14 Eylül 2012 12:57

Evren telekonferansla ifade verecek

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 12 Eylül Davası’nın 6. duruşmasında mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın telekonferans yöntemiyle dinlenmesine karar verdi.Dava, önceki duruşmada istenen belgelerin okunmasıyla başlandı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan istenen ziyar

Evren telekonferansla ifade verecek
Paylaş

Dava, önceki duruşmada istenen belgelerin okunmasıyla başlandı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan istenen ziyaret kayıt defteriyle ilgili yanıtın geldiğini belirten Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, gelen yanıtta “Bu konuda bilgi ve belgeye rastlanmadığını” ifade etti.

Bunun ardından davanın sanıkları dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın üniversite hastanelerinden alınan sağlık raporlarının özeti okundu. Müdahil avukatlar, Kenan Evren’in Ankara Üniversitesi’nden alınan raporunun Evren Ankara Üniversitesi’ne sevk edilmeden, doktorların Evren’in tedavi gördüğü GATA’ya giderek yaptığı tetkik sonucu alındığını iddia ederek duruma tepki gösterdi.

‘İKİ KİŞİYLE SINIRLI OLMAMALI’

Duruşmada söz alan Avukat Kazım Genç, Sanık Kenan Evren’in Ankara Üniversitesi’nden fahri doktorasının olduğuna dikkat çekerken, Avukat Fikret Babaoğlu, sanıkların Evren ve Şahinkaya ile sınırlı olmaması gerektiğini, darbeye karar veren komutanlar, kolordu, ordu komutanı düzeyinden başlamak üzere hepsinin sanık sandalyesine oturtulması gerektiğini kaydetti.

EŞCİNSELLERDEN MÜDAHİLLİK TALEBİ

Bir müdahillik talebi de Siyah Pembe Üçgen İzmir Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları ile Ayrımcılığına Karşı Dayanışma Derneği vekili olduğunu ifade eden Avukat Kerem Dikmen’den geldi. 12 Eylül döneminde derneklerinin üyeleri olan değişik cinsel yönelimi olan kişilerin de zarar gördüğünü ifade ederek müdahillik talebinde bulundu.

TELEKONFERANSLA DİNLENECEKLER

Müdahillik taleplerinin ve sanık avukatının açıklamasının ardından söz alan duruşma savcısı Hakan Yüksel ise mahkemeye gelen sağlık raporları gereği, sanıklar Evren ve Şahinkaya’nın ifadelerinin sesli ve görüntülü iletişim tekniği kullanılarak alınması talebinde bulundu. Yüksel, müdahil avukatların talep ettiği ifade sırasında sanıkların yanında en az iki müdahil avukat bulunması isteğini ise mahkemenin takdirine bıraktı.

Kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Süleyman İnce ise, Siyah Pembe Üçgen Derneği’nin müdahillik talebini reddetti. İnce; Baki Batmaz, Hayri Erdoğan, Tahir Öğmen’in müdahillik talebinin de kabul edildiğini açıkladı. Ayrıca 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında gözaltındayken ölen İlhan Erdost’un, 12 Eylül döneminde idam edilen Ali Aktaş’ın yakınları ile Fikri Arıkan’ın yakınlarının müdahillik talepleri de kabul edildi.

SORULAR ÖNCEDEN MAHKEMEYE VERİLECEK

Mahkeme heyeti, sanıkların savunmalarının, CMK’nin 196/4 maddesindeki düzenlemeye uygun olarak telekonferans sistemiyle alınmasına karar verdi.

Sanıklara yöneltilecek sorular ise yazılı olacak önceden mahkemeye müdahil avukatlar tarafından sunulacak. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

TÜSİAD’dan ‘darbe dönemi’ benzetmesi

SONRAKİ HABER

Türk-İş: Bir aydır Başbakandan randevu alamadık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...