14 Eylül 2012 12:35

TÜSİAD’dan ‘darbe dönemi’ benzetmesi

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyinde yaptığı konuşmada gündemdeki gelişmelere değindi. Hükümete ve Başbakan Erdoğan’a eleştiriler getiren Boyner, Türkiye’nin siyasi atmosferini “Buyurganlıktan ürküyoruz” ifadesiyle eleştirdi. Boyner, bazı BDP’li vekiller

TÜSİAD’dan ‘darbe dönemi’ benzetmesi
Paylaş

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyinde yaptığı konuşmada gündemdeki gelişmelere değindi. Hükümete ve Başbakan Erdoğan’a eleştiriler getiren Boyner, Türkiye’nin siyasi atmosferini “Buyurganlıktan ürküyoruz” ifadesiyle eleştirdi. Boyner, bazı BDP’li vekillerin PKK’lilerle kucaklaşmasını da kınadıklarını söyledi. Boyner, Türkiye’nin Suriye politikasına ilişkin olarak da, “Suriye krizi bittikten ve iyi kötü bir düzen kurulduktan sonra Türkiye’nin son on-on beş yılına damgasını vuran bölgesel yaklaşım yeniden değerlenecektir” açıklamasında bulundu.

BAŞBAKANI ELEŞTİRDİ

“Geçmişte tanık olduğumuz gibi siyasetçilerimizin söyleminin aşırı sertleşmesinden geçmişin tatsız deneyimleri ışığında derin bir üzüntü duyuyoruz” diyen Boyner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu karabasan gibi tarihin tekerrür etmesine sebep olan nedir? Buna neden izin veriyoruz? Her seferinde sertlik, kutuplaşma, nefret, düşmanlaşma bizi toplumsal, siyasal, ekonomik kazanımlarımızdan uzaklaştırıyor. Kazandığımız alanı kaybediyoruz.” Boyner konuşmasında AB uyum sürecine yeniden odaklanılması çağrısında bulundu. Uludere Katliamı ve Afyon patlamasını hatırlatan Boyner, vatandaşların sorumluların açığa çıkarılması ve layık oldukları cezayı aldıkları konusunda emin olmak isteyeceğini söyledi.
Boyner, “Uludere’de ne olduğunu anlamak, Afyon’daki patlamanın arka planını, sebeplerini öğrenmek, bunların sorumlularını bilmek ister vatandaş. Susmak da istemez. Ne darbe dönemlerindeki gibi atanmışların, ne de kendi oyuyla seçilenlerin onu susturmasını hiç istemez” dedi.

‘SİYASET ALANI DARALTILMAMALI’

“Terörizmle mücadele ile siyasi, toplumsal, kültürel yani temelde bir çağdaş vatandaşlık hakları sorunu olan Kürt meselesinin ayrıştırılmasından yanayız” diyen Boyner, “Devletin meşru siyaset alanlarını her şeye rağmen daraltmamasını, 1990’larda başvurulan ve toplumumuza ağır bir maliyet ödeten yöntemlerden kaçınılmasını, hukuk içinde kalınmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

BDP’YE ELEŞTİRİ

BDP’ye yönelik eleştiriler de getiren Boyner, “Bazı siyasetçilerin, işleri öldürmek olan PKK’lılar ile kucaklaşmalarını kınıyoruz. Kendilerinden vatandaşlarımızın oylarıyla seçilmiş milletvekilleri olarak PKK şiddetini reddetmelerini, ona karşı tavır almalarını talep ediyoruz” dedi.

Boyner, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in önerdiği Teröre Karşı Ulusal Mutabakat Metnini önemsediklerini söyledi. Boyner, Kürt sorununda “Demokratik bir mutabakatı önemsediklerini” söyledi.

‘TEZKERE UZATILABİLİR’

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de toplantıda yaptığı konuşmada, sınır ötesi operasyonlarla ilgili hükümete yetki veren tezkerenin bir yıl uzatılabileceğini kaydetti. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Hastanelerde seferberlik hazırlığı

SONRAKİ HABER

Evren telekonferansla ifade verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...