30 Eylül 2018 11:52

Öğrencilere kitap fuarı engeli: 'Fuarda farklı maksatlar gözetiliyor'

Manisa Milli Eğitim İl Müdürlüğü, ‘Farklı maksatlar gözetiliyor’ diyerek kitap fuarına öğrenci taşınmayacağını açıkladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eylem DEMİRHAN
Manisa

İlki geçen yıl düzenlenen Manisa Kitap Fuarı bu sene de okurlarla buluştu. Geçen seneye göre daha fazla yayınevinin katılımıyla devam eden fuara ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden skandal bir açıklama geldi. “Fuarda farklı maksatlar gözetiliyor” iddiasında bulunan Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, fuara ilçe müdürlüklerimiz ve okul müdürlüklerince öğrenci taşıma organizasyonu yapılmayacağını duyurdu.

‘BU YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMELİ’

Konu hakkında konuşan Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı Metin Demirel “Bu açıklamayı okuduğumda çok şaşırdım. Bir Milli Eğitim Müdürlüğünün öğrencileri kitap okumaya teşvik etmesi gerekirken Manisa’da yılda bir defa açılan kitap fuarına öğrencilerin okullardan toplu bir şekilde götürülmesini yasaklayan bir açıklama yapması gerçekten çok şaşırtıcı. Bu insanların amacı toplumu aydınlatmak, özellikle de öğrencilerin kitaplara erişimini daha kolaylaştırmak olmalıdır” dedi. Demirel, “Bu yanlıştan bir an evvel dönülmeli ve fuar bitmeden öğrencilerin kitaplarla buluşmasının önü açılmalı. Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü de buna vesile olmalıdır. 100’e yakın yayınevinin katıldığı bir fuarda ‘farklı maksatlar gözetiyorlar’ açıklaması doğru değildir” diyerek görevlileri öğrencileriyle birlikte fuara çağırdı.

‘İÇİ BOŞ VE KARŞILIĞI OLMAYAN BİR AÇIKLAMA’

Kor Yayınevi’nden Bilgesu Yurdakul “Bu uygulama aslında hayatın her alanında farklı şekillerde de karşımıza çıkıyor. Örneğin geçtiğimiz dönem evrimin müfredattan kaldırılması bunun bir örneğidir” dedi. Öğrencilerin kültürel, bilimsel alanda kendilerini geliştirmelerinin engellendiğini söyleyen Yurdakul, “Milli Eğitim Müdürlüğü ‘farklı maksatlar gözetiliyor ve tek taraflı boyut öne sürülüyor’ tarzında, içi boş ve karşılığı olmayan bir açıklama yapıyor. Bu açıklama burada bulunan bütün yayınevlerinin ve yazarların emeğine saygısızlıktır. Yayıncılık hayatına ‘Karanlıktan Aydınlığa’ şiarıyla devam eden Kor Yayınevi olarak bütün öğrenci ve velileri Manisa Kitap Fuarına çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Tunga Yayınları Fatma İldige Altun yaptığı açıklamada  “Farklı niyetler gözetiliyor deniyor, nasıl bir niyetimiz olabilir; çocukları mı kandıracağız, bu söylemi açmalılar” dedi. “Artık öyle bir aşamaya geldik ki bu açıklama bizi şaşırtmadı. Bu uygulamayı çok yanlış buluyorum” diyen Altun, “Burada verilmiş bir emek var. Biz İstanbul’dan kalktık geldik yayınevi olarak. Çünkü kitap kutsaldır. Bu emeğe saygısızlıktır. Başka illerde böyle bir uygulamayla karşılaşmadık” ifadelerini kullandı.

‘İDARECİLER FUARA KATILIMA VESİLE OLMALI’

Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde okuyan ve fuara gezmeye gelen bir öğrenci ise “Manisa’da zaten katılacak çok fazla etkinlik olmuyor. Çok fazla nitelikli sahaf da yok. Fuardaki indirimlerden yararlanmak, nitelikli yayınevleriyle buluşmak her öğrencinin hakkıdır. İsteyen öğrenciler tek başına da gelebilir fakat ilköğretim, ortaöğretim idarecileri buna engel değil, vesile olmalıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Yaylalardan göç başladı

SONRAKİ HABER

Ege Denizi'nde mülteci botu alabora oldu, en az 5 mülteci öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa