02 Ekim 2018 09:53

Kültürpark'a ait binanın üniversiteye tahsisinin iptalini istediler

Kültürpark Platformu yaptığı açıklama ile eski İZFAŞ binasının özel bir üniversiteye tahsis edilmesinin kararın geri çekilmesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Kültürpark Müdürlüğü'ne ait eski İZFAŞ binasını Ses Sağlık Eğitim ve Spor Vakfı (Ses Vakfı) tarafından kurulan ve parayla eğitim verecek Özel Tınaztepe  Üniversitesi'ne 3 yıl süreyle ücretsiz tahsis etmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı. Eski İZFAŞ binası önündeki kalabalık açıklamada kamusal bir alan olan Kültürpark'ın yeni bir ticari kullanıma ve yine bir işletmenin bahçesi haline getirilmesinin kabul edilemeyeceği vurgulandı.

Basın açıklamasını okuyan Kültürpark Sözcüsü Cengiz Kaygısız yeni bir üniversite kurulmasına karşı çıkmadıklarını belirtti. Tahsis işleminin imar planlarına aykırı olduğunun altını çizen Kaygısız, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin özellikle son iki yıldır tüm tepkilere rağmen sermaye çevrelerine yakın kararlar aldığını Kültürpark'ın doğasına, tarihine ve kültürel dokusuyla birlikte tehlikeye atacağını dile getirdi. Kaygısız, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapması gerektiği halde koruma amaçlı imar planlarını yapmadığını hatırlattı.

'TİCARİ İŞLETMENİN ARKA BAHÇESİ OLAMAZ'

Kararın iptal edilmesini isteyen Kaygısız"Yoğun kent dokusu içerisinde sıkışıp kalması nedeniyle sadece ekolojik açıdan değil; kültürel ve tarihi özellikleri açısından da özenle kullanımı gereken bir alan olan Kültürpark’ın kamusal kullanımlarının geliştirilmesi, parkın tarihi, kültürel ve doğal dokusuna zarar verecek her türlü ticari kullanımdan arındırılması gerekirken böyle bir kararın alınması ayrıca düşündürücüdür.  Kaldı ki, sözkonusu bina, parka yönelik, parkla birlikte kamusal işlevler kazandırabilecek bir konumdadır. Kültürpark’ın içinde yer alan hizmet binasının tahsisi ile yeni bir ticari kullanıma ve yine bir işletmenin bahçesi haline getirilmesini kabul etmiyoruz" dedi.

'İLK MECLİSTE KARAR GERİ ÇEKİLMELİ'

Kültürpark'a sahip çıkmaya çağıran Kaygısız şunları söyledi "Biz Kültürpark Platformu olarak tüm bileşenlerimiz ve hemşerilerimizin bize verdiği destekle Kültürparkın betonlaşmasına, kiralanmasına, tahsis edilmesine, yani park işlevinin dışında kullanılmasına karşı sonuna kadar mücadele etmeye, bu mücadelede bütün demokratik ve hukuki yöntemleri kullanmaya dün olduğu gibi bugün de kararlıyız. Talebimizin ilk Meclis gündemine alınmasını ve bu yanlış karardan geri dönülerek, söz konusu yanlışa hemen son verilmesini bekliyoruz. Kültürpark halkındır, halkın kalmalıdır. Kültürparkımızı değiştirmeyelim, dönüştürmeyelim".

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE SORULAR

1- Alelacele alınan karar nasıl hangi gerekçe alında ve nasıl bir kamu yararı içeriyor?

2- Eski İZFAŞ binasında devam eden tadilat için ne kadar para harcandı? Binaya yeni takılan yaklaşık 500 Bin TL değerindeki klimaların bedelini kim ödemiştir?

3- Halkapınar’da kiralanan ek hizmet binasına her ay 200 bin lira kira ödeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark’ta 2 müdürlük ve 1 daire başkanlığının çalışma alanı olan bu yeri, kamu yararını gözetmeksizin özel bir üniversiteye hem de bedelsiz olarak nasıl verebilmiştir?

4- Ücretsiz olarak tahsis edilen bu binaya henüz yeni taşınmış olan Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığına bağlı 3 Müdürlük bundan böyle nerede çalışacaktır? (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Krizin faturasını ödemeyeceğiz' diyen belediye işçileri iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Nobel Fizik Ödülü, A. Ashkin, G. Mourou ve D. Strickland'e verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...