29 Eylül 2018 06:26

Kulp'ta sivillerin öldürülmesi ile ilgili dava AYM'ye taşındı

Diyarbakır'da 7 sivilin ölümüne neden oldukları gerekçesiyle yargılanan askerler hakkında takipsizlik kararı verilmesi üzerine dosya AYM'ye taşındı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır Kulp’ta 24 Aralık 1991 tarihinde 7 sivilin ölümüne, 2 kişinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle 37 asker hakkında başlatılan soruşturmanın Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca takipsizlik kararı vermesi üzerine dosya AYM’ye taşındı.

24 Aralık günü Kulp’ta getirilmesi kitlenin üzerine ateş açan ve 7 kişiyi öldüren askerler hakkında 21 yıl sonra soruşturma  açılmış ve o dönem ilçede görevli olan 37 subay ve astsubayın ifadesi alınmıştı. Soruşturmayı 2 Kasım 2017 tarihinde tamamlayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 37 asker hakkında takipsizlik kararı vermişti.

Mezopotamya haber ajansına göre takipsizlik kararına karşı Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz eden dava avukatı Nahit Eren’in başvurusu reddedilmişti. Bütün girişimleri sonuçsuz kalan Avukat Eren, geçen aylarda Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

Yapılan başvuruda olayın vuku bulduğu 24 Aralık 1991 tarihinden bugüne kadar yapılan soruşturmanın yeterli ve etkili bir soruşturma olarak yürütülmediği, aradan geçen bunca yıla karşın sanıklarının belli olduğu ve insanlığa karşı işlenmiş bu ağır suçun faillerinin yargı makamının önüne çıkarılamadığı belirtildi.

Başvuruda, güvenlik güçlerinin orantısız bir şekilde ateşli silahlarla kitle üzerine hedef gözetmek suretiyle ateş ettiğini ve bunun Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde (AİHS) düzenlenen yaşam hakkının ihlal ettiğini ve soruşturmanın takipsizlikle neticelendirilmiş olmasının etkin bir soruşturma yürütülmediğini gösterdiğine dikkat çekti. Ayrıca başvuruda katliamda yaşamını kaybeden 3 kişi ve yaralı 1 kişi için 650 bin Türk Lirası tazminat da talep edildi. (HABER MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Simülasyondaki hayaller, siperdeki gerçekler: ATEŞ

SONRAKİ HABER

Cannstatt Halk Festivali 200 yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...