Saros'taki ÇED toplantısına bölge halkının protestosu damga vurdu

Saros Körfezi’ne yapılmak istenen BOTAŞ yeniden gazlaştırma terminalinin ÇED toplantısı bölge halkının protestosuyla karşılaştı.

02 Ekim 2018 11:41
Paylaş

Edirne’nin Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere köyü sahilinde, BOTAŞ tarafından yapılması planlanan yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) ve Kara Boru Hattı Projesi için düzenlenen ÇED toplantısında imza gerginliği yaşandı. Projeye karşı çıkanlar dilekçelerinin imza karşılığında alınmasını isterken, yapılmak istenen bilgilendirme sunumunu da protesto etti. Tepkisini sloganlarla dile getiren yuaşam alanı savunucuları, Saros Körfezi'nin gemi iskelesi ile birlikte yok olacağını vurguladı.

Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi Konferans ve Tiyatro salonundaki ÇED bilgilendirme toplantısına Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül ve şirket yetkilileri katıldı. Projeye karşı çıkan halk toplantı öncesinde itiraz dilekçeleri hazırladı. Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül, salonda toplananlara öncelikle yapılacak projeyle ilgili sunum yapılacağını ve ardından görüş ile taleplerin alınacağını söyledi. Buna sloganlarla karşılık veren bölge halkı adına konuşan avukat Bülent Kaçar, projenin bilimsel olmadığını vurgulayarak, “Saros Körfezi'nin bütün ekolojik dengesini bozacak, dönüşümü olmayan hasarlar verecek. Bu proje BOTAŞ tarafından yapılmak istenen bir entegre liman projesidir. İskele adı altında yapılacak proje, ormanlarımızı yıkıma uğratacak. Proje ne hukuka, ne de bilime uymamaktadır” dedi.

SUNUMU DİNLEMEDİLER

Avukat Kaçar'ın konuşmasının ardından kalabalık itiraz dilekçelerini imza karşılığında Edirne Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdullah Bülbül ve şirket yetkililerin bulunduğu heyete vermek istedi. Ancak Bülbül, tek bir tutanakla dilekçeleri alabileceğini iddia etti. Taraflar arasında uzun süre imza gerginliği yaşandı. Bu sırada şirket yetkililerinin yapmak istediği sunum, kalabalık tarafından ıslık ve sloganlarla kesildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bülbül, uzun süren tartışmaların ardından itiraz dilekçelerini almadan salondan ayrıldı. Avukatlardan oluşan heyetle yapılan görüşmelerden de bir sonuç alınamayınca Keşan Kent Konseyi üyeleri itiraz dilekçelerini toplayıp, müdürlüğe teslim edeceklerini söyledi.

'SAROS TURİZM KORUMA BÖLGESİ İLAN EDİLDİ'

ÇED toplantısını protesto eden Keşan Kent Konseyi üyeleri gemi iskelesini Saros'u bitirecek proje olarak gördüklerini belirterek, gerçekleşmesini istemediklerini söyledi. Edirne Barosu avukatlarından Gökhan Karakoç, Saros'un Bakanlar Kurulu kararıyla turizm bölgesi ilan edildiğini belirterek, “Saros'a yapılmak istenen şudur; Sazlıdere köyümüze bir iskele yapılması planlanıyor. Bu iskele ile sıvı doğalgaz taşıyan büyük, devasa doğalgaz tankerlerinin gelip orada gazını boşaltması ve bunların o civardaki ormanların içerisinden geçecek gaz boru hattıyla diğer doğalgaz tesislerine entegre edilmesi planlanıyor. Bugün bunun bilgilendirme toplantısı vardı. Toplantı yapılamadı, itiraz dilekçeleri alınmadı. Toplantıda da gerginlikler çıktı. Saros Körfezi, Bakanlar Kurulu'nun birkaç yıl önce aldığı kararla turizm koruma bölgesi ilan edildi. Aynı zamanda ekolojik turizmi geliştirme bölgesi. Hem bu varken, diğer yandan Türkiye'nin tarafı olduğu RAMSAR sözleşmesi, Cenevre Protokolü, Akdeniz'in korunmasına yönelik sözleşmeler, koruma altındaki bir alandan bahsediyoruz. Aynı zamanda doğalgaz boru hattının geçmesi planlanan projeden bahsediyoruz. Bunların ikisinin yan yana gelmesi, akla mantığa sığmaz, kabul edilemez. Trakya'da yaşayan insanlar olarak şiddetle karşıyız. Projenin çevreye zarar vermeyeceğini söylemek doğru değildir. Toplantıdan da beklenen sonuç çıkmamıştır. İtirazlarımızı yüksek sesle tekrarlayacağız” diye konuştu.

'GÖRDÜĞÜM EN SAÇMA ÇED RAPORU'

Keşan Doğa, Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Hakan Eşme de projeye karşı çıktılarını belirterek, “Saros'u bir BOTAŞ körfezine çevrime projedir bu. Halk bunu istemiyor, halk bölgenin doğal güzellikleriyle kalmasını istiyor. Toplantıdan halktan gelen itiraz dilekçelerini almadılar. Burada endemik türler olmadığına dair rapor hazırlanmış. Bugüne kadar gördüğüm en saçma ÇED raporu olmuş. Rapora ve projeye halk isyan etti, istemedi” dedi.

Projeye karşı çıkanlardan Esin Duman, ÇED toplantısının yapılamadığını ifade ederek, “Saros'u yok etmeye çalışıyorlar. Doğal güzelliklerini, denizi, tarımı. Ankara'dan buraya Saros'un doğal güzellikleri için taşındık artık burada yaşıyoruz. Bu nedenle de 'Saros'a dokunma' diyoruz. Toplantıda imzalarımızı almadılar, itirazlarımızı almadılar. Mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜ HALKI PROVOKATÖR İLAN ETTİ

Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül, ÇED toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunarak, “Saros ile ilgili yaptığımız ÇED toplantısında tabi yine provokatörler önde olmak şartıyla yerelde bunlar öne geçmiştir. Bizim niyetimiz halis halkımızı bilgilendirmek. Biz halkımızı dinlemeye geldik. Bütün dertlerini dinlemeye geldik. Bu toplantıyı engellemeye çalışanlar oldu. Ama biz toplantının nihai olmasını talep ettik. Bakanlığımızı bilgilendireceğiz, kararı onlar verecek. Toplantıyı biz değerlendireceğiz, bizim fikrimiz toplantı nihai olmuştur” iddiasında bulundu.

ÇED toplantısını protesto eylemine, çevrecilerin yanı sıra CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, eski milletvekili Kemal Değirmendereli de katılarak destek verdi.

ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI ALINMIŞTI

BOTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından Keşan’a bağlı Sazlıdere köyü sahili sınırları içerisinde Saros FSRU Gemi İskelesi yapılması için bazı taşınmazların acele kamulaştırılması hakkındaki karar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla 4 Ağustos günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kütahya'da ENEL Enerji fabrikasında işten atma

SONRAKİ HABER

NATO üyesi ülkeler Brüksel'de toplanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...