29 Eylül 2018 13:48

'Hapishane edebiyatına ilgisizlik var'

Diyarbakır Kitap Fuarındaki 'İçeriden Sızan Sözcükler' söyleşisine Gazeteci Mehveş Evin, Yazar Ayşegül Tözeren ve Şair C. Hakkı Zariç katıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır'da 6'ncısı düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarının 6. gününde Fırat Konferans salonunda "İçeriden Sızan Sözcükler" adlı söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşiye konuşmacı olarak Gazeteci Mehveş Evin, Yazar Ayşegül Tözeren ve Şair C. Hakkı Zariç katıldı.

Gazeteci Mehveş Evin, cezaevlerinde tutuklu bulunan gazetecilerin durumuna ilişkin yaptığı konuşmada, gazetecilerin kötü koşullarda olmasına rağmen kaldıkları cezaevlerinde mesleklerini devam ettirdiklerine vurgu yaptı.Evin, sol ve kürt gazetecilerin sesinin diğer gazetecilere göre daha duyulduğuna dikkat çekerek "Cezaevlerinde ciddi bir kuşatma var ve bu direnişler aşılmaya çalışılıyor" dedi. 

Ardından "Düşünen insanların içeride olması beni üzüyor, onlara karşı ilgisizlik de beni üzüyor" sözleriyle konuşmasına başlayan yazar Ayşegül Tözeren, cezaevlerindeki yazarlara ve hapishane edebiyatına olan ilgisizliğe tepki göstererek cezaevlerinde edebiyat alanındaki yazma koşullarının zorluklarına değindi. 2000'li yıllardan sonra tutsak yazarların koğuş yerine F Tipi denilen hücrelerde daha ağır şartlarda yazmaya çalıştıklarını ifade eden Tözeren, "Hapishanede yazmak bir dert, hapishanedekileri yazmak da suçu ve suçluyu övmek" diye konuşmasını noktaladı. 

Daha sonra hapishane edebiyatına dair konuşan Şair C. Hakkı Zariç ise cezaevi koşullarına ve cezaevinde yazmanın zorluğuna değinerek "Oradaki zaman ahlanarak geçirilecek bir zaman değil. Edebiyat tarihimiz, direniş tarihidir. İtiraz etmek, karşı gelmek, teslim olmamak bizim geleneğimizdir" dedi. Zariç, daha sonra şu an Kocaeli F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak'ın şiirini okuyarak söyleşiyi noktaladı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Irak'ın kuzeyinde patlayıcı infilak etti, 1 asker hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Dizi ve film oyuncuları: Kamera arkası daha çok izlenir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa