28 Eylül 2018 19:03

İş cinayetinden patron değil 20 günlük işçi kusurlu!

Manisa Organize Sanayi Bölgesinde iş cinayetinde yaşamını yitiren Hasan Songur'la ilgili skandal iddianame: 20 günlük işçi Hasan Songur tali kusurlu.

Fotoğraf: Cem Gül/Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Manisa Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Sarp Plastik ve Kalıp Sanayi’de iş cinayetinde yaşamını yitiren Hasan Songur’un ölümü ile ilgili düzenlenen iddianame kabul edildi, Manisa 4. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı. İddianamede 20 günlük işçi Hasan Songur “tali kusurlu” sayılırken, Songur’un avukatı “Kesinlikle hukuka aykırı” dedi. İddianamede patrona dair bir suçlamada bulunulmadı.

Ataması yapılmadığı için fabrikada çalışan ve iş cinayetinde yaşamını yitiren Sosyal Bilgiler Öğretmeni Hasan Songur’un ölümüne ilişkin dava açıldı. İddianamede, düzenlenen bilirkişi raporunda, iş güvenliği eğitimi almayan ve sadece 20 gün çalışan Hasan Songur’un tali kusurlu olduğu bildirildi. Ancak Songur’un babasının fabrika yönetiminden şikayetçi olmasına karşın iddanamedede Sarp Plastik AŞ’nin yönetim kurulu yer almadı.

Hasan Songur’un ailesinin avukatı Özgür Metin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Fabrika müdürü, fabrika iş güvenliği uzmanı ve vardiya sorumlusunun  85/1. maddesinde düzenlenen taksirle adam öldürme suçundan cezalandırılması talep edildi. İddianamede olayla ilgili fabrika müdürünün asli kusurlu, iş güvenliği uzmanı ve vardiya sorumlusunun tali kusurlu olduğu, Hasan Songur’u Sarp Plastik’e gönderen taşeron firma Deltaş Güvenlik yetkilisi hakkındaki soruşturmanın ayrı bir soruşturma dosyası üzerinden devam ettiği belirtildi” dedi.

HUKUKA KESİNLİKLE AYKIRI

İddianamede olayla ilgili düzenlenen bilirkişi raporuna da değinen Avukat Metin, “Hiçbir iş güvenliği eğitimi almayan ve işyerinde çalışmaya henüz 20 gün önce başlayan Hasan Songur’un da olayla ilgili tali kusurlu olduğu beyan edildi” diye konuştu. Metin, “Hasan Songur taşeron firma aracılığıyla işe başladı. Hiçbir güvenlik eğitimi verilmeden başlayan bir işçiye tali kusur verilmesi hukuka kesinlikle aykırı. Ceza mahkemesi kararlarının iş kazalarını ve iş cinayetlerini engelleyici bir nitelikte olması gerekir. İddianamelerin böyle düzenlenmesi gerekir, ancak Türkiye’de böyle olmadığını görüyoruz. Örneğin Torunlar’da da ‘taksirle adam öldürme’den yargılandılar ve her birinin cezası, para cezasına çevrildi. Soma’da da avukatların olası kastla ceza verilemesi yönündeki tüm itirazlarına rağmen yine taksirle adam öldürmeden dava açılmıştı. Biz tüm itirazlarımızı yapacağız burada taksirle değil kesinlikle olası kast var. Çünkü işçiye 20 gün boyunca hiçbir iş güvenliği eğitimi vermiyorlar” dedi.

‘FABRİKA SAHİPLERİNİN SORUMLULUĞU AÇIK’

Manisa Organize Sanayi’de ölümlü iş kazalarının artık sıklıkla yaşandığını vurgulayan Metin, “Yaralanmalı iş kazalarının sayısını artık bilemiyoruz bile. Geçen günlerde İndesit’te de iş cinayeti olmuştu. Bu iddianamelerin ve mahkeme kararlarının patronların iş güvenliği önlemlerini eksiksiz almaya itecek, bu önlemleri almaları için onları zorlayacak nitelikte olması gerekir. Öte yandan Hasan Songur’un babası özellikle ifadesinde tüm yetkililerinden şikayetçi olmasına rağmen iddianamede hiçbiri geçmedi. Bu konuda da itiraz edeceğiz. Çünkü onların insiyatifi olmadan böyle bir çalışma şekli olamaz. İş cinayetinde fabrika sahiplerinin de sorumluluğu açık” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

50 milyon Facebook kullanıcısının hesap bilgileri çalınmış olabilir

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Gazetecileri istediklerinde onların yaptıklarını yapmadık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...