14 Eylül 2012 10:46

Siz cuntacıları aklama mahkemesi misiniz?

12 Eylül 1980 darbesinin Milli Güvenlik Konseyi üyelerinden sağ kalan Orgeneral Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandıkları 12 Eylül darbe davasının 6. duruşması bugün 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.Ankara Adliyesi önünde yapılan açıklamalara, mahkemenin darbeci generalleri duruşmaya bile getirememe

Siz cuntacıları aklama mahkemesi misiniz?
Paylaş

Ankara Adliyesi önünde yapılan açıklamalara, mahkemenin darbeci generalleri duruşmaya bile getirememesine yönelik eleştiriler damga vurdu. Davayı takip edenler tepki olarak mahkemeye “Siz cuntacıları aklama mahkemesi misiniz?​” diye sordu.

Darbe mağduru ailelerin açıklamaları sırasında yine darbe mağduru olduklarını iddia eden ülkücü gruplar “Allahu ekber” sloganları attı. Çevik Kuvvet polisi kurt işareti yapan ülkücü grubun önüne barikat kurdu.  

DARBE MAĞDURLARI YİNE ORADAYDI

Duruşma öncesindeki açıklamalara 12 Eylül Yargılama Platformu, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri (ADAM DER), Devrimci 78’liler Federasyonu, BDP, EMEP, ESP gibi partiler ve dernekler ile birlikte o dönemde işkenceye uğrayan, öldürülen, kaybedilenlerin yakınları katıldı.

Sabah erken saatlerden itibaren Adliye önüne gelen  “Yusufiye Ülkücü Derneği”nin Devrimci 78’lilerin pankartını kaldırarak yerine kendi pankartlarını koyması gerginliğe sebep oldu. Çıkan tartışmalar sonucu ülkücüler pankartlarını indirmek zorunda kaldılar.

BÖYLE YARGILAMA OLUR MU?

Adliye önünde 12 Eylül’ü Yargılama Platformu adına konuşan Nimet Tanrıkulu, iki darbecinin sadece “darbe yapmaktan” yargılandıklarının altını çizerek, 12 Eylülcülüğün yargılanması görevinin, “AKP gericiliğine bırakılmayacak kadar önemli bir görev” olduğunu söyledi.

Mahkemenin yargılama için işkenceye belge istediğini hatırlatan Tanrıkulu, işkencenin belgesi olmayacağını söyledi. Tanrıkulu, şunları söyledi: “Böyle bir adaletsizlik olur mu? Böyle bir yargılama olur mu? Bu tarzda ısrar edilirse mahkemeye şu soruyu sormamız haktır: ‘Siz cuntacı katilleri aklama mahkemesi misiniz?​”

‘12 EYLÜL AKP İLE SÜRÜYOR’

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Divan Kurulu Üyesi ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ise, AKP Hükümeti döneminde de 12 Eylül düzeninin sürdüğünün altını çizdi.  Tüzel, 12 Eylül darbesiyle yapılmak istenenlerin şimdi de AKP hükümeti döneminde cezaevindeki işkencelerle, çocuklara ve kadınlara yönelik istismarla, ülkeyi savaş ortamına döndürülmesiyle devam ettiğini vurguladı.
Devrimci 78’liler Federasyonu Genel Başkanı Kamber Ateş ise “Bu dava kamuoyunu oyalamak amacıyla kullanılmamalı, on binlerce darbe dönemi suçlusu derhal yargı önüne çıkartılmalıdır. İki kurban vererek sistemi aklayacağını sananlar yanılıyor, asla vazgeçmeyeceğiz, unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.
12 Eylül darbe anayasasının yeni bir anayasa yapımı beklenmeden derhal kaldırılması gerektiğini belirten Ateş bu davaların, birkaç sanığın sorgulanmasından çıkartılıp sistemin sorgulanmasına çevrilmesini sağlamanın en temel görevlerinden biri olduğunu söyledi.

ULUSLARARASI ALANA TAŞINAN DAVA

Yurt dışından dava için gelen Ver.Di, Almanya Gıda-İş Sendikası, Avusturya Yeşiller Partisi Milletvekili Şenol Akkılıç, Rosa Luksemburg Vakfı yöneticileri adına yapılan konuşmalarda da bu haklı davanın uluslararası alanda takipçisi olmayı sürdürecekleri vurgulandı. Yapılan konuşmalarda dayanışma vurgusu öne çıktı.Açıklama ve tepkiler adliye dışında devam ederken, içeride ise duruşmaya geçildi. 6. duruşmada da Evren ve Şahinkaya mahkemeye getirilmedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Suriyeli muhaliflerle yakın temastayız

SONRAKİ HABER

İspanya ayağa kalkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa