14 Eylül 2012 13:01

Ölümleri kanıksarsak, daha büyük acılar yaşarız

Bingöl’de  iki hafta içinde yaşanan patlamalarda biri çocuk, iki kişi yaşamını yitirdi. Can kayıplarıyla birlikte Bölge illerinde askeri mühimmatın rastgele etrafa bırakılması, güvenlik gerekçesiyle karakolların ve güvenlik bölgesi yerlerinin etrafına döşenen mayınlar da bir kez daha gündeme geldi. Öl&uu

Ölümleri kanıksarsak, daha büyük acılar yaşarız
Paylaş
Şerif Karataş

Bölgede sık sık yaşanan patlamalar ve can kayıplarına ilişkin gazetemize konuşan BDP Grup Başkan Vekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, hem Meclisin hem de yetkili kurumların bu tür ölümler karşısında takındığı tutumu eleştirdi. Yayladere’ye yaptığı ziyaret sırasında karakollar ve güvenlik bölgelerine döşenen mayınlar ve etrafa rastgele bırakılan askeri mühimmatlara ilişkin yurttaşların yoğun şikayetlerini dinlediğini dile getiren Baluken,  önce Yedisu’da bir köylünün ardından da Yayladere’de bir çocuğun yaşamını yitirdiğini söyledi. Yaz aylarında çok sayıda patlama hadisesinin yaşandığını anlatan Baluken, çok sayıda hayvanın da telef olduğunu, patlamalarda bir çok kişinin de yaralandığını söyledi.

ÖLÜMLERİN SORUMLUSU HÜKÜMET

Bu tür olaylar karşısındaki duyarsızlıktan dolayı iki insanın yaşamını yitirdiğine vurgu yapan Baluken, “Sorumluluğun her şeyden önce Hükümette, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanda olduğunu  söylüyoruz. Oradaki askeri yetkilinin özensizliği olarak değerlendirmiyoruz sadece” dedi.

‘BİR ÇOCUĞUN ÖLÜMÜ HABER OLAMIYOR’

Patlamalar nedeniyle ölenlerin birçok gazetede haber dahi olmadığını belirten Baluken, “İnsan hayatının değerinin olmadığı ortaya çıkıyor. Bir çocuğun yaşamını yitirmesi haber konusu olmuyor. Ya da hükümet yetkilileri açıklama yapmıyor. Bu yıllardır sürüyor. Bu, savaşın devam etmesini isteyen anlayıştır. Can kayıplarının nedeni yürütülen savaş politikalarıdır. Bu ölümler kanıksandırılmaya çalışılıyor” şeklinde konuştu.

Medyanın ve kamuoyunun AKP’nin ve Başbakan Erdoğan’ın talimatları ölçüsünde duyarlılık göstermesini kaygıyla izlediklerini söyleyen Baluken, “Duyarlılık gösterilmiş olsaydı bu insanlar yaşıyor olacaktı. Yayladere’deki patlamada yaralanan kız çocuğu hastanede yaşam mücadelesi veriyor. Artık herkesin sorumluluk hissetmesi gerekir” dedi.

Hükümet ve yandaşlarının patlamaları ve can kayıplarını normalmiş gibi kabul ettirmek istediğini ifade eden Baluken, bunun kabul edilebilir bir yanı olmadığını söyledi.

‘SORUMLULARIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’

Bu oalylara ilişkin gerekli takibi yapacaklarını ve sorumluların yargılanması için mücadele edeceklerini söyleyen Baluken, “Özgür basına ve Kürt hareketine önemli görevler düşüyor” dedi. Bu ölümlerin ve ölümlere neden olan durumun ülkegündemine sokulması, duyarlılık yaratılması gerektiğini söyleyen “Bu olaylar daha büyük acıların habercisi olarak görülmeli. Daha büyük acılar yaşamamak için de gerekli duyarlılığı göstermeliyiz” dedi.  

İKİ PATLAMA İKİ CAN ALDI

4 Eylülde Yedisu ilçesinin Elmalı köyünde yaşayan 43 yaşındaki, 3 çocuk babası Ali Sağlık, hayvanlarını otlatırken bulduğu bir cismi eve getirmiş, cismin evde patlaması sonucu Ali Sağlık yaşamını yitirirken, akrabaları 49 yaşındaki Sıdıka Sağlık ile Habip Sal yaralanmıştı. Aradan bir hafta geçtikten sonra, bu kez de Yayladere’nin Dalbasan (Seter) köyünde meydana gelen patlamada iki kardeşten 13 yaşındaki Ramazan Kızılgöz hayatını kaybederken, 11 yaşındaki Ceylan Kızılgöz ağır yaralanmıştı. Vücudunun birçok bölgesinden yaralanan Ceylan Kızılgöz, Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesinde yaşam mücadelesini sürdürüyor. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİSK eylem takvimini açıkladı

SONRAKİ HABER

Denizler, Google’dan polis fezlekesine taşındı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...