30 Eylül 2018 07:13

Brezilya’daki faşist başkan adayına karşı yüz binler sokakta: O olmaz!

Kadınların öncülüğünde 17 ülkede düzenlenen yürüyüşlerde, faşist siyasetçi Jair Bolsonaro, ‘#EleNão/O olmaz’ sloganıyla protesto edildi.

Fotoğraf: Murat Kuseyri/EVRENSEL

Paylaş

Brezilya’da 7 Ekim’de gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinde diktatörlük dönemini temsil eden, eski asker ve milletvekili Jair Bolsonaro’nun başkan adaylığı “#EleNão/O olmaz” denilerek başta Brezilya olmak üzere 17 ülkede protesto edildi.

Brezilya’da kadın örgütlerinin öncülüğünde düzenlenen gösterilerde Sao Paulo, Brasilia ve Rio de Janeiro gibi çok sayıda kentte yüz binlerce kişi “Faşizm, bir daha asla” demek için yürüdü.

ASKERİ DİKTATÖRLÜK DESTEKÇİSİ

Ülkede 1964-1985 yıllarında hüküm süren askeri diktatörlüğe olan sempatisini her fırsatta dile getirmekten çekinmeyen Bolsonaro, anketlerde ise birinci sırada görülüyor. Ancak kamuoyu araştırmaları seçimin ikinci tura kalacağına işaret ediyor.

Sosyal Liberal Partinin (PSL) başkan adayı olan Bolsonaro seçimlerde başkan yardımcısı adayının Brezilya Emeğin Yenilenmesi Partisinden emekli General Hamilton Mourao olacağını duyurmuştu.

Mourao, Brezilya’nın yolsuzluk sorununun çözülmesi için ordunun yönetime müdahale etmesi gerektiğini savunan yorumlarıyla kamuoyunun gündemine gelmişti. Sao Paulo’daki Mason Locası’nda konuşma yapan emekli general, “Yasa dışı işlere bulaşanları kamu hizmetinden mahkemeler uzaklaştırmazsa ordu uzaklaştırır” ifadesini kullanmıştı.

KADINLAR FAŞİZME KARŞI!

Eylül ayının başlarında ise Brezilyalı kadınlar, “Kadınlar Bolnosaro’ya karşı birleşti” adlı bir Facebook grubu oluşturarak tüm kadınlara Bolnosaro’yu protesto etmeleri çağrısı yaptı.

Brezilya’nın pek çok yerleşim biriminin yası sıra dün Avustralya, Kanada, ABD, Fransa, Ispanya, Arjantin, Portekiz ve İsveç'te meydanlara çıkan yüz binler, Bolnosaro’yu protesto etti.

İsveç’in başkenti Stockholm’de de Medborgarplatsen Meydanı’nda bir araya gelen ve çoğunluğunu Brezilyalıların oluşturduğu yüzlerce kadın, bir protesto gösterisi gerçekleştirdi.

17 ÜLKEDE 60 İLDE PROTESTO GÖSTERİLERİ

Evrensel İsveç Muhabiri Murat Kuseyri’ye konuşan, eylemi örgütleyen kadınlardan Ester Nave, “Biz burada aşırı sağcı ve homofobik olan devlet başkanı adayını protesto ediyoruz. Bolsonaro, kadınların erkeklerden daha az değerde olduklarını savunuyor. Suçları insanları öldürerek önleyeceğini düşünüyor” dedi.

Bolsonaro’nun askeri cuntaya destek verdiğini ve en gerici güçlerle ilişki içinde olduğunu söyleyen Nave, “Durmadan ailenin öneminden söz ediyor. Eşcinselleri kriminalize ediyor. İnsanların eşit olduklarına inanmıyor. Kadınların nasıl davranacaklarına kendisi karar vermek istiyor. Ne yazık ki Brezilya’da pek çok destekçisi var. Biz, ülkenin Ortaçağ karanlığına götürülmesini istemiyoruz. Bunun için 17 ülkede 60 kentte kadınlar meydanlara çıkarak Boldonaro’yu protesto ediyor” şeklinde konuştu.

SEÇİMLERİN İLK TURU 7 EKİM’DE

Brezilya’da seçimlerin ilk turu 7 Ekim’de yapılacak. İlk turda herhangi bir adayın yüzde 50 çoğunluğu sağlayamaması halinde 28 Ekim’de ikinci tura gidilecek.

Siyasi gözlemciler seçimin ikinci tura kalması halinde Bolsanaro’nun İşçi Partisi adayı Fernando Haddad’a karşı sansının düşük olacağını tahmin ediyor.

6 Eylül’de bir seçim mitingi sırasında uğradığı bıçaklı saldırıda yaralanan Bolsonaro hastaneden yeni taburcu edilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kasırga daha gelmedi: Yağmur pek çok yerde hayatı felç etti

SONRAKİ HABER

Meral Akşener, rahip Brunson'la MİT üyelerini takas etmeyi önerdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...