30 Eylül 2018 12:44

'Mardin’de rekor seviyedeki işsizliğin sebebi OHAL ve kayyımlar'

Genel-İş Mardin Şube Eş Başkanı Berivan Döken, kentteki işsizliğin OHAL ve kayyımlarla arttığını ifade etti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

TÜİK’in Mardin için açıkladığı yüzde 26’lık işsizlik rakamlarına kimse inanmıyor. Kentteki iş dünyası, işsizliğin yüzde 45’in üstünde olduğunu düşünüyor. Genel-İş Mardin Şube Eş Başkanı Berivan Döken, işsizliğin OHAL ve kayyımlarla birlikte artığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran ayı verilerine göre, Mardin kenti işsizlik oranının en yüksek olduğu 4 kent arasında bulunuyor. TÜİK’in, TRC3 Bölgesi içinde gösterdiği Mardin’de,  işsizlik oranı ise yüzde 26’nın üzerinde gösteriliyor. Ancak Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Güneydoğum Derneği ile Mardin Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2018 yılının Mart ayında kentte düzenlediği “İstihdam ve Yatırım Olanakları” adlı panelin sonuç bildirgesine göre bu oran yüzde 45’in üzerinde.

15 Temmuz 2015’te yaşanan darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile belediyelere atanan kayyımlar ve kamuda yaşanan ihraçlarla bu oranın daha da yükseldiği ifade ediliyor.

OHAL VE KAYYUMLAR İŞSİZLİĞİ ARTIRDI

Kentteki işsizliği, çalışma hayatını ve çalışanların durumunu değerlendiren Genel-İş Mardin Şube Eş Başkanı Berivan Döken, kentteki durumun vahim bir hal aldığını söyledi. Resmi rakamların aksine işsizlik oranının çok daha yüksek olduğunu vurgulayan Döken, belediyelere atanan kayyım ve OHAL uygulamalarıyla birlikte yaşanan ihraçların işsizlik oranın daha da büyümesine neden olduğunu dile getirdi.

‘İŞÇİNİN KAZANIMLARI GASP EDİLİYOR’

Kayyım atamaları öncesinde DİSK’in bin 600 üyesinin olduğunu, ancak 600 üyelerinin işten çıkarıldığını aktaran Döken, üyeleri olan işçilerin de HAK-İŞ’e üye olmaya zorlandığını söyledi. “Şu ana kadar 200 işçimiz bu baskılara dayanamayarak, sendika değiştirmek zorunda kaldı” bilgisini paylaşan Döken, ihraçlara ilişkin açtıkları davanın da halen sürdüğünü ve davaların bilinçli bir şekilde uzatıldığını ifade etti. Bugüne kadar sadece bir kişi hakkında mahkemenin “işe iade” kararı verdiğini kaydeden Döken, şöyle devam etti: “Ancak halkın iradesi gibi işçinin kazanımı da gasp ediliyor. İşe iade kararına rağmen belediye üyemizin işe iadesini gerçekleştirmiyor. Beraberinde işten atmalar da devam ediyor. Diğer kurumlarda da benzer durumlar yaşanıyor.”

‘KAYYIMLAR TİS’İ UYGULAMIYOR’

Mardin gibi kentlerde işçilerin asgari ücret aldığını hatırlatan Döken, “Özellikle belediyelerde, kayyım öncesi yapmış olduğumuz Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) ile işçilerin en düşük maaşının 2 bin lira üzerinde belirlenmişti. Ancak kayyımlar DİSK’in yapmış olduğu toplu iş sözleşmelerini uygulamıyor. Bu nedenle işçilerin maaşları da düşmüş oldu ve ücret farklarını alamaz duruma geldiler” diye konuştu. (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

'Bir yandan fazla mesailerle bir yandan hastalıkla boğuşuyoruz'

SONRAKİ HABER

Ermeni mezarlığının üstüne yapılan tuvaletler hala kaldırılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...