecek miktarda idare ve temsil ödeneği verilir” ifadesi, “Cumhurbaşkanınca tayin edilecek miktarda idare ve temsil ödeneği verilir” şeklinde düzenlenmişti.

Tepkiler sonrası Devlet Tiyatroları (DT) ile Devlet Opera ve Balesinin (DOB) kuruluş, teşkilat, görev ve yetkilerine ilişkin esasları 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle tekrar düzenlendi. 703 sayılı Kararnameyle “genel müdürlükleri” ve “tüzel kişilikleri” kaldırılan DT  ve  DOB eski statülerine getirildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Şampiyonlar Ligi’nde 2. hafta: CSKA, Real’i devirdi

SONRAKİ HABER

Donald Trump’a vergi kaçakçılığı suçlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...