01 Ekim 2018 05:08

Kılıçdaroğlu'dan McKinsey tepkisi: Yesinler sizin yerliliğinizi

İktidarın McKinsey kararına tepki gösteren Kemal Kılıçdaroğlu, 'Yesinler sizin yerliliğinizi, milliyetçiliğinizi' dedi.

Fotoğraf: Gürkay Gündoğan/DHA

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Abant kampının ardından açıklamalarda bulundu. İktidarın, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'nı ABD'li şirket McKinsey'in denetlemesi kararını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik hesaplarının, istatistiklerinin denetimini yapacaksa TBMM yapar, o denetimi yapacak kurumun adı da Sayıştay’dır" dedi. Kılıçdaorğlu, "Yesinler sizin yerliliğinizi, milliyetçiliğinizi. Doğrusunu isterseniz ben aksi bir tavır beklerdim" diye konuştu.

Öte yandan Kılıçdaorğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'la ilgili Kemal Derviş yorumuna, "O ifadeyi yadırgadığımı ifade edebilirim. Bir siyasetçi beceriksizliğini bürokrata yıkamaz. Bu onun acizliğini gösterir. Başbakan Yardımcısı değil miydi? Faik Bey miydi Başbakan Yardımcısı. Pes yani" diyerek tepki gösterdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın McKinsey eleştirisi üzerine "Açıklamayı yapan şahsiyet Kemal Derviş ile ilişkisini kamuoyuyla da paylaşırsa iyi olur" demişti.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'ya konuşan Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

'ADAYLARDAN BİLGİ İSTEYECEĞİZ'

(Adayların nasıl belirleneceği sorusu üzerine) "Her bölgenin kendine özgü koşulları var. Orada bilinen, saygınlığı olan, seçim kazanma potansiyeli yüksek olan adaylarla yola çıkmak ve dolayısıyla da buna göre bir hazırlık yapmak gibi bir çalışma var. Onun da altyapısı büyük ölçüde tamamlandı. Belediye başkanı olacak adaylardan bilgi isteyeceğiz. Neden aday olmak istiyorsunuz, var olan sorunlara nasıl çözüm üreteceksiniz diye. Başvuru yaparken böyle bir dosya da getirecekler bize. Dolayısıyla her belde için yaşanan sorunların birikimini elde etmiş olacağız, arkadaşlarımızın çözüm önerileri alınmış olacak."

'BELDENİN İTTİFAKI'

"Milletvekili seçimlerinde siyasal partilerin ittifakı için yasa çıktı. O çerçevede ittifak yapıldı. Yerel yönetimlerde ise yasal bir ittifak söz konusu değil. Ama yerel yönetimlerin kendine özgü koşulları var. Yerel yönetimlerde siyasal partilerden çok belediye başkanı adayının bilgisi, kimliği, birikimi, kentte tanınırlığı, sorunları çözme kapasitesi gibi unsurlar öne çıkar. Dolayısıyla seçmen aday olan kişiye bakar, ona göre oy verir. Elbette partinin kimliği de önemli ama adayın da kendine göre özellikleri varsa, her partiden seçmen gelip adayı beğeniyorsa, 'Bu bizim kentimizi güzelleştirir, sorunları çözer, seçim bildirgesine baktım sorunlar doğru belirlenmiş' deyip oyunu kullanır. Dolayısıyla buna ittifak denir mi denmez mi bilmiyorum ama bunu tanımlamak gerekirse beldenin ittifakı denebilir."

'SEÇİM KAYBETME KORKUSU'

(Siyasi partilerle bir görüşme olup olmayacağı sorusu üzerine) "Değişik siyasi partilerin genel başkanları zaman zaman dile getiriyorlar. Onu ben biraz seçim kaybetme korkusunun getirdiği söylem olarak görüyorum. ‘Oturalım siyasi partiler olarak ittifak yapalım, ben aday göstermeyeyim, sen aday göster’ gibi bir arayış doğru bir arayış değil yerel yönetimlerde. Yereldeki insanlara saygısızlıktır bu. Her parti kendi kimliğiyle girer. Gösterdiği aday beldede ya da kentte kabul görürse seçilir. Biz belediye başkanlarımızdan iki şey bekliyoruz. Bir, seçildiği andan itibaren bütün belde halkına hizmet edeceksin. Oy vermiş, vermemiş ayrımı yapmayacaksın, kimseyi ötekileştirmeyeceksin, eşit hizmet götüreceksin. İkincisi de, harcadığın her kuruşun hesabını vereceksin. CHP adayları beldenin ittifakı profilini kabul edecekler."

'O DÖNEM BAHÇELİ BAŞBAKAN YARDIMCISI DEĞİL MİYDİ?'

(MHP lideri Devlet Bahçeli’nin CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ı kastederek ‘Kemal Derviş ile olan ilişkisini açıklasa iyi olur’ açıklamasının anımsatılması üzerine) "O ifadeyi yadırgadığımı ifade edebilirim. Bir siyasetçi beceriksizliğini bürokrata yıkamaz. Bu onun acizliğini gösterir. O dönem kendisi Başbakan Yardımcısı değil miydi? Faik Bey miydi Başbakan Yardımcısı. Pes yani. Ayrıca Türkiye’de kuruluş mu yok? Kendinizi gidip başka bir şirkete denetletiyorsunuz."

'KOZMİK ODAYI AÇACAKSINIZ SONRA DA 'YERLİYİZ, MİLLİYETÇİYİZ' DİYECEKSİNİZ'

"Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik hesaplarının, istatistiklerinin denetimini yapacaksa TBMM yapar, o denetimi yapacak kurumun adı da Sayıştay’dır. Sayıştay’ı göz ardı edeceksiniz, Sayıştay’dan bazı bilgileri gizleyeceksiniz, Sayıştay raporlarını saklayacaksınız. ABD’lilere bütün kapıları, haremi ismetinizi açacaksınız, kozmik odayı açacaksınız. Sonra da diyeceksiniz ki yerliyiz ve milliyetçiyiz. Yesinler sizin yerliliğinizi, milliyetçiliğinizi. Doğrusunu isterseniz ben aksi bir tavır beklerdim. ‘Türkiye’de bu işi yapacak milli kurumlarımız var. Dolayısıyla yabancı bir ülkenin şirketinin Türkiye’nin ekonomik hesaplarını denetlemesini doğru bulmuyoruz’ demesini bekliyordum." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Lale Mansur: 'Atatürkçüyüm' diyenler geçmişte dindarları aşağıladı

SONRAKİ HABER

Nedim Türkmen: Konkordato ilan eden şirket sayısı 3 bini geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...