14 Eylül 2012 11:41

İspanya ayağa kalkıyor

1.5 milyon Katalanın sokağa çıktığı İspanya’da bu hafta ise sendikaların çağrısıyla yüz binlerce işçi ve emekçinin alanlara çıkması bekleniyor. Başkent Madrid’de yarın öğleden sonra gerçekleştirilecek mitinge ülkenin her tarafından katılımın olması bekleniyor.Aşırı borç kriziyle karşı ka

İspanya ayağa kalkıyor
Paylaş

Aşırı borç kriziyle karşı karşıya olan ve önümüzdeki hafta içinde yardım için Avrupa İstikrar Mekanizması’na başvuruda bulunması beklenen İspanya’da sendikalar hükümete karşı direniş çağrısı yaptı.

Başbakan Mariano Rajoy tarafından Ekim ayı başında açıklanması beklenen 2013 yılının bütçesinde halkın yaşamını daha da zorlaştıracak yeni kısıtlamaların olacağı şimdiden belirtiliyor. Avrupa basınında yer alan haberlere göre, bütçe denkleştirmesi adı altında yeni vergilerin getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bunun yanı sıra sosyal alanlarda kesintilerin olacağı da ifade ediliyor.

Hükümetin kısıtlama planlarına karşı çıkan sosyal demokrat çizgideki CCOO ve UTG sendikaları, yarın başkent Madrid’de hükümete karşı büyük bir gösteri düzenleyecek. Gösteriye diğer sol, muhalif güçler ile “Öfkeliler” hareketi de destek veriyor. Özellikle işsizlikten yoğun bir şekilde etkilenen gençlerin eyleme yoğun katılması bekleniyor. Yarın yapılacak gösteride sol güçler ve Öfkeliler hareketi ayrı bir kontejde yürüyecek.

CGT’DEN GREV ÇAĞRISI

Öte yandan yarın yapılacak eyleme katılacak anarkosendikalist çizgideki UGT sendikası, 29-31 Ekim’de ülke genelinde genel grev kararı aldı. Sendika tarafından yapılan açıklamada, hükümetin tasarruf planlarının geri püskürtülmesi için diğer sendikaları da greve katılma, destek verme çağrısında bulundu. 100 bin üyesi olan CGT, grev sırasında sosyal kısıtlamaların yanı sıra eğitim alanındaki kesintileri de öne çıkaracak. Ancak diğer iki sendikanın çağrıya olumlu yanıt vermesi beklenmiyor. İspanya’da en son 29 Mart’ta hükümetin kısıtlama politikalarına karşı genel grev yapılmıştı.

YARDIMIN ŞARTI AB DİREKTİFLERİ

Öte yandan bir televizyon kanalına konuşan Başbakan Rajoy, AB’nin İspanya’nın hangi alanlarda tasarruf yapması yönündeki direktiflerine karşı çıktı. Buna tepki gösteren AB yetkilileri ise, yardım başvurusunda bulunan ülkelerin uyması gerektiği şartların olduğunu hatırlattı. Direktifleri kabul etmeyen ülkelere para verilmiyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Siz cuntacıları aklama mahkemesi misiniz?

SONRAKİ HABER

Bugün miting günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...