01 Ekim 2018 11:22

Filistinliler’den boykot ve grev

Filistinliler, ırkçı Yahudi ulus devlet yasası ile Doğu Kudüs'ün doğusunda yer alan Han el-Ahmer'in yıkımına karşı boykot ve grev kararı aldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İsrail’in işgali altındaki Gazze ve Batı Şeria ile İsrail’de Filistinlilerin yaşadığı şehirlerde, ırkçı Yahudi ulus devlet yasası ile İsrail’in Doğu Kudüs’ün doğusunda yer alan Han el-Ahmer’i yıkma kararını protesto için genel greve çıkıldı. 

Gazze Şeridi’ndeki Filistinli grupların büyük bölümünü bünyesinde barındıran Filistin Ulusal ve İslami Güçler Komitesi yaptığı açıklamada, grevin, ticaret sektörünü, hükümete bağlı olan ve olmayan tüm kurumları kapsadığını açıkladı. Komite, ırkçı yasaya tepki göstererek, Han el-Ahmer sakinleriyle dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Batı Şeria’dan da toplu halk eylemlere katılım çağrıları yapıldı. 

ÜNİVERSİTELERDE BOYKOT

Gazze’deki 4 üniversite ile bir fakülte de eyleme katılacaklarını bildirdi. 

Ramallah’taki Filistin yönetimine bağlı Filistin Para Otoritesi (Merkez Bankası mesabesinde), Gazze ve Batı Şeria’daki bankların bugün çalışmayacağını ve greve dahil olduğunu duyurdu. İsrail meclisinde temmuz ayında çok az oy farkıyla kabul edilen Yahudi ulus devlet yasası, iki farklı vatandaş modeli öngörüyor. Buna göre, yaklaşık 9 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 20’den fazlasını oluşturan Arapların ikinci sınıf vatandaş konumuna düşeceği belirtiliyor.

HAN EL AHMER’DE NE OLDU?

İsrail Yüksek Mahkemesi, mayıs ayında Han el-Ahmer bölgesinde yaklaşık 190 Filistinlinin yaşadığı derme çatma barakalar ile bölgedeki başka yerlerden gelen 170 öğrencinin eğitim gördüğü okulun yıkılmasına karar vermişti. Mahkemenin kararının ardından temmuz ayı başında İsrail polisi eşliğinde bölgeye gelen yıkım ekibi, Filistin’in farklı yerlerinden gönüllüler ve bölge halkının direnişiyle karşılaşmıştı.

Hem uluslararası camiadan gelen tepkiler hem de Filistinlilerin direnişi sebebiyle İsrail güçleri yıkımı gerçekleştirememiş, İsrail mahkemesi de bölge sakinlerinin başvurusu üzerine yıkım kararını askıya almıştı.

İsrail Yüksek Mahkemesi 5 Eylül’de de Han el-Ahmer’deki yıkım kararına yapılan itirazı reddederek, bölgenin 7 gün içinde boşaltılmasına ve yıkımların başlatılmasına hükmetmişti. (AA)

 

ÖNCEKİ HABER

Candy Hoover’da kıyıma karşı direniş sürüyor

SONRAKİ HABER

Beşiktaşlılara saldıran Bursaspor taraftarlarından 2'si gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...